Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
22:05 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Basescu Voi desecretiza documente din Dosarul Hayssam

ro

13 Nov, 2009 03:59 1615 Marime text

basescu_2.jpgTraian Basescu a recunoscut la “Nasul”, pe B1TV, ca a facut, in cursul mandatului sau, si greseli. El a explicat ca structura statului roman, pusa la punct la inceputul anilor ‘90, nu poate fi simplificata fara simplificarea structurii Legislativului. Romanii au acum ocazia sa faca acest lucru printr-un referendum. Seful statului a anuntat ca dupa alegeri va desecretiza informatiile din Dosarul Omar Hayssam. Basescu a mai explicat ca practicile lui Sorin Rosca Stanescu si Bogdan Chirieac sunt tipice “sistemului ticalosit”, iar Mircea Geoana a fost intr-adevar la Moscova.

Greselile lui Basescu

In mandatul meu, dincolo de a se fi intamplat destule lucruri pozitive, am facut si greseli: una mare, care a contribuit la decredibilizare – am promulgat legea salarizarii personalului din Educatie. Scuzele nu au nici o valoare. Declaratia ca demisionez in cinci minute. La ce mi-o fi trebuit sa fac declaratia asta? Cand s-a rupt PLD din PNL, povestea publica a fost ca presedintele vrea sa absoarba PNL.

A fost una din marile greseli pe care le-am facut. PNL ii exclusese pe Stolojan, Mona Musca etc., dar dupa excluderi, dl. Stolojan lucrand la Cotroceni, am observat ca un nr. tot mai mare de liberali vin la dumnealui. A fost ceva in neregula. Aveam nevoie ca acea alianta, D.A., sa ramane in picioare.

Cu o luna inainte sa se anunte formarea PLD, l-am invitat pe Tariceanu la o discutie si i-am cerut sa fie insotit de cel putin 5 persoane. Cred ca a fost Hasotti, si Crin Antonescu si i-am avertizat ca se pregateste o rupere a PNL, pentru ca vad tot mai multi liberali care vin la Stolojan.

Le-am spus si celor din viitorul PLD sa faca ceva, ca sa nu se subrezeasca PNL, pentru ca se subrezeste Alianta. Greseala a fost foarte mare, pentru ca pe urma au putut sa justifice apropierea de PSD si scoaterea de la guvernare a PD.

Fara privatizari dubioase

Puteti sa-mi spuneti o singura privatizare dubioasa in mandatul meu? In programul de privatizare erau RomGaz, TransGaz, CEC-ul, Posta Romana. In CSAT am decis sa stopam deocamdata toate aceste privatizari. Poate ca a fost mai bine ca am pastrat ceva, in vremuri de criza. A mai fost povestea cu Sterling, dar se pare ca s-a rezolvat.



Au pus la loc Cabinetul Boc

Ridicolul situatiei este ca un guvern cazut, ca Guvernul Boc, nu are dreptul sa promoveze proiecte de lege. Dl. Geoana a trecut prin Senat o lege, prin care-i spune lui EMil Boc sa faca o lege a bugetului. A pus la loc Cabinetul Boc. S-a razgandit. Cand au gandit bine? Cand au dat jos primul guvern? Cand l-au respins pe al doilea? Cand nu vor sa-l primeasca in comisii pe al treilea?

Obiectivul caderii Guvernului Boc era sa stopeze legile privind asumarea raspunderii si sa puna un prim-ministru care sa anuleze referendumul pentru un parlament unicameral, cu numar redus de parlamentari. Ii deranjeaza, pentru ca Guvernul a declansat reformarea institutiilor statului.

Agentii desfiintate, legea salarizarii, legea pensiilor (care afecteaza salariile si pensiile speciale). Procesul de feroma trebuia stopat. Iar cand reformezi alte institutii ale statului, Parlamentul nu poate sa nu fie reformat.


Trebuie sa simplificam structura statului

Structura statului a fost facuta asa la inceputul anilor ‘90. S-a constituit un stat atat de scump si costisitor, ca populatia nu-l mai poate suporta. 29% din buget este cheltuit cu functionarea statului roman. Dublu fata de restul tarilor europene. In 2004 erau costuri din buget pentru functionarea statului de 15%. De unde bani pentru dezvoltare?

14 state din UE au parlament unicameral, alte 13 bicameral, preponderent cele federale. De exemplu, Germania. Italia. Franta are parlament bicameral, nu e stat federal, dar cea mai mare parte a senatorilor sunt alesi de primari si consilieri, incat Senatul reprezinta comunitatile locale.

Romania este stat membru UE

Cel mai important din cinci ani de mandat: semnarea Acordului de aderare la UE in aprilie 2005 la Luxemburg si intrarea in UE la 1 ianuarie 2007. In 2005 si 2006, foarte multi analisti spuneau ca nu vom intra in UE, pentru ca aveam stegulete rosii.

Salariile si pensiile au crescut


Nu pot spune ca toti romanii traiesc bine. Cifrele statistice arata ca salariul mediu in 2004 era de doua ori mai mic decat acum. Pensia medie e cam de peste doua ori mai mare. Nu se traieste bine cum mi-as fi dorit, dar chiar erodate de inflatie tot este vorba despre o dublare a venitului.

Daca voiam sa pacalesc populatia, se dadeau salariile fara sa se mai trimita oamenii in condiu fara plata, nu se dadea noua lege a salarizarii, nu se desfiintau 112 agentii. La legea salarizarii profesorilor, involuntar, am fost incorect.

Votul uninominal, chiar si asa, e un progres

Prin acest vot uninominal, de la o opozitie de 322, s-a ajuns la una de 254. Ar fi fost si mai bine daca Parlamentul nu introducea acea compensare. E un progres de aproape 70 de voturi mai bune.

Tupeu de bolsevic

Este acelasi tip de propaganda, care este facut de-a lungul timpului de comunisti, de bolsevici. In decembrie 1989, Radioul si Televiziunea spuneau ca la Timisoara un grup de huligani provoaca scandal.

Comunistii lui Voronin spuneau acelasi lucru despre manifestatiile anticomuniste de la Chisinau. La fel spun si lacheii de la posturile de televiziune ale mogulilor: ca Basescu provoaca scandal. Este tupeu de bolsevic.

Hayssam, lipit de mine cu propaganda

Hayssam a fost lipit de mine cu propaganda. Exista o mare realitate: trei jurnalisti romani rapiti. Intai scenariu, devenit apoi serios.  Intrasera organele statului pe el si voia sa faca un serviciu puterii care venise in 2004, in speranta ca i se opresc dosarele.

A scapat de sub control jocul pe care l-a facut. In acel moment, organismele statului au hotarat condamnarea lui. Eu am fost cel care a condus celula de criza. Cand am fost informat ca suspect de organizarea rapirii este Omar Hayssam, am cerut toata documentarea despre el. S-ar putea sa mergem la desecretizarea acestor documente.

N-o sa mai rabd toata dezinformarea pe care o fac televiziunile lui Vantu si Voiculescu. Peste 20 de documente adresate lui Iliescu exista cu privire la ilegalitatile lui Hayssam. Peste 50 de documente adresate premierului Nastase si sefului Senatului, Vacaroiu, cu privire la aceste ilegalitati, cu privire la legaturile dintre oameni din PSD si Hayssam.

Dupa ce trece campania, voi face publice aceste documente. Omar Hayssam avea activitate de criminalitate economica. Nu a lipsit din cel putin 20 de delegatii oficiale ale presedintelui Ion Iliescu. Si Munaf a fost partenerul de deplasari al presedintelui Iliescu, alaturi de Hayssam. La vizita din China, din Federatia Rusa, la Forumul Romano-German.

Valoare operativa au inca documentele cu politicienii romani cu care a luat Hayssam legatura de cand a ajuns in Siria.

Iliescu, influent in PSD

Ion Iliescu este influent in interiorul partidului. Daca Iliescu spunea “nu tu esti bun de candidat, ci Oprescu”, Geoana nu era nimic. Putea sa-l mai agate de mare suporter pe Voiculescu si avea o echipa de mare valoare.

Ion Iliescu a inteles ca, daca s-ar fi indreptat cu sustinerea catre Oprescu (care cred ca-i este mai drag), n-avea varianta, pentru ca un independent nu poate castiga alegerile prezidentiale. Putea sa mearga de zece ori pe zi langa Oprescu, care a intrat intr-o aventura fara structura de partid.

Rosca Stanescu a fost brutal cu mine

Sorin Rosca Stanescu a fost mult mai brutal cu mine. Atunci am inteles ca e mafiot 100%. Dialogul din “Curentul” este dialog ca din filmul “Nasul”. Chirieac a avut comportamentul unui peste, care-i duce lui SRS victima pentru a fi santajata.

Nu este singular modul acesta de a face presa. Rosca Stanescu spune “noi”. E sistemul ticalosit de care vorbeam in anul 2004, pe care avem acum sansa sa o vedem la suprafata. A ajuns sa utilizeze mass-media la dispozitie pentru intoxicari.

Acest domn, SRS, pur si simplu este o participa, o picaturica din gurile de foc, de atac pe tot ce inseamna ce nu le convine lor[, oamenilor normali]. Expresia sistemului ticalosit este ce vedeti la Realitatea TV si la Antene. Acolo nu spun ce gandesc, ci spun asa cum sunt platiti sa o spuna. Oameni de genul Chirieac, Rosca-Stanescu au in spate oameni cu bani, proprietari de trusturi de presa.

Tot instrumente sunt, oameni politici controlati de Vantu sau Voiculescu. Acest sistem lupta in disperare. Ori dispare Basescu, ori, daca nu, ei stiu ca trebuie sa se schimbe. Intrebati-l pe Geoana de cate ori a fost chemat ca lacheu de Vantu in Delta Dunarii, ca sa primeasca instructiuni. Daca nu va spune, va dau eu informatii.

Daca te suna pe tine, presedintele Senatului, presedintele Romaniei, si nu-i raspunzi, ca esti cu Vantu, ce ziceti de asta? Numarul doi din stat nu poate fi deranjat ca vorbeste cu Sorin Ovidiu Vantu!

Geoana a fost la Moscova. O sa ii raspund dlui Crin Antonescu maine-poimaine, pentru ca mi-a trimis o scrisoare. Dupa aprilie, am spus ca e bine ca pleaca din CSAT. Aveam in vedere exact acest lucru.

Nu poti sa fii presedinte CSAT si sa pleci la intalniri porganizate la Moscova, fara sa informezi pe presedintele CSAT. Dl. Diaconescu a spus o minciuna, ca a informat.

Prioritatea zero…

…este modernizarea statului roman. Esenta modernizarii este modernizarea Parlamentului, pentru care am emis Decretul privind Referendumul. In al doilea rand, trebuie sa ne trezim din neglijarea Agriculturii.

Vorbim de calculul contabil la agricultura, dar nu se pune in prelugirea Agriculturii industria alimentara si inversam raportul acum, desi, dupa potentialul agricol, putem hrani 80 de milioane de oameni, dupa productie 20 de milioane si in realitate importam produse agricole.

Turismul trebuie valorificat. Romania are doua industrii care nu pot fi delocalizate: Agricultura si Turismul. Nokia, in 15-20 de ani, pleaca de la Jucu, de langa Cluj, in Kazahstan. Pe masura ce ne cresc salariile, trebuie sa privim si la industriile care pleaca din Romania.

Pamantul, dealurile si pasunile nu pleaca, apele, multii, marea nu pleaca. Trebuie sa le facem prioritate. Creierele nu pleaca. Am fost astazi la Oracle Romania. De aici, de la Bucuresti, cea mai mare companie de soft industrial din lume controleaza economia din 40 de tari.

Cred ca a venit timpul sa ne gandim si la valori. Vedem de multe ori oameni carora le e sila de Romania si nu le place Romania. Nu putem merge inainte pana nu stabilim sentimentul de patriotism. Avem o istorie de care nu are de ce sa ne fie rusine, cu bunele si cu relele ei.

Sursa: stareapresei.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii