Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:30 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Senol Zevri "Sunt un politician fara E-uri"

ro

08 Nov, 2008 00:55 2149 Marime text

senol_zevri.jpgLiderul PD-L Constanta spera ca cetatenii il vor vota deoarece actioneaza fara ascunzisuri si nu are pretentia de a fi perfect.

Secretarul general al organizatiei judetene PD-L Constanta, Senol Zevri, s-a implicat in politica din 2001. De-a lungul timpului a dovedit loialitate fata de PD (actual PD-L) si, prin activitatea derulata, a dorit, permanent, sa vina in sprijinul semenilor sai. In data de 30 noiembrie, Senol Zevri va constata daca munca sa a fost sau nu apreciata, iar increderea oamenilor se va concretiza in incredintarea sau nu a mandatului de deputat din Colegiul Uninominal nr. 2.

Ce proiecte veti promova, ca parlamentar, pentru colegiul in care veti candida?


In primul rand, trebuie sa clarificam un lucru: Colegiul 2, ca toate colegiile, este alcatuit din unitati administrativ-teritoriale, conduse de primari, si consilii locale, care se bucura de autonomie locala. E treaba primarilor si a consiliilor locale sa promoveze acele minunate proiecte locale care vor aduce raiul pe pamant. Un parlamentar doar poate ajuta, prin parghiile de care dispune, implementarea cu succes a proiectelor. Ca deputat, nu voi fi un al doilea primar, evident, unul mult mai bun, cum se pare ca vor fi majoritatea parlamentarilor, ci voi face doar ce voi putea!

Voi incerca sa sprijin orice proiect ce are puterea de a schimba romanilor viata in bine. Voi incerca sa dezvolt raspunsuri concrete si instrumentate legislativ pentru cererile cetatenilor. Voi sprijini orice primar care vrea sa construiasca ceva bun, durabil, in localitatea pe care o pastoreste. Voi incerca sa ofer oamenilor sprijin si protectie in fata abuzurilor autoritatilor locale.

Cum veti actiona in cazul in care interesul comunitatii nu coincide cu directiile de actiune ale partidului dumneavoastra?

Am un spirit critic dezvoltat, nu ma pierd in adoratii, nu cred ca viata politica este o copie terestra a raiului. Sunt loial 100% partidului, intrucat sunt corect din fire si, atata timp cat apartenenta la partid este benevola, loialitatea e nestirbita. Pe de alta parte, am ajuns sa fiu ceea ce sunt in cadrul organizatiei judetene a PD-L prin munca si consistenta opiniilor si atitudinilor mele. Am principii ferme in privinta unor problemele majore de pe agenda politica a societatii romanesti. Am judecati morale sanatoase, de bun simt, poate mostenite, poate formate intamplator sau prin exercitiu de viata; cred in lucruri simple, precum adevarul si dreptatea! Ca parlamentar, nu voi abdica de la aceste principii si judecati.

Altfel spus: sunt gata sa sacrific optiunea politica, daca sistemul meu de valori nu mai corespunde cu aceasta, dar cred ca este foarte putin probabil sa apara fisuri intre modul in care gandesc si simt eu si programul politic al PD-L. Am optat cu maturitate pentru PD-L, cred ca partidul meu e mai bun decat celelalte si cred ca PSD si PNL sunt partide corupte si clientelare.

De ce v-ar vota oamenii care va intalnesc pentru prima data in campanie?



Cei care ma intalnesc in campanie m-ar vota pentru ca sunt un politician fara E-uri. Ma vor vota pentru ca mesajul meu este curat, fara ascunzisuri si fara pretentia de a fi perfect. Le spun ce gandesc si cum sunt, deoarece am incredere in discernamantul lor, mai ales acum, cand vorbim de un vot uninominal, de un vot istoric, in care tara asta va lua o cotitura salvatoare sau fatala. Imi asum decizia lor corecta si le spun: sunt un om destept, scolit, capabil, dar, mai ales, sunt un om bun! Am si eu lasitatile mele, handicapurile mele, minciunile mele, poate ca am facut si rau la viata mea, dar sunt un om bun! Vin in fata lor, le cer votul ca sa ajung deputat, dar nu pentru mine, vin pentru ca e nevoie ca tara sa fie condusa de oameni buni, e nevoie sa punem, din nou, la temelia tarii bunul simt si valorile fundamentale invatate din povestile copilariei, unde binele se lupta cu raul, si binele invingea.

Cate deplasari ati facut in colegiu, de la data stabilirii lor, pentru a vedea realitatea?


Zilnic sunt pe teren. Mai bine zis, in teren, in arena. Merg spre oamenii de la care astept votul cu sufletul deschis, oferind capitalul meu cel mai de pret: timpul si dedicarea mea. Cunosc foarte bine realitatea Colegiului 2, unde candidez pentru mandatul de deputat, si le sunt recunoscator celor care ma vad, ma primesc si ma lasa sa ii ascult. Si, cateodata, sunt speriat: am sansa, eu, Senol Zevri, sa fac o diferenta in viata lor, pot sa schimb, mult, putin, viata unor oameni si ma sperii de uriasa raspundere care sta pe umerii mei!

Veti da pomeni electorale pentru a atrage electoratul de partea dvs?



Cand vorbesc de raspundere, o fac intrucat incerc sa privesc orice persoana in integralitatea fiintei sale, iar asta inseamna respect. Chiar cu riscul de a nu aduna voturile necesare, ii respect prea mult pe oameni, ca sa ii cobor intr-atat. Poate veti spune ca e prea mult idealism in abordarea mea, intr-o scena politica dominata de oferte strict materiale, dar eu cred in mintea si sufletul poporului. Cred ca oamenii stiu sa distinga, cand tin in mana stampila, intre cei ce vor sa ii cumpere, sa ii foloseasca si cei ce vor sa ii ajute, sa le valorifice potentialul. Dispretuiesc profund pomenile electorale deoarece respect profund oamenii. Eu si colegii mei din PD-L avem capacitatea si taria de a-i face pe romani sa inteleaga diferenta intre a da si a oferi, intre a promite si a face, intre a fi obligat si a decide.

Ce privilegii personale credeti ca va va aduce functia de parlamentar?


Ca formatie, sunt filozof, vin din lumea ideilor, un univers in care privilegiile personale sunt ca buruienile printre flori. Privilegiile mele vor ramane la nivelul fiintei umane, nu au de ce sa interfereze cu viata mea politica. Sunt privilegiat ca pot analiza si intelege corect realitatea. Am picioarele adanc infipte in pamant, dar capul mi-e sus, printre nori, iar acolo actioneaza constiinta mea, constrangatoare si, adesea, chinuitoare! Fiul meu, un intelept de noua ani si jumatate, mi-a zis intr-o zi: "Tata, eu si surioara mea nu vrem sa fii parlamentar ca sa schimbi Romania, cum vrea mami, noi vrem sa fii parlamentar ca sa ne dam smecheri!". Sunt un om cu bun simt, cred in cateva valori simple, fundamentale, inoculate din copilarie. Imi respect si iubesc parintii, ii respect pe cei varstnici. De la parinti am invatat sa nu arunc niciodata painea pe jos fiindca e sfanta. Cand merg in satul natal, ii salut pe cei cu care ma intalnesc chiar daca nu-i cunosc. Imi iubesc copiii mai mult decat viata si, cand mi s-a nascut primul copil, am invatat ca toti oamenii sunt copiii cuiva si toti au dreptul la dragoste si protectie precum copiii mei! Nu vreau sa fiu parlamentar ca sa fiu smecher, sa devin dintr-o data prea mare pentru acest pamant mic, prea destept pentru prostii din jurul meu, o divinitate prea ocupata cu propria-i adoratie ca sa mai aiba timp si rabdare pentru bietii muritori. Nu o sa devin niciodata smecher intrucat sunt un om, in mod fundamental, bun si cinstit.

Nu vreau sa devin parlamentar nici ca sa schimb Romania, ca sa aduc lapte si miere si fericire in casele romanilor! Sunt constient ca nu pot face asta, iar ca parlamentar voi fi doar o piesa intr-o masinarie uriasa, pe care n-o pot controla! Realizez ca, din pacate, raul acestei tari e prea profund si prea extins ca sa poata fi eradicat asa de usor! Vreau sa fiu un deputat care, cu responsabilitate si bun simt, cu modestie si abnegatie, sa-si faca treaba! Care, timp de patru ani, sa faca un lucru de la sine inteles, dar aproape niciodata luat in seama: sa ramana credincios juramantului depus la validare.

Daca nu castigati acum, veti mai incerca?


Filozoful din mine ar raspunde cu "nu stiu". Omul politic Senol Zevri il invita pe filozoful Senol Zevri sa se mai gandeasca... Inregimentat in lupta de protejare a cetateanului impotriva raului, viitorul deputat Zevri va raspunde ca va continua, daca asa ii va cere cetateanul si PD-L. Si mai spun: daca eu renunt si renunta cei ca mine, cine ramane? Toate lichelele si toti farsorii care au adus Romania unde au adus-o?!

Cu ce bani va finantati campania electorala?


Sursele de finantare sunt personale: din partea familiei si a prietenilor, care au incredere in filozofia mea politica si in mine, ca persoana. Nu banii sunt componenta care ma diferentiaza de contracandidatii mei, stiu ca ei dispun de resurse impresionante. Campania mea este una emotionala, umana, in spiritul meu. M-am ingrijit sa dispun de finante cat sa am un set de materiale care sa asigure, in dialogul meu cu oamenii, o legatura dincolo de cuvinte, dar nu am insistat pe aceste aspecte.

Daca ati fi implicat intr-un scandal cu tenta sexuala, cum ati gestiona situatia pentru a nu afecta si imaginea partidului din care proveniti?


Un personaj din Tolstoi spunea cam asa: "Cum poti sa ai pretentia sa ceri cuiva sa simta intr-un anumit mod, cand nu poti sa-ti controlezi propriile sentimente?". Am o recunostinta imensa fata de sotia mea, imi iubesc enorm copiii, dar sunt un om care face din indoiala un instrument de viata si care e cuprins, uneori, de raul existential. Ca atare, nu voi fi ipocrit sa spun ca e total exclus sa fiu implicat in contexte extraconjugale (marea ironie este ca avem o clasa politica lamentabila, dar politicieni, cu totii, superbi!)! Daca (totusi!) se va intampla, imi voi asuma toate consecintele, atat in plan personal, cat si politic! Imi voi asuma, in primul rand, raul produs celor din jurul meu, familiei, colegilor de partid, inclusiv fiintei implicate in prezumtivul scandal!

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii