Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
10:24 25 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Acvariul din Constanţa

ro

11 Aug, 2011 15:25 1440 Marime text

Acvariul Constanţa reprezintă prima secţie a Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii şi este amplasat la malul mării, pe faleza Cazinoului din Constanţa, în imediata vecinătate a acestuia. Edificiul este primul acvariu public din România şi a fost inaugurat la 1 mai 1958.

Spaţiul expoziţional este destinat prezentării expoziţiei permanente de faună şi floră acvatică în 57 de bazine, dar şi expoziţiilor temporare cu tematici de biologie, ecologie acvatică şi pescuit marin.

Instituţie muzeală inedită pentru muzeele de ştiinţe naturale din ţară datorită patrimoniului său expoziţional format în exclusivitate din organisme vii, acvariul constănţean deţine şi colecţii naturalizate de peşti şi nevertebrate marine şi dulcicole, aparţinând diferitelor zone geografice ale globului.

Patrimoniul expoziţional este reprezentat de peste 100 specii (1300 exemplare ), de vieţuitoare acvatice este structurat pe mai multe secţii.

Secţia Marină

Această secţie adăposteşte specii de peşti şi nevertebrate din Marea Neagră şi migratori din Marea Mediterană.

Este cea mai mare şi reprezentativă secţie a Acvariului, atât prin capacitatea bazinelor cât şi importanţa speciilor prezentate. Cel mai mare bazin (30 mc) adaposteşte şi cea mai mare colecţie de sturioni renumită pentru importanţa ei stiinţifică şi pentru longevitatea exemplarelor în captivitate (18-20 ani). Sunt prezentate toate cele 4 specii de sturioni (morun, păstrugă, nisetru, cegă), unele exemplare depaşind talia de 150-180 cm.

Interesante pentru vizitatori sunt şi speciile non economice: pisica de mare, scorpia şi dragonul de mare, steluţele de mare, caluţul, acul şi aţa de mare, corosbinele şi cocoşeii de mare, etc. O atracţie deosebită pentru publicul vizitator o constituie prezenţa bazinului de recif unde este prezent peştele clovn, peştele chirurg, domnişoarele azurii şi albe, precum şi ariciul de mare.

Secţia dulcicolă

Secţia dulcicolă prezintă specii de peşti şi nevertebrate de apă dulce, care populează balţile şi lacurile litorale dar şi apele Deltei Dunării. Alături de cunoscute specii de ciprinide, crap, caras, roşioară, babuşcă, plătică, sunt prezentate şi răpitoare ca somn, şalău, biban şi ştiucă

Peşti exotici

Speciile prezente in Acvariul Constanţa aparţin diferitelor ecosisteme dulcicole din zone tropicale şi subtropicale ale continentelor Asia, Africa, America şi chiar Australia: peste 50 de specii care populează cele 4 secţii de peşti exotici printre care amintim 3 varietăţi de peşte Piranha, peştele cuţit, peştele înger, peştele lopată, peştele pisică etc.

www.cosmacpan.wordpress.com

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii