Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:45 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ca să înţelegeţi ce se întâmplă la Ministerul de Finanţe....

ro

14 Oct, 2010 15:29 1837 Marime text
thumb_192_x_0_211-52110-untitled1.jpgE nevoie de informatii suplimentare referitor la ce se intampla la Ministerul de Finante, ca sa nu cadeti prada manipularii televiziunilor.

Am fost in Parlament intreaga zi, iar acum cand sunt cu televizorul in fata, aveam nevoie sa inteleg despre ce e vorba.

Ei bine, am inteles, dupa ce am citit acest articol. Eliminarea stimulentelor a fost ceruta de FMI. Cititi-l cu incredere, jurnalista care il scrie este unul dintre cei mai buni, putini, extrem de putini, care scriu pe fiscalitate si chiar stie despre ce vorbeste. Si a scris in mai, cand subiectul era discutiile cu FMI.

Ce sunt stimulentele?Un cadou otrăvit, se arata in articol. Care continua:
  • În primul rând, pentru că ele contravin total principiilor transparenţei bugetare şi a contributivităţii obligatorii.
  • În al doilea rând, pentru că această formă de remunerare este complet arbitrară şi, prin urmare, uşor de folosit pentru a pune presiune pe subordonaţi.
  • Fondul de stimulente, creat din reţinerea a 15% din diverse surse de colectare prevăzute în Codul de procedură fiscală, nu este inclus în bugetul Ministerului de Finanţe. Sumele nu figurează la capitolul de cheltuieli cu personalul şi, implicit, devin o modalitate de plată netransparentă, acordată pe criterii clientelare.
  • Stimulentele pot fi de maximum 3 salarii si sunt decise de seful direct. Pe ce criterii? La aprecierea sefului, intrucat nu exista o grila de performanta profesionala., sau criterii obiective. E O APRECIERE PUR SUBIECTIVA A SEFULUI DIRECT.
  • In medie, un angajat a primit în 2009 cel puţin încă un salariu pe lună. În vreme ce câştigul mediu brut a fost de 2.037 lei lunar, câştigul mediu incluzând stimulentele a fost 4.343 lei.
  • Angajaţii nu plătesc de exemplu contribuţii de şomaj pentru aceste venituri, iar până în 2008, nu au plătit niciun fel de contribuţii.

Enjoy reading si ganditi singuri, nu informatia digerata de televiziuni.

PS. Priviti aici, lista cu veniturile salariale din Ministerul Finantelor din luna... aprilie 2010, de exemplu. Acceptand ideea ca oamenii care controleaza, colecteaza trebuie sa fie stimulati iata insa ce vad.

Potrivit listei, un sofer cu salariu de 1000 de lei, are stimulente de 3000 de lei. O bufetiera cu un salariu de 600 de lei, are stimulente de 1800 de lei. Acesti doi oameni, ce contributie au la colectare si control, ca sa justifice aceste stimulente? Fac acelasi lucru pe care l-ar face in orice alta institutie a statului.

Sursa: menaru.blogspot.com

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii