Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
22:08 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Daramati criza, nu Guvernul!

ro

13 Nov, 2009 16:31 1122 Marime text

1. CINE A DECLANŞAT CRIZA

2 iunie-2009. PSD-ul demareaza planul de iesire de la guvernare. Baronii PSD incep presiunile. Marian Vanghelie: "Dacă lucrurile nu vor funcţiona, eu cred că trebuie să facem o analiză foarte clară după aceste alegeri europarlamentare, să vedem dacă merită sau nu să rămânem şi ce avem de făcut. Stăm să ne certăm şi să discutăm unul sau doi ani pentru nişte numiri...".
25 septembrie 2009- Ministrul Administraţiei şi Internelor, Dan Nica, a declarat: "Dorim să verificăm dacă informaţiile pe care eu le am acum în acest moment, potrivit cărora nu mai există autocare libere în România pentru 22 noiembrie şi 6 decembrie, sînt adevărate. Ne vom convinge dacă aceste autocare vor fi folosite pentru diverse destinaţii turistice, cum ar fi mănăstirile sau alte locuri din România, sau dacă cineva s a hotărât să organizeze vreo operaţiune de turism electoral"
29 septembrie 2009- "Gasca Hrebenciuc-Vanghelie scoate PSD-ul de la guvernare
Hrebenciuc, Vanghelie şi Nica au făcut presiuni asupra lui Geoană ca PSD să iasă de la guvernare. De unde cei trei erau cei mai vajnici partizani ai menţinerii PSD la guvernare şi menţinerea stabilităţii, brusc, loviţi în interes, Hrebenciuc, Vanghelie şi Nica şi-au schimbat radical pozitia. Planul lui Hrebenciuc: miniştrii PSD să demisioneze, dacă Nica e remaniat. În caz că această decizie nu ar fi fost aprobată de restul liderilor PSD, Hrebenciuc avea un plan B: moţiune de cenzură depusă de PNL şi votată de PSD. Asupra acestei chestiuni căzuse de acord cu liberalii, cu care a negociat în cursul zilei de ieri."(EVZ)
29 septembrie 2009- prim vicepreşedintele PD L Adriean Videanu l-a contrazis pe Nica, afirmînd că a discutat şi el cu câţiva deţinători de autocare din România, care au infirmat această informaţie. "Cred că dl Nica are obligaţia morală şi instituţională să justifice acest lucru. Este o eroare maximă şi cred că are obligaţia să demonstreze acest lucru cu atît mai mult cu cât, în mod direct, şi a atacat partenerul de coaliţie", a precizat Videanu. El a ţinut să menţioneze că singurul partid politic care a fost la guvernare şi nu a organizat nici odată alegerile este PD-L. "În rest, toţi ceilalţi, PSD ul le a organizat aproape tot timpul. Cei care strigă Lupul!, ei sunt cei care fac pe lupul. Probabil că ei ştiu cum se fură", a mai comentat Adriean Videanu.(evz)
1.oct.2009- Mircea Geoana a anuntat iesirea ministrilor PSD de la guvernare.
13 oct.2009- Guvernul Boc a fost demis. Moţiunea de cenzură iniţiată de PNL şi UDMR a fost adoptată. 254 de parlamentari PSD-PC, PNL, UDMR au votat pentru moţiunea de cenzură, în timp ce 176 au votat împotrivă. În aceste condiţii, premierul Emil Boc nu mai poate veni în Parlament să-şi asume răspunderea pe Legea pensiilor. Guvernul Boc II este primul cabinet demis, în ultimii 20 de ani, prin moţiune de cenzură.
Adoptarea moţiunii presupune fie un nou guvern, fie interimatul actualului Executiv. Interimatul Guvernului Boc II poate dura maximum 45 de zile. Adoptarea moţiunii de cenzură face ca guvernul interimar să nu poată emite ordonanţe şi nu poate iniţia legi.

2. CINE INTRETINE CRIZA

Miercuri, 04 Noiembrie 2009
Decizia Parlamentului român de a respinge guvernul propus de economistul Lucian Croitoru amână rezolvarea crizei politice din ţară, cu mai puţin de trei săptămâni înainte de alegerile prezidenţiale
Numai 189 de deputaţi şi senatori au votat pentru guvernul Croitoru, în timp ce 250 au votat împotrivă. "Misiunea mea s-a încheiat. (...) Era cel mai bun guvern pe care îl puteam forma", a declarat Croitoru, citat de AFP.
Respingerea Guvernului Croitoru riscă să agraveze criza economică, în condiţiile în care Bucureştiul are nevoie de o nouă tranşă din împrumutul FMI, pentru a putea plăti pensiile şi salariile din sectorul public.
Evocând riscul unei întreruperi a acordului cu FMI şi UE, Croitoru a subliniat că România trebuie să găsească până la sfârşitul anului cinci miliarde de euro, în special pentru salarii şi pensii. "O sarcină extrem de dificilă", a apreciat el, citat de AFP.

Opoziţia din Parlamentul român l-a respins pe premierul desemnat Lucian Croitoru şi cabinetul propus de el, accentuând şi mai mult criza politică, apreciază Reuters.
Potrivit analiştilor citaţi de agenţie, orice nou candidat pentru funcţia de premier va încerca să formeze un cabinet înainte de primul tur al alegerilor prezidenţiale din 22 noiembrie. Ei sunt îngrijoraţi că ţara ar putea să nu mai aibă timp să respecte condiţiile pentru următoarea sa tranşă de împrumut.
Croitoru, consilier al guvernatorului Băncii Naţionale, a fost unul dintre membrii echipei române care a negociat pachetul de asistenţă oferită de FMI, UE şi Banca Mondială, aminteşte Reuters.
Forbes preia un material Reuters privind respingerea lui Croitoru, subliniind că acest lucru prelungeşte tulburările de pe scena politică, ce pune sub semnul întrebării acordarea următoarei tranşe din împrumutul FMI.

Asa zisa majoritate parlamentara- PSD-PC, PNL, UDMR- incearca din rasputeri să puna in pericol stabilitatea României. Niciun guvern nu este atat de bun pentru ei. Croitoru nu a fost atat de tehnocrat si nici Negoiţa atat de bun gospodar, precum Johannis.

3. CONSECINTELE CRIZEI

O data cu demisia ministrilor PSD de la guvernare a fost pus in pericol acordul cu FMI, generand o criza politica, dar si economica, grava, in tara. Fara transele FMI si CE, Romania intra in colaps si va avea 1 milion de someri in 2010


Banii din urmatoarea transa de la Uniunea Eurpeana nu vor ajunge in România pana la finalul anului 2009. "In ceea ce priveste transa a treia din imprumutul de la FMI sunt sanse foarte reduse ca ea sa mai fie primita in acest an, cel mai probabil in ianuarie sau februarie 2010″, a explicat seful misiunii FMI in Romania. Presa străină arată că instabilitatea politică adânceşte criza economică. Unele agenţii vorbesc chiar de întreruperea acordului României cu FMI. Cotidianul El Pais apreciază că, în lipsa ajutorului de la forurile financiare internaţionale, România va trebui să apeleze la împrumuturi de la băncile interne, ceea ce va afecta sectorul privat. Vicepreşedintele Partidului Liberal Democrat, Theodor Stolojan, apreciază că "salariile oficialilor vor fi diminuate, iar pensiile vor fi îngheţate", adăugând că "soluţia este de a atrage din nou investiţiile străine". Voci avizate din BNR apreciaza ca România are nevoie pana la sfarsitul anului de 5 miliarde euro pentru plata salariilor bugetare.

Dragi pesedişti si penelişti, România are nevoie de guvern. Fiţi responsabili si votaţi Guvernul Negoiţă, lasaţi deoparte campania electorala.
Dărâmaţi criza, nu Guvernul!

Sursa: elenaudrea.ro/blog

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii