Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
03:51 28 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

De unde are Vanghelie putere. Modelul Nicolae Ceausescu

ro

17 Feb, 2010 02:45 1006 Marime text

Jocurile în PSD vor fi făcute, după toate probabilităţile, de Marean "Almanahe" Vanghelie care deja a cîştigat o bătălie, aceea cu Adrian Năstase şi Ion Iliescu, retraşi, unul din competiţia pentru şefia partidului, celălalt, din toate funcţiile. Geoană este doar numele sub care candidează Vanghelie, cel care are iluzia că e pe cai mari. Hăţurile acestor cai mari sînt ţinute de preşedintele PSD Bucureşti. S-a văzut, în ultimul timp, că Vanghelie este vioara întîi (nu am vrut să conotez nimic ce ar ţine de lăutărie! : ) ). El face şi desface jocuri, alianţe temporare, forţează decizii, propulsează oameni în funcţii etc. E noul Hrebenciuc, mai puţin simpatic şi mai puţin rafinat. Totuşi, ne putem întreba, de unde vine puterea acestui personaj neinstruit, de provenienţă marginală, cu un comportament discreţionar? Cum a putut ajunge în poziţia cheie pe care o ocupă acum? Două, cred eu, sînt sursele puterii: informaţiile şi banii. Vanghelie a fost multă vreme un fel de ministru de interne din umbră, cu acces la informaţiile serviciului secret al MAI. De aici avut informaţii cu care a ştiut ce să facă. Şi în partid, şi în zonele cu coloratură interlopă. Din informaţii au ieşit destui bani negri şi destule situaţii în care a putut intimida adversarii. Infiltrîndu-şi oameni loiali în partid, Vanghelie poate face agenda. Cînd e foarte greu, apelează la dosarele din dotare, alea despre care spunea că se află într-un loc sigur.

Cred că se poate face o paralelă bună între Vanghelie şi Nicolae Ceauşescu. Şi, cred, de asemenea, se poate depista în fostul cîrmaci un model pentru Marean. Ceauşescu era, şi el, un tip lipsit de şcoală, care printr-o şiretenie bine asamblată cu ambiţia nemăsurată, a reuşit să ne ţină într-un regim de dictatură personală. Ceauşescu a fost general de Securitate, a avut, deci, acces la informaţii compromiţătoare din care şi-a construit cariera. A manipulat voturi, a pus oameni de încredere în funcţii importante, blindîndu-şi, astfel, poziţia.

Nu duc paralela mai departe, nu mai caut asemănări, deşi ar mai fi loc. Ceea ce face deosebirea între Vanghelie şi înaintaşul său, Ceauşescu, este faptul că PSD joacă într-un sistem politic pluralist şi democratic. Totuşi!

Sursa: morar.catavencu.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii