Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:28 29 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Liviu Brailoiu, fratele primarului din Eforie, candidat la Parlament

ro

01 Oct, 2008 00:00 606 Marime text

Social-democratii tomitani mizeaza pe tinerete, feminitate si notorietate in obtinerea mandatelor de parlamentari

In cadrul sedintei de ieri a Comitetului Executiv al PSD, social-democratii au validat candidatii propusi pentru alegerile parlamentare. Membrii Comitetului Executiv al PSD s-au reunit, ieri dupa-amiaza, la Parlament ca sa aprobe propunerile primite de la filiale din teritoriu - candidatii pentru cele 452 colegii uninominale din tara si pentru cele sase destinate diasporei. La sedinta au partcipat liderii PSD din conducerea centrala, cei ai Consiliului National, precum si presedintii organizatiilor judetene. Totodata, social-democratii au prezentat si oferta de guvernare a Aliantei PSD + PC si au aprobat o rezolutie prin care presedintele PSD, Mircea Geoana, a fost nominalizat la functia de premier. Validarea candidaturii lui Geoana pentru postul de prim-ministru, in cazul in care partidul va castiga alegerile parlamentare din noiembrie, se va face astazi, la Congresul extraordinar reunit PSD+PC. Daca joi tot mai multe organizatii judetene ale PSD reuseau sa-si definitiveze si sa faca publice listele cu aspirantii la mandatele de parlamentari, astfel incat, ieri, sa fie cu temele facute, la Constanta era liniste si pace. Nimeni nu stia, nimeni nu vorbea. Desi "o lista provizorie" era completa, niciun social-democrat tomitan nu a indraznit sa "ciripeasca" ceva, de teama sa nu-si supere sefii pe linie de partid. Un alt motiv al acestei taceri era si faptul ca lista nu avea ok-ul presedintelui Radu Mazare si a prim-vicepresedintelui Nicusor Constantinescu. Surse din partid au confirmat ca, "fara girul lor, nimic nu e batut in cuie. Oricand pot aparea modificari".

Provincia este la mare cautare

Liderii locali ai PSD si-au impartit colegiile eligibile intre "solii" trimisi de la centru, aliatii conservatori, tinere sperante, dar si "preferati si apropiati" ai partidului. Spre exemplu, judetul Constanta a fost preferat de Manuela Mitrea, sotia fostului ministru al Transporturilor, Miron Mitrea, de liderul sindical Matei Bratianu si, firesc, de fratele presedintelui organizatiei judetene PSD, deputatul Alexandru Mazare. Nominalizarea candidaturilor pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie s-a facut abia ieri seara, in cadrul unei Conferinte Extraordinare a organizatiei judetene PSD Constanta. Pana atunci, diverse surse ne-au divulgat ca pe mult- "ravnita" lista, la Senat, situatia ar fi urmatoarea: deputatul Lucian Balut va candida in colegiul 2, deputatul Alexandru Mazare va incerca sa obtina mandatul de senator in colegiul 3, consilierul municipal Nicolae Moga isi va incerca si el norocul, dar nu se stia in ce colegiu si un alt aspirant la un fotoliu de senator ar fi "un domn doctor". Pentru Camera Deputatilor, social-democratii de la malul marii mizeaza pe "puterea de convingere si seductie" a unor persoane precum: deputatul Eduard Martin (colegiul nr.6), Matei Bratianu, consilierul judetean Cristina Dumitrache, consilierul municipal Antonela Marinescu, presedintele juniorilor PSD de la municipiu - George Visan, directorul Complexului Muzeal de Stiinte ale Naturii - Decebal Fagadau, Manuela Mitrea si consilierul local din Navodari - Liviu Stan.

Formula avizata

Aceleasi surse au afirmat ca forma finala a listei a fost definitivata abia joi, "intr-o discutie nocturna", ceea ce pare sa confirme ca, pentru PSD Constanta, seara e un sfetnic bun. Astfel, cei pe care PSD Constanta ii propune electoratului pentru a le incredinta mandatele de viitori parlamentari sunt: la Senat - deputatul Alexandru Mazare, profesorul universitar doctor Mircea Patrut - seful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculara din Spitalul Judetean, fratele primarului din orasul Eforie - Liviu Brailoiu si fostul subprefect al judetului, actual consilier municipal, Nicolae Moga. La Camera Deputatilor, liderii social-democrati tomitani au optat pentru: deputatul Lucian Balut, deputatul Manuela Mitrea, liderul sindical Matei Bratianu, un apropiat al primarului municipiului Mangalia (n.r. Claudiu Tusac), Cristian Rizea, consilierul local de la Navodari, Liviu Stan, consilierul judetean Cristina Dumitrache, vicepresedintele Consiliului Judetean, Cristinel Dragomir, deputatul Eduard Martin, consilierul municipal Antonela Marinescu si Mariana Cojoc - de la Universitatea Ovidius.

Ultimul pas

Dupa Conferinta Extraordinara a organizatiei judetene PSD Constanta, de ieri seara, o delegatie formata din circa 100 de persoane - membri ai Consiliului National al partidului, parlamentari, primari si consilieri judeteni - va pleca la Bucuresti. Aceasta va reprezenta filiala PSD de la malul marii la Congresul extraordinar reunit al Aliantei PSD+PC, eveniment urmat de lansarea oficiala a candidatilor pentru scrutinul din 30 noiembrie.

Scris de: {autor}Mihaela CIORBARU{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii