Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:05 13 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Gheorghe Mandila "Conducerea se exercita prin exemplul personal"

ro

14 Jun, 2008 00:00 1308 Marime text
1213362804.jpg

Liderul "noii generatii de politicieni" a identificat problemele judetului si considera ca detine solutiile optime

Ultima pozitie pe buletinul de vot pentru desemnarea viitorului presedinte al CJC a revenit candidatului propus de organizatia judeteana PNG-CD, Gheorghe Mandila. Care sunt prioritatile si viziunea sa, ca sef al institutiei, puteti afla in interviul ce urmeaza.

Uninominalul este un avantaj sau un dezavantaj pentru dumneavoastra?


In momentul de fata este un dezavantaj, deoarece nimeni nu poate castiga voturi pe numele lui in judet, legea uninominalului aparand recent, iar in trei luni, nimeni nu era pregatit sa o ia de la capat cu un astfel de vot. Dar sunt de acord cu uninominalul deoarece, data viitoare, sunt convins ca i se vor aduce imbunatatiri si va reprezenta o chestiune interesanta si buna pentru a scoate un presedinte de consiliu judetean puternic. Odata ales in functie, nimeni nu se va mai atinge de el, pana acum fiind la mana jocurilor de culise din Consiliul Judetean si neavand independenta si autoritatea necesare.

Ce calitati ar trebui sa aiba un presedinte de Consiliu Judetean?


Calitatile si fisa postului unui presedinte de CJ se vor contura in urmatoarele doua mandate. Fiind primul mandat obtinut pe baza uninominalului, consider ca atributele si calitatile se vor creiona in urmatorii patru ani, in urma situatiilor de criza, dificile, la care va trebui sa raspunda. Acum, un presedinte de CJ trebuie sa fie un individ pregatit, cu bune cunostinte in administratie, sa stie sa capteze fondurile europene si sa aduca marile firme trans-nationale pentru a investi in judetul Constanta. Nu in ultimul rand, presedintele CJ trebuie sa lucreze foarte bine cu subordonatii, sa dea ordine potrivite si sa le explice inainte cum sa actioneze. Conducerea se exercita prin exemplul personal.

Care ar fi principalele probleme ale judetului Constanta?


Principalele probleme sunt: absenta canalizarilor in localitatile cu populatie redusa, drumurile intrajudetene, unde avem nevoie de pietruiri si apoi trama asfaltica, alimentarea cu apa potabila in anumite localitati si conditiile de trai oferite intelectualilor bugetari din mediul rural. In opinia mea, bugetarii vor ramane in comune cand vor avea conditii de lucru si de trai normale. O alta problema importanta a judetului ar fi zona de langa Dunare, care se inunda foarte des si va trebui sa intervenim rapid, prin inlocuirea digurilor de pamant cu diguri bazate pe structura de piatra si chiar de beton, in anumite portiuni.

Ce solutii propuneti?


Pentru reabilitarea drumurilor intrajudetene exista programe de finantare europeana in acest sens si va trebui sa deblocam situatia vizavi de Oficiul de plati si contracte din Ministerul Afacerilor Europene. Regia Autonoma Judeteana de Apa va trebui sa intervina in forarea puturilor de apa potabila si apoi prin montarea conductelor de plastic pentru alimentarea localnicilor. La canalizari avem modelul comunei Cuza Voda, unde, cu aproximativ 90.000 euro, s-a reusit realizarea unei statii de pompare a apelor uzate ecologica, la standarde europene. In anumite localitati, conductele exista si va trebui sa se verifice starea lor, pentru a fi inlocuite, iar in altele se pot monta. Daca se munceste sustinut, in doi-trei ani orice comuna din judet poate avea canalizare. Referitor la reabilitarea digurilor din zonele cu risc de inundatie, va trebui sa colaboram si cu judetele Ialomita si Calarasi, pentru a se implica. Pentru intelectualii bugetari din mediul rural, noi avem un program privind construirea de blocuri, estimat la un milion de euro pe localitate si realizabil printr-o colaborare dintre CJC si consiliile locale. Finantarea programului se poate face din bugetul CJC, din rectificarile bugetare si chiar fonduri europene. Toate aceste lucrari se pot face prin licitatii, iar presedintele CJC va trebui sa urmareasca foarte atent preturile de achizitie si de executie. Daca va inchide ochii si nu va negocia la sange cu firmele executante, facem risipa de bani si mare lucru nu rezolvam.

Cum veti atrage fonduri europene, avand in vedere ca CJC are debite la Uniunea Europeana?


Intentionez sa achit aceste debite prin initierea unei hotarari a CJC ce va fi supusa aprobarii consilierilor judeteni, care sper sa fie de acord. Totodata, voi incerca sa esalonam datoria pe mai multi ani, cu garantia ferma ca o vom achita. Ulterior, vom fi back in business cu Uniunea Europeana, iar presedintele CJC va trebui sa genereze o relatie bazata pe incredere si pe respect reciproc cu membrii comisiilor financiare europene. Daca judetul Constanta va deveni tentant pentru investitori si pentru Comunitatea Europeana, problemele se vor putea rezolva mult mai usor. Nimic nu se face peste noapte!

Cum veti pune in practica propriul program electoral, in cazul unui consiliu ostil?


M-am gandit indelung la asta. In momentul in care o propunere de hotarare a presedintelui CJC nu va fi validata de consilierii judeteni, cu toate ca este vadita in interesul cetatenilor, asta inseamna ca locuitorii judetului nu mai sunt reprezentati de acesti consilieri. Exista solutia plebiscitara a referendumului, exista varianta aducerii reprezentantilor in sala sedintei de consiliu... Insa, avand in vedere ca provin dintr-o formatiune politica fara parti-pris-uri, care nu are relatii ireductibile, pozitive sau negative, cu ceilalti actori politici, consider ca voi putea tine in mana un consiliu judetean, sa am o relatie amiabila si sa nu ajungem pe pozitii demonstrative de forta, unii impotriva altora. Cred ca pot genera o majoritate judeteana, indiferent de partidele ce vor fi reprezentate in viitorul CJC.

Care sunt prioritatile dumneavoastra pentru perioada 2008 - 2012?


In primul rand, voi actiona cu RAJA, pentru a aduce apa potabila si reteaua de canalizare in toate localitatile. Ulterior, vreau sa rezolv simultan, pe baza unor contracte incheiate cu mai multe firme, problema drumurilor intrajudetene. Spre finalul mandatului, ma gandesc sa dezvolt zona litorala prin aducerea utilitatilor cat mai aproape de mare, pentru a putea incepe constructiile pe aceasta arie. Constructiile vor genera locuri de munca atat in perioada lor de ridicare, cat si in perioada ulterioara, de exploatare. Asa sper sa se ajunga la boom economic local in zona litorala.

De ce locuitorii judetului Constanta v-ar vota pe dumneavoastra?


Daca ceilalti candidati - care s-au facut de ras in timp si nu si-au respectat promisiunile facute in 2004 - nu vor obtine voturi, as putea castiga mandatul. Cred ca ma voi achita onorabil si nu-i voi dezamagi pe cei ce mi-au acordat increderea. Nu-i voi motiva prin pomeni electorale si nici nu ma voi lauda. Activitatea de presedinte al CJ este complexa, presupune cunostinte din toate domeniile si trebuie sa arati cat de energic esti, capacitatea de a conduce oamenii si ce posibilitati ai pentru rezolvarea problemelor. Unde m-am deplasat si am dialogat cu oamenii nu le-am vorbit despre mine, ci despre ceea ce as putea face si care este puterea mea de munca. Eu sunt un individ care poate munci foarte mult, ca presedinte al CJC, si ma voi implica in toate detaliile activitatilor. Nu voi lasa nimic la voia intamplarii! Toate aceste aspecte fiind explicate oamenilor din judet, consider ca voi primi votul lor. In timp ce principalii contracandidati - unul este foarte nou in acest peisaj, iar altul, intre timp, nu a rezolvat ceea ce a promis si s-a facut de rusine in anumite ipostaze - nu vor avea sustinerea necesara.

Scris de: {autor}Mihaela CIORBARU{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii