Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
22:23 26 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tudorel Calapod „Cetăţenii au pierdut din cauza luptelor politice“

ro

07 Nov, 2008 22:42 1834 Marime text

doru_calapod_04.jpgFostul primar al oraşului Năvodari are ca priorităţi, pentru Colegiul 1 Senat, investiţiile, agricultura şi tinerii.

Acesta susţine că a hotărât să candideze la cererea colegilor de partid, funcţia de senator aducându-i satisfacţia de a ajuta cât mai mulţi oameni.

Ce proiecte veţi promova, ca parlamentar, pentru colegiul în care veţi candida?

Plec de la o cunoaştere a problemelor localităţilor din colegiu. Sunt 24 de localităţi şi 173.000 de locuitori. Problemele de infrastructură şi investiţii la Medgidia, problema locurilor de muncă de la Hârşova, continuarea proiectelor şi a investiţiilor în turism de la Năvodari, investiţiile în apă şi canalizare de la Cogealac, restituirea terenurilor de la Corbu şi Săcele, problemele de mediu de la Lumina, referitoare la incinerator, problemele agricultorilor din mediul rural din colegiu, toate constituie baza iniţiativelor legislative pentru această zona.

Concret, o să susţin finalizarea Autostrăzii Bucureşti-Constanţa, importantă fiind descărcarea acesteia la Medgidia. Rezultatul: se va crea o explozie investiţională în parcul industrial început pe vremea primarului Moinescu. Parcul industrial va aduce pentru toată zona, nu numai pentru municipiul Medgidia, locuri de muncă şi creşteri ale bugetelor locale.

Rezolvarea problemei privind reabilitarea plajelor şi protejarea mediului din zona cuprinsă între Năvodari şi Mihai Viteazu, aprofundată de candidatul pentru Colegiul 1 Deputaţi, Ionel Manafu, care dă şi detalii tehnice şi procedurile ce trebuie urmate, multe dintre ele fiind deja demarate de Ministerul Mediului şi stopate din momentul în care PD a ieşit de la guvernare, în 2006.

O altă iniţiativă legislativă va rezolva problema cadastrului general al localităţilor din colegiu, cu implicare directă în organizarea PUG-urilor. Niciun proiect de finanţare pe fonduri structurale nu va putea fi accesat atâta vreme cât PUG-ul localităţii nu este finalizat. Acest lucru va constitui o prioritate pentru Guvernul PD-L.
O altă iniţiativă legislativă se referă la păstrarea veniturilor din tranzacţiile imobiliare de către autorităţile locale. Aproape 15% din aceste venituri se duc la bugetul naţional şi am văzut pe ce sunt cheltuite: Dacia Logan de 70.000 de euro, salariu de funcţionar public de şapte mii de euro etc.

În ceea ce priveşte tinerii: toată lumea se bate cu pumnu-n piept că realizează locuinţe ieftine. Foarte bine, dar aceste locuinţe ieftine se adresează unei anumite categorii de tineri, care pot să acceseze un credit, care au un salariu pe baza căruia pot să-şi plătească ratele, chiar dacă este subvenţionată dobânda. Noi avem programul „Prima ta casă“ la nivel naţional, care este adaptat şi pentru Colegiul 1 Senat în judeţul Constanţa, prin care oferim tinerilor, pe o anumită procedură, posibilitatea de a se implica în construcţia acesteia printr-un parteneriat între firmele constructoare şi viitorii proprietari ai caselor.

Tinerii sunt o prioritate, agricultura constituie o prioritate şi noi vom mări subvenţiile şi investiţiile în cele trei oraşe: Năvodari, Medgidia şi Hârşova.
Hârşova este un oraş care a beneficiat de foarte multe fonduri în mandatul domnului Chiriţă, dar care se află într-o stare deplorabilă, bugetul oraşului este secătuit, investiţiile în care ar fi trebuit să meargă banii nu se văd şi cel mai dureros pentru hârşoveni este lipsa locurilor de muncă. 

doru_calapod_ibis_10.jpgCum veţi acţiona în cazul în care interesul comunităţii nu coincide cu direcţiile de acţiune ale partidului dumneavoastră?

Foarte mult timp, localităţile au pierdut din cauza luptelor politice, din cauza diferenţelor de opinie dintre politicieni. Noi candidăm ca, indiferent de culoarea politică a primarului, să creăm acea listă de priorităţi pentru fiecare localitate în parte. Este evident că, dacă vom reuşi să aducem fonduri pentru localităţile din Colegiul 1 Senat, aceste fonduri trebuie să fie cheltuite, după o discuţie prealabilă, pe priorităţile localităţii respective.

De ce v-ar vota oamenii care vă întâlnesc pentru prima dată în campanie?

Fac parte din PD-L, care l-a nominalizat pentru funcţia de premier pe Theodor Stolojan, a cărui probitate profesională este binecunoscută. Premierul Stolojan constituie garanţia că-şi va forma în jurul lui o echipă de specialişti care va aşeza lucrurile în ordine în ţară. PSD-ul îl are ca premier-candidat pe Geoană, care nici măcar nu se află pe afişele de campanie ale partidului în judeţul Constanţa. Aici nu se promovează deloc campania şi programul PSD de la nivel naţional. Iar Tăriceanu a fost la guvernare, lumea este dezamăgită de prestaţia sa şi, cu siguranţă, din 30 noiembrie nu se va mai afla în viitorul Guvern. Noi mergem şi discutăm personal cu oamenii care au posibilitatea să ne vadă şi să asocieze votul uninominal cu fiecare dintre noi. Este adevărat că, după cum se prefigurează şi după cum acţionează PSD-ul şi PNL-ul, şi în această campanie electorală se va practica mita electorală la rang de normalitate. Însă, din cauza modului în care se comportă primarii care au obţinut funcţia în urma cumpărării votului la alegerile locale, în urma dezinteresului de care dau dovadă, a indiferenţei faţă de problemele locuitorilor, oamenii s-au cam lămurit ce înseamnă să acorzi votul pentru o sumă de bani, pentru un pachet şi sunt sigur că vor judeca cu mai multă seriozitate alegerile parlamentare.

Câte deplasări aţi făcut în colegiu, de la data stabilirii lor, pentru a vedea realitatea?

Am fost în toate localităţile şi în fiecare zi avem deplasări în colegiu. Înainte de aceste întâlniri electorale, din momentul în care am fost desemnat candidat, am avut întâlniri în fiecare localitate din colegiu, cu reprezentanţii noştri şi cu alţi cetăţeni. 

Veţi da pomeni electorale pentru a atrage alegătorul de partea dumneavoastră?

Nu am făcut lucrul acesta nici în campania de la locale, nu facem lucrul acesta nici în această campanie. În primul rând, nu este legal şi apoi nu avem resursele necesare pentru acest lucru, iar cel mai important, nu dăm pomeni electorale pentru că vrem să ne convingem electoratul prin ceea ce suntem noi şi nu vrem să le cumpărăm voturile.

Ce privilegii personale credeţi că vă va aduce funcţia de parlamentar?

Satisfacţia că din funcţia de senator mi se oferă posibilitatea să ajut cât mai mulţi oameni.

Dacă nu câştigaţi acum, veţi mai încerca?

Sunt candidat pentru Colegiul 1 Senat la solicitarea organizaţiei de la Năvodari şi a celei judeţene. Atât timp cât partidul va considera că pot să reprezint democrat-liberalii şi cetăţenii din zona unde locuiesc în confruntările electorale viitoare, voi lua o decizie în consecinţă.

Cu ce bani vă finanţaţi campania electorală?

Cu bani din donaţiile de la prieteni şi de la foarte mulţi membri de partid, oameni care doresc să ajute PD-L.

Dacă aţi fi implicat într-un scandal cu tentă sexuală, cum aţi gestiona situaţia pentru a nu afecta şi imaginea partidului din care proveniţi?

Un scandal cu tentă sexuală ar fi generat în mod intenţionat de adversarii politici şi nu ar avea legătură cu realitatea. Au fost destule situaţiile în care lucrul acesta a fost provocat. Este o modalitate pe care numai oamenii slabi pot să o folosească, pentru că nu acceptă o competiţie reală, în contextul unei campanii electorale.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii