Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:16 05 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

"Liniuta" spre moarte

ro

05 Apr, 2008 00:00 2359 Marime text

In luna februarie 2007, patru tineri au pierit in statiunea Mamaia. Accidentul in care si-au pierdut viata a fost catalogat drept cel mai grav din ultimii 25 de ani. Trei dintre ei au murit la scurt timp dupa impact, arsi de vii, iar ultimul a decedat, dupa cateva saptamani, la Spitalul de Arsi din Bucuresti. La mai bine de un an, procurorii au finalizat cercetarile in dosar.

Pe 18 februarie 2007, un Porsche Cayenne a fost vazut deplasandu-se in statiune cu viteza luminii. O alta masina, sustineau martorii, se deplasa, relativ, in paralel, cu aceeasi viteza. De unde s-a concluzionat ca ambele autoturisme de lux participau la o "liniuta". La volanul Porsche-ului se afla George Gabriel Gociman, fiul patronului Clubului Sunquest din Mamaia. In dreapta era Anca Otilia Matei, fiica unui ofiter din Politia de Frontiera, iar pe bancheta din spate se aflau Paul Stefan Ivanus si Irina Suzana Stanciu. Martorii au relatat politiei ca bolidul, care valora peste 100 de mii de euro, rula pe banda a doua, cu 200 km/h. La primul sens giratoriu, soferul a pierdut controlul volanului, a derapat, a patruns pe banda intai, a trecut ca fulgerul peste bordura si a intrat intr-un copac de pe marginea soselei. Impactul a fost atat de puternic, incat pomul a fost smuls din radacini. Autoturismul a explodat instantaneu si a fost aruncat la aproximativ 200 de metri. Un taximetrist aflat in apropiere a vrut sa sara in ajutorul victimelor, dar flacarile inalte de doi-trei metri l-au impiedicat. Soferul, o torta vie, a reusit sa iasa din masina. A facut doi pasi pe sosea, s-a prabusit pe asfalt si a murit. Tanarul de pe bancheta din spate a iesit si el, si a reusit sa stinga flacarile care ii mistuiau hainele. Un autoturism care rulase in spatele Porsche-ului l-a preluat imediat si a pornit in viteza catre spital. Irina Suzana Stanciu a fost scoasa din autoturism cu ajutorul echipajului de descarcerare, iar o ambulanta a transportat-o la spital. La cateva de minute dupa ce a ajuns, in coma, in camera de resuscitare, a murit. Initial, oamenii legii au crezut ca in masina se aflasera doar cei trei tineri.

Craniul de sub capota

Abia dupa ce focul a fost stins de pompieri, sub fiarele masinii s-a zarit un craniu. Victima era Anca Otilia Matei, care, in momentul impactului, fusese aruncata prin parbriz dincolo de capota, iar autoturismul trecuse peste ea. Un alt taximetrist a declarat ca, ceva mai devreme, zarise Porsche-ul circuland in sens opus, dinspre Navodari spre Constanta, si ca se intrecea cu o alta masina. Faptul ca, in momentul producerii tragediei, in Mamaia se desfasura o "liniuta" parea sa fie confirmat si de absenta urmelor de franare de la locul accidentului. Cateva saptamani mai tarziu, Paul Ivanus a murit la spital. Avea arsuri de gradele II si III pe 70% din suprafata corpului, iar medicii ii facusera mai multe grefe de piele. Politistii de la Rutiera nu mai aveau niciun dubiu ca Gociman se luase la intrecere cu un alt bolid. Ramanea de stabilit cine era soferul celei de-a doua masini, deoarece era foarte important daca, pe parcursul cursei, acesta acrosase Porsche-ul si il proiectase in copac. Martorii pareau siguri ca cea de-a doua masina era un Audi TT. Asa ca suspectul a devenit Cosmin Andrei Neagu, de 22 ani, despre care politistii au stabilit ca, la acea ora, trecuse prin zona respectiva. Tanarul a negat insa categoric ca l-ar fi cunoscut pe Gociman si, cu atat mai mult, ca ar fi participat la o "liniuta". "Este adevarat ca, in acea seara, ma aflam in Mamaia. Dar am vazut numai cum din spate se apropie cu viteza o alta masina, care m-a depasit. Dupa cateva secunde, masina a scapat de sub control si s-a izbit de un pom", a declarat Cosmin Andrei Neagu. Asa cum cerea legea, autoturismul Audi a fost supus unei expertize, care a infirmat faptul ca acesta ar fi atins Porsche-ul. Prin urmare, daca intr-adevar cele doua autoturisme participasera la o cursa ilegala de masini, soferul de pe Audi nu era vinovat de moartea celor patru tineri. Ca urmare, pe 20 februarie 2008, la un an si doua zile de la nenorocire, Parchetul de pe langa Judecatoria Constanta a concluzionat, in dosar, ca vinovatul a fost fiul patronului Clubului Sunquest, care evident nu mai poate fi acuzat de nimic. Asadar, solutia a fost neinceperea urmaririi penale fata de acesta.

Scris de: {autor}Olimpia CEARA{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii