Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
00:07 29 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Florentin Scaleţchi „E păcat să promitem şi să minţim!"

ro

20 Nov, 2008 02:28 2858 Marime text

florentin_scaletschi_01.jpgCa parlamentar, candidatul PNG-CD la mandatul de senator din Colegiul Uninominal nr. 1 vrea să se axeze pe corectarea legilor, în sensul respectării drepturilor omului.

Absolvent al Institutului de Marină „Mircea cel Bătrân", Florentin Scaleţchi a ajuns, la 26 de ani, cel mai tânăr comandant din lume. Totodată, el a terminat şi Facultatea de Drept din Iaşi şi, apoi, a avut posibilitatea, ca profesor doctor universitar, să predea, printre altele, protecţia juridică a drepturilor omului. Fost senator în perioada 1990-1992, reprezentantul PNG-CD susţine că vrea să ajungă în Camera Deputaţilor nu pentru privilegii, ci pentru a sprijini, din Parlament, societatea civilă.

Ce proiecte veţi promova, ca parlamentar, pentru colegiul în care veţi candida?

Ca şi parlamentar, trebuie să ţin cont că sunt deputat pentru o Românie şi nu doar pentru colegiul în care candidez. În altă ordine de idei, cel puţin deţin expertiza extraordinară a faptului că de 19 ani sunt preşedintele unui ONG care s-a preocupat de respectarea şi apărarea drepturilor omului. Am constatat că, cel puţin în această legislatură pe final, o mare parte dintre legile promovate în Parlament s-au făcut cu încălcarea gravă a Constituţiei, replica multiplicată a Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului care conţine 30 de articole: 28 de drepturi şi două obligaţii. În acest context, locul meu nu este altul decât în Camera Deputaţilor, la Comisia drepturilor omului, culte şi minorităţi şi, de asemenea, la Comisia juridică. Consider că ne aflăm în situaţia în care nu mai trebuie ca legile să treacă fără un control riguros şi să nu mai lase loc la interpretări. În acest moment, România este condusă de Curtea Constituţională sau o conducem prin acest for, deşi avem putere legislativă, executivă şi judecătorească. Ca parlamentar, mă voi axa pe corectarea legilor, în sensul respectării drepturilor omului.

Cum veţi acţiona în cazul în care interesul comunităţii nu coincide cu direcţiile de acţiune ale partidului dumneavoastră?

În primul rând, la acest moment, se împart apele. Pe de-o parte, alegătorul se va gândi ce persoană va vota: la istoricul, expertiza şi realizările acestuia. Până acum au apărut tot felul de personaje care nu făcuseră nimic până în momentul promovării lor în Parlament. Este foarte bine şi clar că promovăm tinerii, însă, de multe ori, ei n-au experienţă şi nici expertiza fenomenelor ce se pot întâmpla în viaţă, astfel încât să le poată contracara în folosul comunităţii pe care o reprezintă. Revenind la întrebare, sigur aş opta pentru ceea ce doreşte comunitatea din colegiul meu. Fiind o persoană ascultată în partid, ca urmare a experienţei mele, voi determina reprezentanţii formaţiunii pe care o reprezint să meargă pe calea ce permite rezolvarea problemelor ce survin.

De ce v-ar vota oamenii care vă întâlnesc pentru prima dată în campanie?

Probabil vă referiţi la tineri, deoarece alegătorii în vârstă îmi cunosc istoria, iar cei cu vârste între 40 şi 50 ani ştiu trecutul meu. Este de notorietate faptul că am fost comandant de vapor, iar pe 17 martie 1985, ziua alegerilor de deputaţi din România la acea vreme, am avut curajul să fac un gest unic. Atunci, am schimbat traseul vaporului pe care-l conduceam. Împreună cu echipajul şi luând la bord un timonier cu care am mai navigat, Alexandru Mateescu, şi pe fostul director al Teatrului de Dramă şi Comedie Constanţa, Lucian Iancu, la momentul acela candidat pentru Marea Adunare Naţională, am decis să schimb traseul vaporului şi, în loc să meargă la Galaţi, l-am îndreptat spre Istanbul. Gestul meu a fost privit atunci ca un mare afront adus celui mai iubit fiu al poporului, iar condamnarea mea a purtat această anatemă. De atunci, au fost dictate două condamnări la moarte care m-au adus în faţa plutonului de execuţie, dar nu pentru a fi omorât şi pentru a fi terorizat psihic. Aşa se face că 22 decembrie 1989 m-a găsit în închisoarea Aiud, de unde am fost eliberat de armată şi dus în prima conducere a statului - în primul CFSN, fiind numit preşedintele Comisiei legislative, juridice şi a drepturilor omului. Practic, primele legi emise la vremea respectivă au primit şi avizul meu.

Ceilalţi cetăţeni m-ar alege pentru că am o istorie în spate, am un dialog cu ei şi am dovedit că sunt şi rămân un luptător, că nu fac lucrurile de Doamne ajută, nu-mi place să fiu fariseu, nu-mi place minciuna şi deşi libertatea e mai presus decât orice, eu mi-am pierdut-o pentru libertatea altora.

florentin_scaletschi_02.jpgCâte deplasări aţi făcut în colegiu, de la data stabilirii lor, pentru a vedea realitatea?

De la data stabilirii colegiilor am făcut câteva deplasări, ce ar putea fi numărate pe degetele de la o mână. Însă, candidez într-un colegiu (n.r. Colegiul Uninominal nr. 1, pentru Senat) unde sunt cunoscut, deoarece, în urmă cu şapte-opt ani, deţineam o afacere în zonă. Aveam cea mai performantă fabrică de mâncare, plus un abator şi o crescătorie la Fântânele. Această activitatea mi-a permis să fiu frecvent în mijlocul oamenilor din această zonă şi să fiu cunoscut.

Veţi da pomeni electorale pentru a atrage electoratul de partea dvs?

În primul rând, legea nu permite, iar eu sunt riguros cu legislaţia. Trebuie să respecţi legea, deci nu voi da pomeni electorale. Mai mult decât atât, am văzut mulţi contracandidaţi, nu neapărat în colegiul meu, care promit că vor da şi vor face fel de fel de lucrări - le vor trage apă, vor asfalta şoselele etc. Să nu uităm că noi mergem în Legislativ, nu în Executiv. Nu preluăm ce face primarul, nu preluăm ce ar trebui să facă administraţia locală, judeţeană sau guvernamentală. E păcat să le promiţi, să minţi. Noi trebuie să-i învăţăm să facă programe pe baza cărora să atragă bani europeni. Totodată, nu trebuie să uităm că trăim într-o zonă în care litoralul beneficiază de anumite facilităţi ce ar putea fi extinse şi în zona în care candidez, chiar dacă nu se situează la limita mării. Dacă până acum vorbeam de zone defavorizate, acum putem vorbi de zone favorizate, la care să atragem alte localităţi.

Ce privilegii personale credeţi ca vă va aduce funcţia de parlamentar?

Eu am mai fost senator în perioada 1990-1992 şi am făcut parte şi din primul CFSN. Cred că numai pentru mitici pot exista aceste privilegii. La experienţa şi vârsta mea nu mă mai interesează privilegiile, atâta timp cât dispun de tot ce îmi este necesar să trăiesc mai mult decât decent. Am casă, am maşină, am o familie onorabilă şi, de aici încolo, toate vin de la sine. Pot face mai mult. Deoarece, în zona societăţii civile din care provin, drumul către schimbări este barat, am decis să intervin direct în cadrul Parlamentului.

Dacă nu câştigaţi acum, veţi mai încerca?

Oportunităţi au fost şi vor fi tot timpul. De foarte multe ori am fost rugat să particip în diverse foruri, fie că vorbim de Executiv, fie de Legislativ. În urmă cu doi ani am fost ofertat să devin directorul Serviciului Român de Informaţii. Mi s-a propus să devin reprezentant al societăţii civile în Consiliul Superior al Magistraturii. Oportunităţi au existat cu grămada.

Dacă nu câştig acum, nu s-a terminat lumea. Perspective pot apărea oricând.

Cu ce bani vă finanţaţi campania electorală?

Banii pentru finanţarea campaniei electorale se rezumă la costurile afişelor, bannerelor şi a motorinei folosite pentru deplasările în zonă. Această campanie se axează pe stilul door to door. Chiar nu se pune problema ca aceste costuri să le suport personal.

Dacă aţi fi implicat într-un scandal cu tentă sexuală, cum aţi gestiona situaţia pentru a nu afecta şi imaginea partidului din care proveniţi?

Delicat să spui cum ai acţiona. ...Scuipă în sân şi fereşte-te... cel puţin în perioada campaniei şi a mandatului. Realitatea este că românii, mai ales cei care au prins funcţii, după ce au trăit o restricţie majoră în ceea ce priveşte familia şi modul în care PCR-ul a intrat cu picioarele în patul familiilor lor, au ales să-şi schimbe şi nevestele. Nu este cazul meu. Am o soţie destul de tânără şi consider că am gestionat, destul de bine, inclusiv problemele familiale. Timp de peste 17 ani nu a apărut niciun scandal de acest gen, legat de mine. Nu văd de ce ar apărea acum.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii