Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:16 06 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Adevarul despre Acvila sau...cum Mitica, Voicu si Vanghelie au intrat in Guvern pe usa din dos

ro

11 Dec, 2009 14:00 1241 Marime text

Povestea Acvila incepe dupa 1990. Mai mult ca o idee. In timp, a devenit fixatie. Si asta pentru ca absolut toti premierii Romaniei, de la Petre Roman la Adrian Nastase au vrut sa-si traga SPP-ul in subordine. Si n-au reusit, in ciuda tuturor eforturilor depuse. Depozitar de informatii de prima mana, dorite de toti oamenii politici, SPP a ramas prin traditie, prin lege si ordine interne apropiat mereu presedintelui Romaniei. Oricare ar fi el..seful statului.

In 2003 insa, Adrian Nastase si Ioan Rus, pe atunci premier si ministru de interne, n-au mai putut. Si au creat ACVILA- ca o structura paralela, contrapondere la SPP. Planul era simplu. Daca Adrian Nastase avea sa devina presedinte al Romaniei, SPP urma sa treaca in subordinea Ministerului de Interne. Si, incet-incet, ACVILA sa-i ia locul.
Pentru infiintarea Grupului Special de Protectie si Interventie "Acvila" trebuia, nu-i asa.. si o explicatie oficiala. Si s-a gasit, imediat. A fost creata „la solicitarea Uniunii Europene, ca structura de interventie contraterorista". In fapt, o mare gogoasa.

Numai ca Adrian Nastase n-a ajuns deloc presedinte. Asa ca planul s-a schimbat. Ca si directia. In loc sa fie dus SPPul la jandarmi, a fost adusa Jandarmeria la SPP, gratie generalului Anghel Andreescu care a preluat ideea. Andreescu a fost sef al SPP pe mandatul lui Emil Constantinescu. Insa in perioada cat a fost director, 1998-1999, a facut ceva extem de important, dar si periculos. In noua luni, Andreescu a dat toate obiectivele SPP catre Jandarmerie. Apoi a demisionat. S-a dus....unde credeti? La Jandarmeria Romana, comandant, din 1999 si pana in 2001. Andreescu a iesit la pensie acum o luna, Slava Domnului.

Intre timp, nou infiintata Acvila are parte de tot ce e mai bun in materie de armament, echipament, masini... Veste antiglont de 150 de milioane. Bani grei, contracte si mai grele- toate invartite in echipamente militare. Asta in timp ce luptatorii- numai sportivi, specializati in arte martiale si nu numai- nu au niciun fel de misiuni la activ. De sase ani nu fac altceva decat sa se antreneze.

In 2005, Acvila a prezentat chiar un exercitiu demonstrativ, cu presa de fata. Intitulat aproximativ „Metode eficiente de protectie a demnitarilor" iar cei din SPP...bineinteles.Au perceput exercitiul ca o mare jignire.

Ei bine, daca interventie antitero au SRI, SPP si chiar si Jandarmeria, niciuna din aceste structuri nu se pot compara la bani si dotari cu ACVILA. S-a pompat in ei tot ce a fost mai bun, lucru observat cu mare nedumerire de toate structurile omoloage din Romania.. Cine e curios poate si acum observa un alt lucru halucinant. Si anume ca in coloanele oficiale ale demnitarilor romani sunt bagate masini pe care ACVILA a facut antrenamente.
Oricum, dupa atatia ani de antrenamente, noroc ca a venit Summitul NATO peste noi, la Bucuresti. Atunci, ACVILA a iesit, in premiera, la lumina. Ii puteati observa pe la cate un colt, pazind cate un semafor. Imbracati ca-n Razboiul Stelelor...
Se pare ca unii au mai vrut, in timp, sa-i foloseasca. Niste procurori i-ar fi utilizat pe luptatorii ACVILA in niste actiuni in locul mascatilor. Rezultatul? Esec total. Toate informatiile s-au scurs ba catre infractori, ba catre presa.

Acvila s-a intors acolo unde era. Si a continuat sa faca numai ce stia: antrenamente.
Despre recunoasterea internationala cu care se mandresc, nu mai vorbesc. E total neimportanta.

In decembrie 2005, noul presedinte al Romaniei decide schimbarea sefului SPP, Gabriel Naghi. Se cauta unul nou. De incredere. Si probabil isi aduce aminte de vremea cand era primar, darama dughenele, iar Lucian Pahontu, pe atunci sef peste jandarmi, ii trimitea la actiuni, nu 5, ci 20 de jandarmi. Asa, ca sa fie! Si, mai ales, ca primarul sa remarce!
Dar poate ca primarul ajuns acum presedinte, chiar nu le stia pe toate. De exemplu, ca Lucian Pahontu isi oferea serviciile si jandarmii nu numai lui, ci si lui Adrian Nastase. Si el premier cu aspiratii de presedinte...

Oricum, presedintele Basescu il unge pe Pahontu sef peste SPP, un om foarte apropiat generalului Andreescu. Între 1999-2002 fusese Şef de Stat Major la Brigada 11 Mobilă Jandarmi Bucureşti, iar din 2002-2005 - comandant al Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei „Vlad Ţepeş".


Tot atunci, in acea zi, pe 7 decembrie 2005, si Gabriel Cretu este uns. Cretu devine prim adjunct al directorului SPP si Sef al Statului Major al Serviciului. Un nou personaj deci, in tot acest peisaj cu multe increngaturi cuidate.
Dar cine este el? Si, nu-i asa, trebuie sa incepem cu prezentarea. I se spune, de exemplu, Rambo 5, gratie staturii altetice si stilului pe masura. Gabriel Cretu venea in primul rand din Ministerul de interne, unde activase 9 ani, ajungand pana la gradul de comandant de batalion, din 1990 si pana in 1999.
Apoi, urmatorii trei ani a fost si el tot la Brigada Specială de Intervenţie a Jandarmeriei "Vlad Ţepeş". Exact, da. Acolo unde a fost si Lucian Pahontu. Mai mic in grad, e adevarat. Si...da. Si pe Cretu il stia Andreescu.

Numai ca in 2003, el a fost privilegiatul. Dupa 9 ani de Interne, faci exact ce vrea Internele. Adica te duci...si s-a dus... mare sef peste Acvila.
In 2005, tot sustinerea de la Interne probabil ( stim toti ca Rus se intelege bine cu Blaga) il face pe Gabriel Cretu sa ajunga pe pozitia a doua a ierarhiei SPP.
Sa ne intelegem. Subliniez. Inamicul nr. 1 al SPP sau, altfel spus , directorul din ultimii trei ani al Grupul Special de Protecţie şi Intervenţie "Acvila".
In locul lui Gabriel Cretu, la Acvila, ramane mana sa dreapta, omul sau de incredere: Valeriu Mihai.

Asa, planul schimbat din cauza esecului la prezidentiale a fost dus la indeplinire cu succes. Jandarmeria si ACVILA au inghitit SPP. S-a pastrat insa titulatura institutiei. Si de atunci au inceput si problemele.
Noua garda i-a fortat pe cei vechi in SPP sa paraseasca Serviciul, unii au fost trecuti in rezerva, altora li s-au oferit diverse munci prin Jandarmerie, cativa au plecat singuri...Un alt succes, vazut din afara doar ca o noua epurare. In fapt, un mare vis dus, in sfarsit, la indeplinire.

Numai ca venirea lui Cretu pe pozitia a doua in SPP s-a lovit la inceputul lui 2006 de o prima mare problema. Pe numele si prenumele ei: Gigi Rizea( Gheorghe Rizea). Rizea era atunci la Sectiunea Antitero a SPP.
Conflictul intre Rizea si Cretu s-a acutizat, pentru ca practicile lui Cretu nu erau digerate de cei vechi Serviciu. Cretu si-a impus insa stilul, si-a adus oameni de la Acvila in SPP, oameni care nu au nicio legatura cu Armata, cu pregatirea militara, si care nu facusera decat antrenamente. Asta in timp ce multi din Serviciu aveau ani intregi de misiuni la activ. Si nu numai atat.
Se spune chiar ca intr-una din multele discutii, Rizea l-a si pocnit pe Cretu. S-ar fi batut, dar
Cretu a invins insa. Rizea a plecat dupa 15 ani din SPP, odata cu doi luptatori de K1, Ciprian Sora si Daniel Ghita.

Partea a doua a acestei povesti este insa si cea mai interesanta.
Trebuie sa facem o intoarcere in timp.Ne ducem la...facerea Guvernului.
Internele sunt la PSD, Catalin Voicu pierde nonimalizarea in PSD la sefia ministerului. Odata cu el sunt invinsi mai multi: Marian Vanghelie, Viorel Hrebenciuc si Mitica Iliescu. Nu pot pune mana deloc pe UM0215. Si asta e doar una dintre probleme. Nu pot nominaliza personajul trimis pe pamant si in Guvern de stapanul lor, Mitica Iliescu. Asta e problema cea mai grava.
Ce a urmat, stim. Oprea demisioneaza, o face si Dragnea, si asa Dan Nica ajunge la sefia Internelor. Dupa ceva timp, Nica realizeaza inutilitatea ACVILA si, initial, a vrut sa o desfiinteze. A inceput scandalul, banii pompati in ACVILA se pierdeau aiurea, unii au demisionat, altii au acceptat schimbarea. Si asa, Nica i-a trecut pe toti la Brigada Speciala de Interventie a Jandarmeriei, unde a fost comandant Lucian Pahontu. Si unde...de o luna fusese numit Gigi Rizea, dat afara din SPP de catre... Gabriel Cretu.

Numai ca toata cheia acestui scandal cu multe legaturi dubioase, nu e insa nici Cretu, nici Pahontu. Eu cred ca este nimeni altul decat Gigi Rizea. Iata si informatia cu cea mai mare greutate:

Gigi (Gheorghe) Rizea este nimeni altul decat finul lui Catalin Voicu. Sau. Catalin Voicu este nasul lui Gigi (Gheorghe) Rizea de cununie.

Nasul. El e...Nu-l stiti? Remember. Si aici..Si in multe postari de pe acest blog.

Pai daaaaa, cum altfel sa fi ajuns Rizea brusc si ditamai sef la BSIJ? Bineinteles, gratie interlopului sau nas- Catalin Voicu. Si stapanului lor- Mitica Iliescu. Nu-l uitam nici pe executant- Marian Vanghelie. Si nici pe marele vicepremier Nica- care de cum a ajuns in functia de ministru si-a adus un consilier. Pe care presupun ca nici nu-l cunostea. Nici nu stia ca exista. Consilier pe oridine publica si interventie al ministrului- Gigi Rizea.

Pe 15 aprilie 2009 se intampla asta: „Deputaţii au adoptat, astazi, tacit, ordonanţa prin care Grupul Special de Protecţie şi Intervenţii "Acvila" trece în cadrul Jandarmeriei, după ce, la dezbaterile generale, liderul grupului PSD, Aura Vasile, a solicitat respingerea tuturor amendamentelor propuse de Comisia de apărare.". Credeti ca Aura Vasile indrazneste sa respire macar fara voia comandantului ei suprem, Marian Vanghelie? Raspuns corect: Nu. Ei bine, va imaginati ca nimic nu face intamplator. Nu sunt sigura ca stia ce e ACVILA, dar sunt sigura ca stia pe de rost ce i-a poruncit Vanghelie.

Dupa cum se vede, cu ajutor de la stapan( Mitica Iliescu) si de la executantii lui( Marian Vanghelie si Catalin Voicu), Gigi Rizea e inscaunat comandant peste Brigada Speciala de Interventie a Jandarmeriei.

Cvul lui Rizea? Impresionant, bineinteles... Asemenator cu al celora care-l manevreaza:

In 2002, de exemplu, a adus in pragul mortii un fost maior SPP, Cornel Donisan.

Si tot in 2002, acelasi Rizea impreuna cu Ciprian Sora ar fi incercat sa-l omoare, la instigarea si cu complicitatea generalilor Dumitru Iliescu si Dumitru Ciobanu( fost sef al Directiei de Contrainformatii a SIE) pe Gheorghe Tiron, fost adiministrator al Agentiei Romane de Securitate SRL. Adica al firmei unde actionar unic era nimeni alta decat nepoata lui Mitica Iliescu.

Datorita acestei legaturi cu Mitica Iliescu, Catalin Voicu si Marian Vanghelie, Gigi Rizea si-a asigurat mereu protectia fata de lege sau de institutiile statului. Desi fara studii superioare, a fost in SPP. Iar dupa ce a plecat din SPP si-a facut o firma: Black Wolf Security Consulting. Adica te doare mintea: dadea consultanta pe probleme de paza, protectie, intervenite anti si contra terororista. Si facea chiar pregatire..

Rizea a fost, evident, un protejat al sistemului. Au luat si el ca si Nasu'..unele dintre cele mai mari credite preferentiale de la Bancorex. Iata-i pe urmatorii:

Gheorghe Rizea: 186.666.672 lei
Catalin Voicu:187.500.005 lei
Victor Buzdugan: 92.518.050 lei ( al doilea locotenet al lui Mitica Iliescu. SPP pana in 2003, in prezent director pe o pozitie importanta in MAE. Poate citeste si Cristian Diaconescu aceasta postare :)))))
Mitica Iliescu: 184.947.041 lei
Elena Iliescu:187.500.005 lei

Intreaga lista o gasiti aici. Si ca bonus, urmatoarele informatii:

- Vina este a multora ca ACVILA a ajuns elita unitatilor speciale din Romania.Este cred
singura structura speciala ce a beneficiat de un proiect european de finatare de 5 milioane euro, destinat dotarii cu mijloace de transport (auto, moto si barci). Astfel, au fost cumparate 12 masini Touareg (doar 7 raminind la Acvila), 6 Audi S4 (2 raminind la Acvila), 4 camionete Mercedes Doka (2 la Acvila), 4 dubite Mercedes Sprinter (doar una la Acvila), 2 auto blindate Mercedes (Acvila nu a beneficiat de nici una dintre ele), 8 VW T5 LRS (toate raminind la Acvila) si 8 VW T5 KRS (doar 4 la Acvila). De restul mijloacelor de transport a beneficiat Ministerul de Interne.
La cateva zile dupa ce a ajuns sef peste BSIJ, Rizea a distrus o masina AUDI S4 si un Touareg- dupa tururi spectaculoase si in forta prin curtea institutiei.

Ce se intampla acum? E simplu. Se numeste razbunare. Ajuns sef peste ograda dusmanului, Rizea scoate din sertar toate contractele de pe vremea primului director, paravanul financiar care a fost Avila, vrea capul lui Gabriel Cretu si vedem ca si pe al lui Lucian Pahontu. Nu spun ca cei doi sunt neprihaniti sau ca ACVILA n-ar fi inghitit degeaba banii statului.
Dar asa, indirect, se impusca mai multi iepuri. Rizea isi pune in aplicare visul pentru care a trait in ultimii trei ani si Mitica & Voicu se razbuna, de asemenea, pentru pierderea functiei pe care n-am sa inteleg niciodata de ce au dorit-o. Functia de ministru de Interne.
N-a durat insa mult. Si toti trei cat si halucinantul executant Marian Vanghelie au ajuns, vedem, pana la urma si pe o cu totul alta cale in Guvern. Daca nu au reusit sa conduca, controleaza. Bineinteles ca in acest peisaj Dan Nica nici nu mai conteaza. Si poate ca da...Nica nici n-ar fi ajuns acolo altfel...

Exact.Asa ma gandeam si eu. Ce situatie!Ce tara!...

P.S. Poate, intr-o zi, ma gandesc ca renunta totusi si Gabriel Cretu la Touaregul de la Acvila. Nu de alta, dar e un mare scandal, omul de vreo 3 ani e numarul doi in SPP, deci...nu mai are nicio legatura. Prin urmare, poate se indura cineva sa-i dea o amarata de masina.

UPDATE. Cica nu s-au batut sau, ma rog, pocnit. Asta era, oricum, un mic detaliu. Ce s-a intamplat intre cei doi, ei stiu insa cel mai bine.
Si mai e ceva. Prietenii imi spun ca Gabriel Cretu n-are Touareg de la Acvila. Asta o sa mai verific pentru ca o sa mai scriu. Nu stiu cand. Si daca e asa, tot e bine. Inseamna ca Lucian Pahontu e om bun, cu suflet mare. Si i-a dat lui Rambo 5 o amarata de masina....

UPDATE 1. Comentati baieti, comentati...Nu sparge nimeni gheata?

Sursa: sorinamatei.blogspot.com

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii