Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
17:03 07 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Popescu (UPSC) "Nu reprezint interesele consilierilor, ci ale judetului"

ro

11 Jun, 2008 00:00 1040 Marime text
1213104941.jpg

Dragos Popescu si-a manifestat indignarea fata de sfidarea etalata de contracandidati, care si-au "improspatat" listele cu aceiasi consilieri de 18 ani incoace. "Sa vii cu aceiasi candidati e rusinos si bate la ochi. Acestea sunt grupurile de interese ale partidelor respective, care, din patru in patru ani, se regasesc pe liste"

De profesie inginer constructor, actualul candidat inscris in cursa pentru castigarea sefiei Consiliului Judetean Constanta, din partea Uniunii Populare Social Crestine, este absolvent al liceului de matematica-fizica, promotia 1989 si al Facultatii Civile, Industriale si Agricole din cadrul Institutului Bucuresti, promotia 1995.

Uninominalul este un avantaj sau un dezavantaj pentru dumneavoastra?


In general, votul uninominal este un avantaj pentru romani si un dezavantaj pentru politicieni, pentru ca acum romanii vor sti pe cine vor alege. Pe liste nu se vor mai ascunde tot felul de indivizi certati cu legea sau care vor sa acceada in Parlamentul Romaniei pentru a-si apara propriile interese. Pentru mine nu stiu daca este un avantaj, ar fi fost mult mai bine sa fie turul doi si la CJC. Primul care va avea chiar si 20%, acela va castiga sefia CJC. Ar fi fost mai bine ca doar pentru parlament sa fie votul uninominal. Este mai mult un vot politic. Nu doar omul trebuie sa fie cunoscut, ci si partidul.

Ce calitati credeti ca ar trebui sa aiba un presedinte de Consiliu Judetean?


In primul rand, un presedinte de Consiliu Judetean trebuie sa-i respecte pe oameni si sa doreasca sa-i ajute.

Care ar fi principalele probleme ale judetului Constanta?


Problema stringenta cu care judetul nostru se confrunta consta in lipsa marilor investitii. Cu toate ca ne batem cu pumnul in piept ca suntem al doilea oras dupa Bucuresti, un oras puternic, dupa cum se poate vedea, marile investitii ocolesc judetul nostru. Pentru ca la acest moment judetul este in mana grupurilor de interese, care au in spate partidele politice regasite in Consiliu Judetean si Municipal. Fiecare partid reprezinta un grup de interese economice, iar pana in prezent acestea nu au facut decat sa promoveze preocuparile lor si nu ale concetatenilor.
Lipsa locurilor de munca este una dintre marile probleme ale judetului. In acest sens ar fi de bun augur reactivarea forte de munca in agricultura si zootehnie. Lipsa asistentei medicale si un nivel scazut din punct de vedere al pregatirii elevilor din mediul rural. Riscam sa devenim un popor de semi-analfabeti, pentru ca avem o calitate slaba a invatamantului rural.

Ce solutii propuneti?


Crescatorii de animale ar trebui sprijiniti. Trebuie sa-i ajutam, chiar sa-i trimitem in Uniunea Europeana pe banii CJC-ului, sa vada cum lucreaza si cum isi castiga banii un taran. De asemenea, trebuie infiintate unitati de procesare a laptelui, astfel incat acestia sa nu mai fie obligati sa-si vanda pe nimic laptele, ci produsul finit, banii fiind astfel mai multi.
Pentru profesori si medici, trebuie construite case cu cate o mie de metri de teren, cu totul utilat, astfel incat sa putem sa-i atragem pe multi la sate.

Cum veti atrage fonduri europene, avand in vedere ca CJC are debite la Uniunea Europeana?


Pentru ca suntem in situatia de a avea un debit la UE, in primul rand, noi trebuie sa-l achitam si, in paralel, sa fie trasi la raspundere toti cei care au adus CJC-ul in aceasta situatie. Adica cei care au condus CJC-ul, in calitate de presedinti. La acest moment, in loc sa facem imprumuturi la banci, pentru a executa lucrari pentru infrastructura in judet, trebuia sa fi avut mii de proiecte pentru a putea accesa fondurile structurale ale UE. Aceasta chestiune cu imprumuturile se poate sa fi fost una intentionat facuta, pentru ca banii veniti de la UE trebuie cheltuiti exact pentru ceea ce sunt alocati. Atunci cand CJC se imprumuta, banca nu controleaza, acestia putand face orice cu respectivele fonduri.

Cum veti pune in practica propriul program electoral, in cazul unui consiliul ostil?


In acest caz, nu voi intra in nicio combinatie politica, nu ma voi lasa cumparat pentru a inchide ochii, cu terenuri prin Mamaia sau Constanta. Nu am nevoie de nimic. Eu am intrat in politica dupa ce am ajuns la un nivel de maturitate si prosperitate personala. Ca presedinte al CJC, daca vii numai cu proiecte pentru cei 720.000 de locuitori ai judetului si nu te pretezi la astfel de combinatii, risti sa ai un CJ ostil. Nu vreau sa reprezint interesele lor, eu vreau sa reprezint interesele judetului. Atunci vor avea o problema consilierii judeteni, nu eu. Venind cu proiecte pentru judet, m-as mira sa nu fie votate de consilierii judeteni, pentru ca imediat se va afla. Voi iesi intr-o conferinta de presa si voi spune din cauza cui nu s-au implementat proiectele. De 18 ani ne-am saturat de oamenii care s-au preocupat numai de propriul buzunar si nu de interesele judetului.
Dupa ce am studiat listele celorlalte partide de consilieri, am vazut ca au venit cu aceiasi oameni. Nu inteleg ce mai doresc cei care sunt consilieri din 1990 si pana acum, care sunt cunoscuti ca si-au luat terenuri in Mamaia, Constanta si pe plaja. Mi-e greu sa cred ca niste oameni care au participat impreuna la spolierea judetului si orasului Constanta isi doresc altceva decat sa continue activitatea. Nu inteleg de ce nu si-au improspatat listele de candidati. Sa vii cu aceiasi candidati e si rusinos, si bate si la ochi. Acestea sunt grupurile de interese ale partidelor respective, care, din patru in patru ani, se regasesc pe listele de candidati.

Care sunt prioritatile mandatului dumneavoastra pentru perioada 2008 - 2012?


Sunt atat de multe probleme ale judetului, incat este greu sa faci un clasament. In linii mari, ar fi inceperea la modul serios si finalizarea in patru ani a lucrarilor de infrastructura, canalizari, terminarea lucrarilor de pietruire, rezolvand astfel si problema precipitatiilor. Vor urma lucrari de pietruire, care mi-e greu sa spun in cat timp se vor face, pentru ca inca mai avem in judetul Constanta ulite de pamant. Le spun domnilor de la PSD ca, pe langa faptul ca nu au scos judetul din noroi, le e imposibil acum sa faca pe ultima suta de metri ceea ce nu au facut in 18 ani. In privinta gazului natural, pe care il avem ca si consumatori, acesta se va scumpi in continuare. Eu as veni cu propunerea ca locuitorii judetului sa beneficieze de energie de prima mana, sa fie pret de productie, plus un mic adaos.

De ce locuitorii judetului Constanta v-ar vota pe dumneavoastra?


Pentru ca sunt un om de rand, ca si ei, ma identific cu problemele si cu nevoile celor 720.000 de locuitori din judet, nu apar interesele niciunui grup. Scopul UPSC nu este de a accede la conducerea judetului si municipiului pentru a inlocui grupurile de interese existente cu altele. Noi suntem oameni simpli, cunoastem problemele, vrem si putem sa le rezolvam.

Scris de: {autor}Claudia CANDET{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii