Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:21 19 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Neagoe "Multi candidati sunt un pericol pentru Constanta"

ro

14 Jun, 2008 00:00 1538 Marime text
1213363279.jpg

Interviu acordat de Corneliu Neagoe, candidatul PNTCD la Primaria Constanta

Fostul edil al Constantei, Corneliu Neagoe, se lupta sa ajunga din nou in jiltul de primar. Seful sectiei de Pediatrie I din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta considera ca, daca electoratul va alege rational, va castiga, detasat, din primul tur de scrutin.

Cum v-a venit ideea de a candida pentru fotoliul de primar? Sau cui i-a venit ideea?


PNTCD-ul trebuia sa aiba un candidat la Primaria Constanta. Au fost multe discutii, nu ca ne-ar fi fost frica sa lansam pe cineva, dar s-au calculat si sansele celui care va deveni candidat. A fost o hotarare a biroului judetean de partid. Sincer sa fiu, nu aveam intentia sa candidez. Dar, vazand lista candidatilor si vazand ca, in afara de doi, trei, restul sunt un pericol pentru Constanta, m-am hotarat sa candidez. S-au facut si sondaje, dar nu stiu rezultatele. Noi nu avem bani sa facem campanii megalomane, pentru ca noi nu am furat. Daca de la noi sunt suspiciuni ca au furat oameni care au fost la PNTCD, toti au ajuns la PD-L, la PSD sau la PC. Daca vreti va spun numele: Barde, Diane Vancea, Botescu... si lista poate continua.

Ce va avantajeaza in lupta pentru fotoliul de primar fata de ceilalti contracandidati?


Niciunul nu are atuurile mele. Ma avantajeaza doua mari atuuri. Cred ca populatia s-a saturat de oameni care s-au imbogatit in administratie sau in politica. Eu am fost primar, stiu foarte bine problemele Constantei si nu m-am imbogatit in perioada mandatului meu, ba din contra. Daca am suferit sau am saracit in perioada aia, a fost dorinta mea. Este foarte important pentru alegatorul din 2008 ca cel care gospodareste banii, care acum sunt foarte multi, sa fie foarte cinstit si foarte serios si sa aiba demnitate. Asta este unul dintre motive. Pe urma, nimeni nu poate spune ca eu am gresit cu ceva in primarie, sau ca am furat, sau ca mi-am facut vreun avantaj sau ca am dezavantajat pe cineva. Sau, daca spune cineva, minte. Se spune tot timpul "domne, n-a facut!". Ori, raportul dintre fondurile pe care le-am avut eu si cele de acum este foarte mare, cam de 1 la 500. Daca te duci la piata cu un leu, nu faci mare lucru, daca te duci cu 500, faci o sacosica acceptabila. Ce atuuri mai am? Sunt la o varsta la care nu risc sa ma fac de ras. Nu am facut-o pana acum, de ce as face-o acum? Si, cand eram primar, nu am fost nici arogant, nici megaloman. Am fost ambitionat si de aroganta si nestiinta unora dintre candidati.

De care dintre ei va temeti? Si de ce?


De niciunul. In mod normal, la un popor normal si la un alegator cu discernamant, ar trebui sa castig cu 70% din primul tur. Constantenii au fost derutati de pomeni. Astea sunt umilinte. Poti ajuta familii nevoiase si fara sa-i umilesti. Nu spun ca Mazare nu a facut lucruri bune, dar unele lucruri m-au dezgustat.

Sa admitem ca s-au numarat voturile si ati iesit primar. Ce veti face prima data, prima data?


Daca voi vedea entuziasm pe strazi, normal ca ma voi duce intre oameni. Daca nu, ma voi duce la sediul partidului, vom bea o sampanie si vom face repede o lista cu cei care trebuie sa ma ajute.

Sa admitem ca s-au numarat voturile si nu ati iesit primar. Ce veti face prima data, prima data?


Niciun fel de problema! Imi vad de treaba, asa cum mi-am vazut si pana acum. Nu voi fi suparat. Voi fi tot aici, la partid, cu colegii mei, si vom bea un pahar de sampanie.

Va veti retrage din politica daca nu veti castiga primaria?


Nu, nu ma retrag, pentru ca ar fi un gest de lasitate. Probabil ca voi renunta la functia de prim vicepresedinte.

Daca veti fi ales si veti avea un consiliu ostil, ce veti face sa va realizati promisiunile din campanie?


Asta este, intr-adevar, o problema. Voi face ce am facut in 1992. Prima dispozitie va fi ca toate actele primariei sa fie publice. De altfel, te obliga si legea, dar nu a fost respectata. Dispozitia numarul doi va fi ca tot personalul sa-mi aduca la cunostinta toate incalcarile de lege, cu rezerva desfacerii contractului de munca si deferirii lor in fata justitiei.

Cati bani cheltuiti in campanie?


Nu stiu eu asta. Am un buget foarte mic. Cam a suta parte din bugetul oricarui alt candidat.

De la cine sunt?


Din buzunarele noastre, din salariul nostru, din micile afaceri ale unor membri. Eu am dat vreo zece milioane. S-au dat sume modeste.

Ce proiecte ale lui Radu Mazare veti continua?


Soseaua de coasta. Asta a fost o mare greseala a guvernantilor. Oricum, Mazare nu trebuia sa o faca proasta pe Sulfina Barbu, mai ales ca este femeie. Din pacate, multi dintre candidatii din Constanta au atitudine de baieti de cartier. Daca eu eram ministrul Mediului, modificam legea pentru aceasta sosea. Imi pare rau ca a fost criticat acest proiect, asa cum este criticat si mall-ul de pe strada Traian. Parerea mea este ca este cel mai bun lucru pe care l-a facut Mazare, prin atribuirea terenului. Eu am fost foarte sever criticat pentru ca, in 1992, am concesionat, prin licitatie, un teren pentru Banca Agricola. Am fost criticat pentru ca, intr-un fel, am fortat licitatia, pentru ca altfel nu se inscria nimeni. Insa, banca a bagat foarte multi bani in consolidarea falezei. De vreo cinci ori mai mult decat a costat constructia bancii. Lucrurile bune trebuie recunoscute.

Ce proiecte veti bloca din cele ale lui Mazare?


Voi bloca toate constructiile si as verifica toate autorizatiile. Voi face tot ce imi va permite legea pentru a fi demolate toate constructiile de pe spatiul verde. Voi reda parcurile. Acele baraci numite biserici - construite numai de dragul de a-l face pe acest parinte, caruia eu nu ii pot spune Inalt Prea Sfintia Sa, mitropolit - distrug un oras, distrug parcurile.

Este Mazare un mit?


Este si va ramane.

Poate fi demolat mitul Mazare?


Nu, niciodata. Este o figura carismatica, pitoreasca. Am tot respectul pentru el. Cu mine a fost foarte corect.

Ce proiecte sociale si economice aveti pentru mandatul dumneavoastra?


Proiectele sociale ale lui Mazare, daca sunt putin revizuite, trebuie continuate. Eu nu sunt de acord cu ajutoarele pentru toti pensionarii. S-ar putea sa aiba nevoie si unii salariati. Pe urma, pe partea economica, exista in legislatie notiunea de asociatii intercomunitare. Constanta nu are cum sa se dezvolte decat facand astfel de asociatii cu Valu lui Traian, cu Navodariul, pentru realizarea unor parcuri industriale cu multe facilitati. Sunt multe lucruri care pot fi facute.

Cum vedeti un clasament al primilor trei candidati, ca procente de voturi?


Este foarte greu de facut acest clasament. Fiecare o sa spuna, pentru ca asa trebuie in campanie, ca el va iesi primar. Va spun cum as vrea, insa electoratul este imprevizibil. Pana acum, s-a votat sentimental, dupa aparente, nicidecum competentele sau realitatea. Daca se vor vota aparentele, pe primul loc va fi domnul Radu Mazare. Este greu de spus procentul. Pe locul doi, daca va fi votat un galagios sau vreun latrau, va iesi unul dintre cei trei: Manea, Dancu sau Onaca. Pe locul trei... probabil ca eu. Daca ar fi un top de competenta, ar trebui sa castig din primul tur, pentru ca am recomandarea mandatului trecut. Locul doi, din cate am vazut si din cate il cunosc, cred ca va iesi Victor Manea, iar pe trei, Romulus Minca.

Scris de: {autor}Corina SAMOILA{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii