Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
14:05 19 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lucian Iancu "Nu ma impiedica problemele marunte"

ro

11 Jun, 2008 00:00 1627 Marime text
1213106133.jpg

Candidatul este convins ca, inca de pe acum, trebuie inceputa constructia Constantei anului 2050

Lucian Iancu, candidatul Partidului Conservator la municipalitatea Constanta, a absolvit, in 1964, Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica IL Caragiale din Bucuresti. Cunoscut publicului in ipostaza de actor al Teatrului de Stat Constanta, caruia, de altfel, i-a condus si destinele, Lucian Iancu si-a propus sa faca ceva pentru Constanta, motiv pentru care doreste sa i se cunoasca intentiile intr-un post de decizie.

Cum v-a venit ideea de a candida pentru fotoliul de primar? Sau cui i-a venit ideea?


Partea a doua a intrebarii este binevenita, pentru ca, intr-adevar, ideea a venit altcuiva. Eu, initial, intentionam sa candidez pentru un loc in Consiliul Municipal. Dar am primit un telefon, intr-o noapte, de la Viorel Pana, care mi-a spus ca trebuie sa avem o discutie serioasa: "Vreau sa candidezi pentru fotoliul de primar la Constanta. Eu candidez pentru postul de la Consiliul Judetean si as vrea sa facem echipa".

Ce va avantajeaza in lupta pentru fotoliul de primar fata de ceilalti contracandidati?


Faptul ca sunt destul de cunoscut de catre populatia Constantei, ca un actor pe care multi l-au indragit. Sigur, multa lume se intreaba ce sa caute un actor in administratie. Dar sa nu uitam ca si Reagan a fost actor si, pe vremea lui, a reusit sa-i ingenuncheze pe rusi cu programul "Razboiul stelelor". Programul meu s-ar putea intitula: Constanta anului 2050. In sensul ca trebuie sa incepem acum constructia Constantei din 2050. Daca intarziem momentele, ajungem sa ne sufocam intr-un oras supraaglomerat, unde nu se poate circula, unde ne inghesuim toti in blocuri, pe o suprafata mica, si ne imbolnavim de angoase.

De care dintre ei va temeti?


Nu ma tem de niciun contracandidat si nu ii vad ca pe niste inamici cu care ma aflu intr-o disputa. Pentru ca ne aflam cu totii intr-o cursa, in care fiecare are argumentele lui.

Sa admitem ca s-au numarat voturile si ati iesit primar. Ce veti face prima data, prima data?


Primul lucru ar fi constituirea asociatilor de cartier. Problemele oamenilor sunt diferite, in cartiere diferite. Intentia mea este sa organizez niste asociatii ale comunitatilor respective, care sa fie instituite prin alegeri organizate de primarie si care sa fie in legatura cu primaria. Sa ia parte la sedintele municipale, eventual, cu un vot consultativ.

Sa admitem ca s-au numarat voturile si nu ati iesit primar. Ce veti face prima data, prima data?


Daca s-ar numara voturile si nu as fi ales primar, ci consilier, s-ar ajunge la ceea ce mi-am dorit initial. Sa-l consiliez pe viitorul primar, sa-i impartasesc din ideile si din experienta mea si sa influentez decizia consiliului pentru proiecte comunitare.

Va veti retrage din politica daca nu veti castiga primaria?


Eu nu fac politica de dragul politicii. Fac acest lucru pentru ca sunt convins ca as putea fi de folos constantenilor. Daca e nevoie de mine, voi continua sa sustin interesele populatiei. Daca, intr-adevar, votul cetatenilor ar fi, in ceea ce ma priveste, unul total de respingere, nu cred ca ar merita sa continuu sa activez numai de dragul de a face politica. As putea sa sprijin o idee sau alta, dar nu voi fi un activist politic al PNL sau al PSD. De altfel, am facut parte din mai multe partide: si din PCR, si am plecat cu vaporul, si din PD, dar nu mi-a placut, ca fiecare de acolo era antrenat intr-o lupta pentru putere.

Daca veti fi ales si veti avea un consiliu ostil, ce veti face sa va realizati promisiunile din campanie?


Cuvantul ostil e mult prea dur. In fata unei ostilitati nu poti sa faci mare lucru, ramai blocat. Dar daca o sa fie un consiliu mai neincrezator, voi incerca sa fiu diplomat si sa colaborez cu fiecare in parte, pentru ca interesul nostru este sa realizam proiectele cele mai viabile pentru oras, din partea oricarui partid ar veni. In situatia in care as fi ales primar si ar exista obisnuita mentalitate a disputelor dintre partide, dar ar veni, undeva, dintr-un alt partid, un proiect intr-adevar interesant, nu m-as da inapoi sa-l sprijin in realizarea lui si, atunci, nu vad de ce ar exista ostilitate.

Cati bani cheltuiti in campanie?


Nu cheltuiesc nimic. Campania mea este pozitiva. Ma cunoaste lumea si vorbesc cu fiecare in parte, asa incat, realmente, nu am cheltuit nimic.

De la cine sunt?


PC s-a ocupat de minimul de publicitate: fotografiile si plata timpilor de emisie la posturile locale de televiziune.

Ce proiecte ale lui Radu Mazare veti continua?


Mi se pare foarte interesant proiectul lui cu soseaua litorala. Aceasta trebuie facuta, indiferent cine ar fi primar. Pentru Constanta anilor 2050, trebuie sa existe aceasta sosea. De asemenea, este interesant si proiectul cu insula Ovidiu, care sa devina un centru de divertisment, cu senzualitate, dansuri si cluburi de noapte. Sigur ca apreciez acest gen de turism, insa, pe de alta parte, trebuie dezvoltat si turismul cultural si spiritual, care are o mare sustinere pe plan mondial, la ora aceasta. Noi avem si monumente istorice si religioase, avem obiective extraordinar de interesante.

Ce proiecte veti bloca din cele ale lui Mazare?


Va marturisesc ca nu stiu daca exista un proiect de genul "vreau sa distrug tot spatiul verde din Constanta". Nu stiu sa existe un astfel de proiect pe care sa-l sustina Radu Mazare. Poate sa fie ceva care scapa printre semnaturi, cu acordul consilierilor.

Este Mazare un mit?


Este un mit. A reusit sa-si construiasca o perceptie foarte solida in randul constantenilor. Pentru ca ii ajuta pe saraci cu pachete, pentru ca s-a asfaltat, s-a facut iluminatul public. Asta nu inseamna ca este si adevarata perceptia. Dar, stiti povestea cu regele gol. Un copil s-a trezit sa spuna: "Regele e gol!". Miturile, pe cat par mai solide, pe atat sunt de vulnerabile, la un moment dat.

Poate fi demolat mitul Mazare?


Nu asta este intentia mea. Asa cum nu sunt impotriva niciunuia dintre contracandidatii mei, nu sunt pornit pentru distrugerea imaginii lui Radu Mazare. Am observat, la un moment dat, ca s-au indreptat unii impotriva altora. Nu este modul in care intentionez eu sa-mi fac campanie. Intentia mea nu este de a distruge imaginea publica de care se bucura unul dintre contracandidatii mei, cu atat mai putin a lui Radu Mazare. Intentia mea este sa-mi creez propria perceptie publica.

Ce proiecte sociale si economice aveti pentru mandatul dv?


Sunt multe. Unul se refera la imbunatatirea calitatii vietii oamenilor. Nu se poate ca, in anul 2010, sa mai existe acele blocuri de confort trei sau patru, in care oamenii stau inghesuiti. Acelea trebuie demolate. Din punct de vedere imobiliar, spatiul acela trebuie intrebuintat la nivelul valorii sale reale.

Cum vedeti un clasament al primilor trei candidati, ca procente de voturi?


Nu sunt Mafalda. Dupa sondaje, se pare ca Radu Mazare va fi ales. Dar mi-ar placea sa cred ca unul dintre ei sunt eu. In rest, imi place de Onaca, pentru ca este deschis si saritor.

Scris de: {autor}Mirela STINGA{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii