Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
02:00 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cartea zilei Revista Română de Studii Eurasiatice, ediţie aniversară

ro

08 May, 2015 00:00 3274 Marime text
Bun regăsit, prieteni! Semnalăm apariția numărului aniversar din anul 2015 al Revistei Române de Studii Eurasiatice, unică în peisajul științific românesc, publicație inovatoare și provocatoare în același timp. Revista apare sub egida Centrului de Studii Eurasiatice care activează în cadrul Facultății de Istorie și Științe Politice a Universității „Ovidius” din Constanța. Studiile publicate de-a lungul celor zece ani de existență a revistei au constituit contribuții de certă valoare științifică. Astfel au fost publicate studii din spațiul științific românesc și european, din spațiul asiatic ori din cel al Orientului Mijlociu. Revista s-a impus ca un important nucleu de inovație și de cercetare avansată, studiile publicate fiind accesate în mai multe sisteme de cercetare de pe toate continentele. Totodată, publicaţia este considerată un forum în care pătrund ideile noi și în care se identifică valoarea creației științifice a cercetării de înalt nivel. În numărul aniversar, avem o multitudine de idei și de concepte inserate în paginile volumului care numără 250 de pagini.
Ne putem delecta intelectual cu studiile publicate de autori care tratează circulația monedelor în Scitia Minor (Marius Florin Lascu) ori cu aspecte ale colaborării mitropolitului Dionisie Rally cu Mihai Viteazul (Vasile Mărculeț), ce prezintă în prim-plan informații diverse și foarte interesante. Tot la începutul revistei, la rubrica „Europa”, Iolanda Țighiliu cercetează domnia lui Constantin Brâncoveanu și aduce în circuitul științific importante informații din epocă. Lavinia Gheorghe îl omagiază pe generalul Grigore Cantilli și ne descrie viața și profesia acestei personalități militare. Laura Sînziana Cuciuc-Romanescu ne prezintă imagini ale războiului în lucrările lui Ion Jalea și ale lui Corneliu Medrea. Geopolitica europeană în contextul Tratatului de Pace de la Paris (1947) este abordată de către Marius-George Cojocaru.

Un important studiu despre situația economică a orașului Tulcea între 1947 și 1948 este publicat în revistă de către Daniel Flaut. Alina Lascu studiază domeniul creșterii animalelor în Dobrogea și evoluția acestui segment economic. Aspectele sociale și politice ale migrației în Turcia sunt abordate de Adrian Basarabă și de Iris Mihai. Despre războiul din Bosnia-Herțegovina și predarea acestuia în manualele de istorie ne vorbește Adriana Cupcea. Viorella Manolache studiază un joc interesant al conceptelor filosofice din cadrul discursului naiv și evaluează acest mod de a prezenta interviul. La secțiunea Central and East Asia, putem citi un interesant studiu despre scenariul geopolitic și geoeconomic în Asia centrală publicat de Gulnar K. Iskaskova. Afganistanul și evoluția acestei societăți în secolul XX sunt prezentate în revistă de către Andreea Cristina Pelelungă. Un studiu economico-demografic al migrației populației chineze către provincia Xinjian după 1949 este publicat în revistă de către Ayjaz Ahmad Wani. Secțiunea intitulată Reviews reunește prezentările realizate de Iolanda Țighiliu, Viorella Manolache și Sibel Alexandru-Jindi. Recenziile publicate de autorii menționați reprezintă lecturi ale unor lucrări importante care tratează spațiul eurasiatic.
Omul din spatele acestui proiect științific și cel care a suportat travaliul intelectual al tuturor acestor ani, făcând posibilă apariția revistei din 2005 și până în prezent, este Daniel Flaut. Redactor-șef al revistei, Daniel Flaut, în colaborare cu redactorul șef-adjunct, Iolanda Țighiliu, au creat mediul academic favorabil apariției publicaţiei prezentate de noi astăzi. Două motive avem pentru a promova revista în cauză: împlinirea unui deceniu de existență, prilej cu care îi urăm și noi mulți ani înainte, cu inspirație pentru proiectele de viitor. Un al doilea motiv este promovarea tinerilor cercetători și a activității de cercetare în cadrul Centrului de Studii Eurasiatice. Un alt motiv pentru promovare îl reprezintă și faptul că această publicaţie a susținut în mod constant cultura, creația și tinerele talente. Toată experiența publicistică a revistei, zecile de studii și de comunicări publicate, dar și proiectul început de Centrul de Studii Eurasiatice cu un deceniu în urmă a produs cunoaștere științifică de top. Le recomandăm tuturor celor interesaţi acest număr aniversar al Revistei Române de Studii Eurasiatice ca o nouă apariţie de excepţie în spaţiul universitar constănțean şi care promovează studiile științifice de valoare certă.
 
Lectură plăcută!
 
Titlu: Revista Română de Studii Eurasiatice
Editura: Ovidius University Press
Locul şi anul apariţiei: Constanța, 2015.

Sursa foto - radioconstanta.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii