Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
21:32 26 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constantin Chirila "Oamenii trebuie convinsi, nu cumparati!"

ro

07 Nov, 2008 02:53 2300 Marime text
constantin_chirila.jpgFost consilier judetean si municipal, democrat-liberalul a decis ca a venit momentul cand poate aspira la un mandat de deputat. Membru al Partidului Democrat (actual PD-L) din 1996, Constantin Chirila este printre putinii politicieni tomitani care nu a alergat dupa functii sau recompense. Absolvent al Facultatii de Stiinte Economice din cadrul Universitatii Al. I. Cuza din Iasi, doctor in economie, Titi, cum ii spun prietenii, a preferat sa isi creeze o situatie materiala stabila, sa impartaseasca din experienta sa si altora si sa-i ajute pe cei nevoiasi. Pe 30 noiembrie, el isi va testa sansa de a ajunge in Parlamentul Romaniei.

Ce proiecte veti promova, ca parlamentar, pentru colegiul in care candidati?

Avand in vedere specificul colegiului nr. 4, care imbina partea urbana - orasele Ovidiu, Murfatlar, Negru Voda, cu cea rurala - comunele Castelu, Poarta Alba, Cuza Voda, Dumbraveni, Cerchezu, Mereni, Amzacea, Albesti si Comana, am in vedere o serie de proiecte ce vizeaza exact profilul zonei si nevoile oamenilor de aici. Amplasarea oraselor Murfaltar si Ovidiu in apropierea municipiului Constanta si, probabil, in viitoarea zona metropolitana, in inelul de inchidere al autostrazii, impune punerea in practica a unor proiecte care sa viabile in zona, sa creeze locuri de munca si sa faca productie. Intr-o prima faza, toata lumea a fost tentata sa valorifice doar potentialul imobiliar al zonei. Deja am demarat discutii cu investitori straini care au si vizitat zona. Astept raspunsul lor in sensul crearii unei arii de servicii in apropierea Constantei si dezvoltarea unor locuri de munca neagricole, deoarece oamenii au invadat orasele si au parasit satele. Am o serie de proiecte si am identificat o parte din resursele pentru sustinerea lor, astfel incat sa nu ramana doar in stadiul bunelor intentii, a schitelor creionate pe hartie sau promisiuni.

Cum veti actiona in cazul in care interesul comunitatii nu coincide cu directiile de actiune ale partidului dumneavoastra?

Partidul pe care-l reprezint a facut dovada ca toate programele si proiecte pe care le-a elaborat nu vizeaza decat interesul comunitatii, in special identitatea acesteia si descentralizarea hotararilor in privinta proiectelor, a resurselor... In acest context, nu cred sa ajung intr-o pozitie in care interesul comunitatii pe care o voi reprezenta in Parlament sa intre in contradictie cu directiile pe care le traseaza partidul din care fac parte. Totusi, daca s-ar intampla asa ceva, interesul comunitatii va prevala, voi argumenta si voi face toate presiunile necesare asupra celor care trebuie sa inteleaga ca noi, ca deputati sau senatori, avem ca obiectiv sustinerea zonei care ne-a votat si ne-a trimis in Parlament pentru a gasi solutii si a elabora legislatie.

De ce v-ar vota oamenii care va intalnesc pentru prima data in campanie?

In primul rand pentru ca sunt un om direct. Sunt un ins care a facut ceva si pot sa vin, sa le argumentez, sa-i fac sa inteleaga si sa-i fac partasi pe semenii mei la proiectele care-i privesc pe ei. Un mare castig al cetatenilor va fi participarea lor la aceste proiecte. Ele se vor realiza pentru ei si nu poti sta deoparte, fara sa te implici, fara sa fii tu unul dintre cei care lucreaza la aceste proiecte. Un argument puternic pentru ceea ce afirm este legatura mea puternica cu oamenii din zona. Am lucrat multi ani in domeniul agricol si cunosc oamenii si specificul acestor locuri. Sunt unul de-al lor si cred ca este un motiv suficient de puternic pentru ca ei sa ma aleaga pe mine.

Cate deplasari ati facut in colegiu, de la data stabilirii lor, pentru a vedea realitatea?


Eu fac deplasari saptamanale, zilnice, si tin legatura cu comunitatea. Asta am facut de ani de zile. Dar, in special in ultima perioada, cred ca am trecut la fiecare doua-trei zile sa stau de vorba cu oamenii, cu reprezentantii comunitatilor locale, cu liderii de opinie, cu cei ce pot influenta viata fiecarei localitati.

Veti da pomeni electorale pentru a atrage alegatorii de partea dumneavoastra?

Ca formatie si structura morala nu sunt un om care apreciez foarte mult pe cei care cersesc. Prefer sa ajut un om invatandu-l sa pescuiasca, nu sa-i dau pachetul cu peste... E o regula dupa care eu ma ghidez. Dar pomana electorala nu inseamna ca nu trebuie sa ajuti un om. Sunt si oameni in suferinta, care trebuie, punctual, conjunctural, ajutati.

Detest acordarea pomenilor "de campanie", insa asa pot fi catalogate si promisiunile electorale pe care nu le poti onora. Sunt mai periculoase decat cele uzuale. Nu numai ca, legal, nu e posibil sa oferi bunuri materiale potentialilor alegatori, dar eu, ca om, nu sunt de acord cu asa ceva. Prefer sa pun umarul alaturi de ei si sa rezolvam problemele, sa fac promisiuni corecte, concrete si realizabile, iar castigul va fi mult mai mare.


Cu ce bani va finantati campania electorala?

Castig destul de bine in calitate de consultant expert, evaluator, si am activitati economice in turism. Dar nu cred ca este nevoie de foarte multi bani intr-o campanie electorala, pentru ca oamenii trebuie convinsi, nu cumparati.

Ce privilegii personale credeti ca va va aduce mandatul de parlamentar?

Niciunul. In primul rand, obligatiile care vin peste tine sunt cele care ar trebui sa te faca sa realizezi ca, o data ce ti-ai dorit si ti-ai ales un asemenea statut, marele privilegiu este ca oamenii s-au gandit la tine, te-au votat, au pus soarta lor in mainile tale. Bucuria ta este sa nu-i dezamagesti si sa le realizezi dorintele.

Daca nu castigati acum, veti mai candida?

In mod cert. Nu avem voie sa stam deoparte si doar sa facem observatii, trebuie sa ne implicam... Poate vor mai fi si alti colegi de-ai nostri care nu doresc sa se expuna, sa se bage intr-o asemenea lupta, si atunci n-are cine sa ne rezolve problemele din propria curte. Voi incerca pana voi reusi sa fac ceva pentru acesti oameni.

Daca ati fi implicat intr-un scandal cu tenta sexuala, cum ati gestiona situatia pentru a nu afecta si imaginea partidului din care proveniti?

Nu stiu cum sa raspund pentru ca nu am fost pus vreodata intr-o asemenea situatie. Probabil, voi incerca sa vad de unde vine aceasta anatema aruncata asupra persoanei mele si sa o demontez, astfel incat sa dovedesc ca profilul meu moral nu este compatibil cu situatia in care, poate fortat, cineva m-a pus sau m-a tarat... Dar, discutand ipotetic, daca ar aparea o situatie de acest gen, atunci as face in asa fel incat, tot ipotetic, sa fie implicata o partenera, membra a unui partid concurent, astfel incat, daca formatiunea mea ar fi afectata, nici ceilalti sa nu stea prea bine.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii