Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:04 13 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce ne-a trimis la vot? Ce va inclina balanța intre Basescu și Geoana?

ro

07 Dec, 2009 02:00 1757 Marime text

vot_sectie.jpgSă fie electoratul lui Crin Antonescu aşa de disciplinat pe cât crede şeful PNL? Cât vor conta în rezultatul alegerilor filmuleţul „Pumnul sau palma”, întâlnirea de taină a şefului PSD cu SOV, episodul „Timişoara” ori portiţele deschise spre „turismul electoral”? Nu ştim încă. Mai jos găsiţi totuşi câteva ipoteze de lucru, unele cu procentele aferente. Fiecare dintre ele poate decide preşedintele, date fiind scorurile strânse vehiculate în cursul zilei: diferenţe de 3-4 la sută între candidaţi, marjă de eroare +/- 3 la sută.

Voturi Antonescu în turul 1: 1,94 mil. Încotro?

În principiu, dacă votanţii lui Crin Antonescu ar respecta recomandarea acestuia, de a-l alege pe Mircea Geoană, candidatul PSD n-ar avea probleme. În practică, e puţin probabil ca toţi să fi revenit la vot (îndoieli mari ar putea fi mai ales în rândul celor care vedeau în Antonescu “a treia cale”) şi ca aceia care totuşi au ajuns la urne să fi fost cu toţii de acord cu soluţia Geoană. Probabil că în rândul lor există o parte care n-ar vota în ruptul capului cu PSD.

Turismul electoral. Cât la sută?

Conform datelor Biroului Electoral Central, în primul tur aproximativ 800 de mii de votanţi au pus ştampila în alte secţii decât cele în care sunt arondaţi. Legea permite cetăţenilor care nu sunt în localitatea de domiciliu să voteze în aceste secţii, unde, practice, nu există liste. Un demers necesar pentru cei care călătoresc, pentru categorii precum studenţii – ori pentru cei care nu şi-au înregistrat actele în localitate unde domiciliază de fapt. Dar şi o portiţă spre “turismul electoral”. Cel puţin aritmetic, călătoriile  organizate de un partid sau altul, spre secţiile acestea speciale, pot contribui decisiv la rezultatul final.

“Pumnul sau palma”. Decontul

Astăzi este şi ziua “decontului” pentru filmuleţul cu Traian Băsescu şi copilul. Este greu de estimat cât va cântări acesta la urne, mai ales că Băsescu a atenuat din efectul iniţial voit devastator de către adversarii săi. “Pumnul” s-a transformat în “palmă”, pentru ca, apoi, cu expertiza oficială, să fie şi mai puţin vizibil. Jurământul lui Traian Băsescu, de la ultima dezbatere, a lăsat însă o portiţă. Astfel, Traian Băsescu a jurat că nu l-a lovit pe copil “cu pumnul”. În toată această afacere electorală s-ar putea să fi apărut şi efectul de bumerang, cu Băsescu victimizat de atacul Patriciu – Gardianul – coaliţie.

Întâlnirea Vântu-Geoană



Vizita de la miezul nopţii la reşedinţa lui S.O. Vântu îl va costa pe Mircea Geoană. Cât? La o socoteală simplă, pe Vântu îl urăsc cel puţin 300 de mii de oameni, păgubiţii FNI, adică 3 la sută din cele 9, 71 milioane voturi valabile în primul tur. Probabil că Băsescu a câştigat, cu această ocazie, şi ceva voturi din rândul nehotărâţilor, aceia pentru care nu a contat faptul că actualul preşedinte nu a demonstrat presupusa legătură între chemarea lui SOV şi arestarea locotenentului său, Nicu Popa, în Indonezia – ci decisiv a fost gestul în sine, imaginea celui care, deşi vrea să fie preşedinte, răspunde imediat unui apel făcut de un mogul.

Incidentul „Timişoara”

Cum se vor deconta electoral mitingul de la Timişoara (Antonescu – Geoană – Johannis – Ciuhandu ) şi replicile încărcate de simboluri ale PDL? Probabil că acest duel de campanie a stârnit electoratul anti-Iliescu şi anti-PSD, mai mult decât a fi stimulat nehotărâţii în favoarea lui Mircea Geoană. În România există o serie de socoteli neîncheiate cu trecutul – de la morţii Revoluţiei,  nota de plată” a foştilor ofiţeri de Securitate pentru ororile din vremea comunismului,  până la implicarea lui Ion Iliescu în mineriade. Alegerea Timişoarei pentru mitingul PSD, combinată cu prezenţa lui Iliescu ori Dan Voiculescu în tabăra Geoană a fost un punct pierdut de tabăra anti – Băsescu, cel puţin în ochii electoratului care nu a uitat Piaţa Universităţii – posibil şi din partidele istorice, inclusiv PNL, şi din diaspora.

Voturile din străinătate


Traian Băsescu a câştigat, în turul 1, voturile diasporei, la o distanţă foarte mare de Mircea Geoană – 52 la 12, cu Antonescu între ei (17 la sută). Tot în primul tur, Băsescu a obţinut un scor uriaş în Republica Moldova – 90 la sută dintre cele aproape 9000 de voturi exprimate. În turul doi, cu cinci ore înaintea încheierii alegerilor, în R. Moldova votasera deja 9000 de cetăţeni români, deci numărul va fi mai mare decât în urmă cu două săptămâni. Cei mai mulţi votanţi au fost, duminică, până la orele 4, în Spania şi Italia. Către cine vor merge votanţii lui Crin Antonescu şi unde merg voturile nou-veniţilor la alegeri sunt două întrebări cu sens dacă ţinem cont că totalul voturilor din lume (turul 1) – 94 de mii – înseamnă 1 la sută, procent care poate decide preşedintele.

Sursa: presa.nu

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii