Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
01:21 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cartea zilei „Lumea toată era a mea”, Ana-Maria Callimachi

ro

14 Aug, 2015 00:00 4745 Marime text
Bun regăsit, dragi prieteni, la o nouă recomandare de lectură! Astăzi semnalăm apariția unui volum care continuă prezentarea spațiului românesc și a destinului aristocrației în prima jumătate a secolului al XX-leaVolumul se intitulează „Lumea era toată a mea” şi face parte din seria de cărți lansate de editura Corint în colecția „Istorie cu blazon”.
Autoarea acestui volum este Ana-Maria Callimachi, descendentă a unor vechi familii boierești române. Născută în București în anul 1892, era urmașă a vechilor boieri Văcărești. Ana-Maria dobândește, în 1911, titlul de prințesă, prin căsătoria cu Jean Callimachi, descendent al familiei cu același nume.

Această alianță matrimonială se fundamenta pe familii ce aveau rădăcini puternice în burghezia română. Ana-Maria s-a născut și a fost educată în rândul elitei politice a României, bunicul și respectiv tatăl său ocupând importante funcții politice în administrația centrală și în guvernele începutului de secol XX.

Ajunsă la vârsta maturității, autoarea se dovedește a fi o personalitate cu potențial literar deosebit, fapt care îi permite să alcătuiască istorii ale unor personalități contemporane ei. Educația aleasă pe care a primit-o, dublată de o solidă cultură, dar și mediile selecte pe care le frecventa în tinerețe fac din Ana-Maria Callimachi un excelent analist social al epocii ei, precum și un avizat critic al evenimentelor trăite atunci. Din memoriile ei putem afla amănunte care au în prim-plan familii importante ale vremii, precum Ghica, Cantacuzino, Bibescu, dar și membri ai Casei Regale, printre care Regele Carol I, Regina Elisabeta, Regele Ferdinand și Regina Maria.

Cartea prezentată de noi evocă fapte istorice importante, precum tumultul din pragul Primului Război Mondial, dar și realitățile politice care dominau lumea românească în perioada interbelică. Cartea este o excelentă radiografie a unei societăți care avea în componență două elemente: lumea rurală și lumea urbană, complet diferite una de alta. Autoarea dovedește, pe lângă o excelentă prezentare a intrigilor din spatele cortinei strălucitoarei societății românești, și un adevărat talent de istoric.

Ana-Maria Callimachi a rămas orfană de mama la o vârstă fragedă și rămâne în custodia tatălui, pe care în descrie extrem de sincer și savuros. Își petrece copilăria la conacul din Mănești, sub atenta supraveghere a bunicii din partea tatălui, care îi oferă o educație aleasă. Anii de adolescență îi trăiește atât în România, cât și în alte țări europene, unde își consolidează educația. Bună cunoscătoare a spațiului social românesc, autoarea călătorește în întreaga lume, fără a se dezice de rădăcinile ei românești, și evocă cu nostalgie anii petrecuți în „îndepărtata Românie”, după cum avea să o numească mai târziu, deoarece, în 1940, părăsește definitiv țara, trăind în Marea Britanie, unde avea să moară în 1970.

Volumul a apărut într-o primă ediție în limba engleză și a văzut lumina tiparului în 1949, pe când autoarea se afla în Londra. Cartea se adresa unui public care nu știa nimic despre România și este rezultatul interesului pe care prietenii ei englezi l-au manifestat pentru povestea ei de viață. Autoarea ne prezintă viața elitelor românești de la sfârșit de secol XIX - început de secol XX, din perspectivă personală. Este printre puținele cărți din literatura română care vorbește nu numai despre cei săraci, limitați de condiția socială precară, ci și de cei bogați sau foarte bogați, constrânși de o condiție socială care le limita acțiunile și îi obliga să trăiască conform convențiilor sociale ale timpului. Sunt descrise, pe parcursul cărții, situația relațiilor sentimentale ale românilor și instituția divorțului, care cuprindea aproape toate clasele sociale românești. Este evocată povestea de dragoste dintre liderul liberal I. Gh. Duca și soția unuia dintre colegii de partid ai acestuia. Într-o perioadă în care în jurul ei se încheiau doar căsătorii profitabile menite să păstreze neatinsă splendoarea familiilor, Ana-Maria se distinge de tinerele de vârsta ei prin firea-i rebela și zbuciumată ce nu se supune cu ușurință rigorilor bursei căsătoriilor. Își dorea ca prin căsătorie să dobândească o mai mare independență și poate fericirea”.

Cartea de astăzi recompune, prin episoadele relatate în paginile sale, o lume pe care noi nu am cunoscut-o, dar care a pus bazele României moderne așa cum o vedem astăzi. Este o invitație la reflecție și la rememorarea unor episoade extrem de importante din istoria socială a spațiului românesc. Pe lângă detalii de primă mână, volumul este presărat cu multe amănunte interesante pe care vă invit să le citiți în paginile acestei cărți.

Lectură plăcută!

Titlu: „Lumea toată era a mea”
Autor: Ana-Maria Callimachi
Editura: Corint
Locul şi anul apariţiei: București, 2015.
Sursa foto: grupulcorint.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii