Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
22:18 26 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Manafu "Prin uninominal, alegatorii pot cere socoteala celui ce l-au votat"

ro

08 Nov, 2008 00:40 1597 Marime text

manafu.jpg"Ar fi frumos sa spun ca nu astept niciun privilegiu. Privilegiul cel mai mare ar fi onoarea de a fi parlamentar. In situatia actuala, in care se afla clasa politica, poate parea un nonsens"

Conform propriilor aprecieri, Ionel Manafu a intrat in Partidul Democrat intr-un moment de cotitura din viata sa, in 1997, considerand ca PD-ul raspunde cel mai bine dorintei sale de schimbare in bine. "Simteam nevoia unei schimbari in urma unei dezamagiri pe plan profesional. Faptul ca din 2000 sunt vicepresedinte PD, ulterior PD-L, pentru mine este o mandrie si un semn de apreciere a colegilor de partid".

Ce proiecte veti promova, ca parlamentar, pentru colegiul in care candidati?

Proiectele mele se refera la intarirea autoritatilor locale si la protejarea zonelor specifice Dobrogei. Pe parcursul campaniei am sa le prezint mai pe larg, insa as vrea sa amintesc cateva aspecte pe care am sa ma concentrez. Primul dintre ele vizeaza imbunatatirea legii costiere. Este un proiect drag mie, care, din pricina ambiguitatii definitiilor, a modului de aplicare eronat, dar si a lipsei mijloacelor de aplicare, se transforma pe zi ce trece doar intr-o sursa nesfarsita de tensiuni intre autoritatile centrale si cele locale.

Un alt proiect are in prim plan infiintarea unui Institut National al Marii Negre, dar si imbunatatirea legislatiei referitoare la Rezervatia Deltei Dunarii. Chiar daca exista o legislatie in acest sens, un organism si un institut de cercetare, sunt grave incalcari atat ale legislatiei, cat si ale drepturilor cetatenilor care traiesc in aceasta zona. Ma voi preocupa, de asemenea, de elaborarea unei legi a turismului, specifica Deltei Dunarii, si voi lupta pentru a transfera catre autoritatile locale exclusivitatea exploatarii economice a lacurilor si baltilor aflate pe teritoriul lor administrativ. In intampinarea principiului descentralizarii voi lucra la o reelaborare a taxelor si impozitelor marilor contribuabili, astfel incat cea mai mare parte sa revina primariilor si consiliilor judetene pe al caror teritoriu administrativ isi desfasoara activitatea.

Cum veti actiona in cazul in care interesul comunitatii nu coincide cu directiile de actiune ale partidului dumneavoastra?

Greu de crezut ca interesele comunitatii nu ar coincide cu cele ale partidului. La un moment dat, poate fi posibil ca directiile de actiune ale partidului sa fie gandite pe termen lung si, la prima vedere, sa para in contradictie cu interesele de moment ale comunitatii.

In cazul in care comunitatea doreste cu tarie un anumit aspect aflat in contradictoriu cu directia PD-L, m-as asigura de faptul ca este sustinut de majoritatea locuitorilor si nu promovat de anumite grupuri de interese sau amplificat de mass-media. Ulterior, as incerca sa antrenez cat mai multi locuitori la participarea de dezbateri publice pentru a lamuri aspectele puse in discutie. In cazul in care dorinta comunitatii ramane neschimbata, voi actiona conform acesteia.

Tocmai de aici porneste esenta votului uninominal fata de cel de pe liste: alesul are autoritate in fata partidului din care face parte prin voturile care i-au fost acordate nominal.



De ce v-ar vota oamenii care va intalnesc pentru prima data in campanie?

Imi place sa cred, prin experienta politica pe care o am, ca pot comunica usor cu oamenii din toate categoriile sociale, pentru ca sunt un om simplu si deschis. O mare parte din zona aferenta colegiului imi este cunoscuta prin natura profesiei. Am avut relatii excelente cu colegii de serviciu, pe care i-am reintalnit intotdeauna cu mare placere; mizez pe onestitatea si corectitudinea acestora si sunt convins ca pot gira ca sunt un om de actiune si de cuvant. Sper ca ei sa imi promoveze imaginea fara vreun alt interes decat binele comunitatii.

Cate deplasari ati facut in colegiu, de la data stabilirii lor, pentru a vedea realitatea?


Realitatea zonei o cunosc bine, deoarece am muncit acolo 23 de ani. In plus, am acumulat multe informatii pe care le-as putea aplica la problemele specifice colegiului. M-am confruntat cu probleme majore ale localitatilor, am participat la comandamente de urgenta in cazul unor evenimente si am incercat sa le rezolv cat mai bine. Nu am ales sa candidez intamplator in Colegiul 1. O parte a zonei am gestionat-o politic, fiind responsabil pe o portiune a organizatiei de partid.


Ca sa va raspund punctual, in ultima perioada am fost zilnic in deplasari.

Veti da pomeni electorale pentru a atrage alegatorii de partea dumneavoastra?


Din fire sunt un om milos si darnic. As vrea, insa, sa ajungem intr-o situatie de normalitate, in care alegatorul sa fie jignit daca i se ofera pomana. Faceti un exercitiu de imaginatie si ganditi-va cum s-ar simti locuitorii unei comunitati din Anglia, spre exemplu, daca cineva le-ar bate la usa in preajma alegerilor, oferindu-le un pui si o sticla de ulei. Bineinteles ca mai avem mult pana acolo, dar de undeva trebuie sa incepem. Si astfel cred ca v-am raspuns la intrebare.

Cu ce bani va finantati campania electorala?


Printr-o conjunctura pe care, la momentul respectiv, am considerat-o nefericita, am primit o suma substantiala de bani. Acea suma a constituit fondul principal de campanie. Au mai fost oameni care au contribuit la campanie din dorinta de a ma ajuta; sustinerea a venit sub diferite forme, incepand cu sfaturi sau aport fizic, efectiv, la campanie.

Oricum, la o prima analiza, bugetul unei campanii oneste, excluzand pomenile electorale sau manifestarile grandioase, este diferit de la candidat la candidat, de la partid la partid. La urma urmei, te intinzi cat ai plapuma...

Ce privilegii personale credeti ca va va aduce mandatul de parlamentar?


Ar fi frumos sa spun ca nu astept niciun privilegiu. Privilegiul cel mai mare ar fi onoarea de a fi parlamentar. In situatia actuala, in care este privita clasa politica, poate parea un nonsens. As vrea sa cred ca situatia poate fi schimbata si alegatorii sa fie mandri de omul care ii reprezinta si se bate pentru ei. Consider ca acesta este principalul avantaj al votului uninominal, faptul ca alegatorii ii pot cere socoteala omului pe care l-au votat.

Daca nu castigati acum, veti mai candida?

Consider ca varsta pe care o am este varsta maturitatii depline (fizic si psihic). Acum, spun ca nu as mai candida in caz de insucces. Peste patru ani, nu stiu...

Daca ati fi implicat intr-un scandal cu tenta sexuala, cum ati gestiona situatia pentru a nu afecta si imaginea partidului din care proveniti?

In primul rand, toata lumea care ma cunoaste stie ca sunt un om dedicat familiei. Nu ma pot imagina implicat intr-un astfel de scandal.

Daca s-ar intampla asa ceva, in primul rand, as incerca sa-mi protejez familia si apoi interesele partidului.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii