CARTEA ZILEI Robert Gerwarth, „Călăul lui Hitler - Viața lui Heydrich”
CARTEA ZILEI: Robert Gerwarth, „Călăul lui Hitler - Viața lui Heydrich”
19 Dec, 2014 00:00
ZIUA de Constanta
5117
Marime text
Reprezentarea coerentă a contextului societal și istoric dar mai ales a cauzelor care au condus la radicalizarea societății germane sintetizează imaginea unui mediu propice pentru apariția pe scena politică a unor lideri fanatici care erau gata de orice pentru atingerea scopurilor politice. Este imaginea pe care autorul cărții de față, Robert Gerwarth, ne-o propune pentru reflecție. Acești indivizi fanatici sacrificau, de dragul puterii, tot ceea ce era normal într-o societate democratică recurgând la crimă, la asasinat și la oprimarea oricărei opoziții politice. Vedem, din paginile cărții propuse de noi, că factorul esențial al apariției unor personaje precum Reinhard Heydrich a fost implicarea în cercurile tinerilor cu o înaltă educație care se drogau cu ideile violente ale purificării Germaniei, dar și cu extremele promovate de aceste idei. În volumul prezentat astăzi, sunt demontate mituri ale istoriografiei Holocaustului din cel de-Al Treilea Reich. Unul dintre aceste mituri, atribuit și lui Heydrich, este cel al strămoșilor evrei ai unor lideri naziști.
Reinhard Heydrich s-a născut în anul 1904, la Halle, în munții Teutoburger Wald. Este considerat ca fiind una dintre cele mai malefice personalități ale secolului XX. La vârsta de 18 ani, s-a înrolat în armată. Era educat și cânta la vioară piese din repertoriul clasic. Îi plăcea să-și petreacă weekend-urile jucând crochet și ascultând muzică de cameră la reședința amiralului Canaris. La vârsta de 26 de ani, se implică într-o poveste sentimentală cu fiica unui industriaș german important. În urma acestei relații, fiica industriașului rămâne însărcinată, fapt care are urmări, distrugându-i cariera militară lui Heydrich. Declarând că o femeie care acceptă să întrețină relații sexuale înainte de căsătorie nu este demnă de a-i fi soție, el a refuzat să încheie mariajul în cauză. Pentru acest comportament, a fost disponibilizat brutal din serviciul marinei. Căutând o nouă slujbă, Heydrich s-a alăturat personalului SS, condus de Himmler, în anul 1931. Personajul nostru era inventiv, crud și inteligent și s-a dovedit un adjunct util pentru Himmler, care era mai lent și prozaic, cei doi devenind o echipă de temut în scurt timp. În 1933, după ce Hitler a ajuns cancelarul Germaniei, puterea SS-ului lui Himmler a crescut în mod extrem de rapid. Neîncrederea lui Hitler în trupele de asalt a fost amplificată sistematic de șefii SS, Himmler și Heydrich, care l-au avertizat, în mod repetat, că SA pregătea o lovitură de stat. În cele din urmă, Hitler i-a convocat pe conducătorii SA la Bad Wiesse, în Bavaria, unde au fost arestați, închiși și împușcați în cele din urmă. Asasinatele de la Bad Wiesse au fost considerate de ofițerii SS din toată Germania ca un semnal pentru a începe executarea politicienilor de frunte de pe listele pregătite de Himmler și Heydrich. Hitler a raportat Reichstagului 79 de morți, numărul celor uciși în „Noaptea cuțitelor lungi”, dar cifra reală era de peste 500 de persoane.
Reinhard Heydrich a fost răspunzător pentru înființarea bordelului exclusivist, Salon Kitty, din Berlin, unde în toate camerele existau microfoane care înregistrau convorbirile. Aici urma să fie testată loialitatea liderilor naziști. Tot Heydrich a inventat unul dintre cele mai importante planuri naziste de obținere de fonduri. Pentru sume foarte mari, evreii austrieci puteau cumpăra vize de ieșire din țară, în loc să riște moartea în lagărele de concentrare. Până la sfârșitul anului 1939, aproape două treimi din evreii din Austria le predaseră SS-iștilor toate bunurile și părăsiseră țara. Un Birou pentru Emigrarea Evreilor similar a fost deschis în Praga după ocuparea Cehoslovaciei, dovedindu-se foarte profitabil.
Reinhard Heydrich a reprezentat mintea diabolică care a inventat pretextul pentru invadarea Poloniei care avea să declanșeze cel de-Al Doilea Război Mondial. Astfel, el a regizat acest incident în care soldați și ofițeri germani îmbrăcați în uniforme militare poloneze au atacat un post de radio german de graniță. În ziua următoare, tancurile germane au intrat în Polonia, după ce ziarele germane erau indignate cu privire la atacul polonez neprovocat. „Soldații polonezi” fuseseră însă SS-iști deghizați, iar trupurile găsite la locul incidentului erau victime din lagărele de concentrare.
Organizația SS a devenit atotputernică, iar Himmler și Heydrich îi dădeau socoteală doar lui Hitler. În anul 1938, guvernul polonez le-a anulat cetățenia evreilor polonezi care locuiau în Germania. Heydrich a fost numit în 1940 șeful tuturor lagărelor de concentrare din Polonia, ocazie cu care a declarat că are drept de viață și de moarte asupra poporului polonez. Heydrich a organizat o razie generală, iar evreii fără cetățenie au fost duși cu camioanele la granița cu Polonia și lăsați pe fâșia verde dintre Polonia și Germania. Începea, astfel, cel mai teribil masacru ordonat de un lider militar, un masacru care nu a avut loc pe câmpul de luptă, ci în locații construite pentru acest scop - lagărele de concentrare. Ulterior, personajul nostru a fost numit guvernator al Boemiei și Moraviei, câștigând, astfel, porecla de „Călăul din Praga”, din cauza anihilării rezistenței cehe. Prim-ministrul ceh a fost condamnat la moarte după un proces-spectacol. În urma acestui episod, rezistența politică cehă ia decizia de a-l elimina pe cel mai temut om din aparatul de ocupație nazist în Cehia. Astfel, un grup militar ceh ia legătura cu doi asasini, Jan Kubis și Joszef Gabcik, pentru eliminarea călăului din Praga. Aceștia au fost parașutați în Cehia și au organizat o ambuscadă într-o curbă strânsă de pe traseul dintre reședința de la țară a lui Heydrich și biroul său din palatul Hradcany din Praga. În ziua de 27 mai 1942, Mercedesul în care se afla Heydrich a redus viteza în curba de la locul stabilit pentru atac, iar Gabcik a ieșit pe drum și a încercat să-l împuște direct, însă arma s-a blocat. În momentul în care Mercedesul s-a oprit, Kubis a aruncat o grenadă și Heydrich a sărit afară din mașină cu revolverul în mână. Fusese grav rănit și s-a prăbușit după câțiva pași. A murit în spital, după nouă zile de chinuri groaznice. A fost într-un fel pedeapsa divină pentru Reinhard Heydrich, cel care a fost responsabil de moartea a zeci de mii de evrei și pentru suferințele inimaginabile la care au fost supuși locuitorii din teritoriile ocupate. O carte care vă va ține cu sufletul la gură și care constituie o lecție pentru modul în care nu trebuie să ne comportăm cu semenii noștri, indiferent de situație. Lectură plăcută!
Titlu: „Călăul lui Hitler - Viața lui Heydrich”
Autor: Robert Gerwarth
Editura: Corint, București
Anul apariţiei: 2014
Sursa foto: grupulcorint.ro
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii