Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:15 25 08 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce te scoate din sărite dacă mergi pe litoralul românesc

ro

25 Aug, 2011 19:46 2377 Marime text

cocalar.jpgLa ora 1.00 din noapte esti la fel de turist ca si la ora 13.00 din zi, dar statiunea Mamaia nu mai este, parca, la fel de statiune-perla. Te superi, desigur: este noapte si un cioban trece în viteza cu ATV-ul pe promenada. Zgomotul ricoseaza dintr-un hotel în altul, dintr-un perete în altul, pâna se opreste elastic în capul turistului, întinzându-i nervii la maximum.

Oficial, circulatia masinilor pe promenada din Mamaia este interzisa, dar "descurcareala" la români nu are limite: daca ciobanul cu capul ras si ceafa de Hercule vrea sa-si încerce pe promenada oile-putere de la ATV-ul lui, n-are decât sa vorbeasca amenintator cu sfrijitul care este de paza la bariera si sa-i împinga o bancuta de 5 lei - va intra imediat în statiune.

Spre capatul dinspre hotelul Perla, o terasa difuzeaza bubuind manele, desi e trecut de miezul noptii. Nu este ziua Indiei, dar acolo, un alt cioban cu preocupari de patron în turism, a auzit ca românului trebuie sa-i dea ce-i place la stomac si-atunci îi da manele.

Peste strada, în Satul de Vacanta, pe aceleasi ritmuri asiatice de manele, o doamna cu halat jegos ofera turistului bere fara eticheta si sandwichuri fara sa foloseasca manusa. Marele Orient striveste alene, an de an, picul de maniere occidentale ce mai rezistau în turismul de litoral.

Desigur, manelizarea statiunilor de pe litoral, în frunte cu statiunea-regina Mamaia, a început înainte de inventarea manelelor pe litoral. Corul de bocitoare care sta cu gura cascata si asteapta sa cada fatal drobul de sare în capul turismului de aici cunoaste dedesubturile esecului de proiect, dar nu sufla nicio vorba, nicio scuza, nicio explicatie, niciun argument.

Cel mai important motiv al expansiunii manelismului la Mamaia si aiurea, cunoscut pare-se de specialistii în turism si tinut la secret este faptul ca statiunile litorale au fost preluate de timpuriu, în special pe vremea PDSR-ului, de oameni cu bani putini. De aceea, nici pâna azi nu au reusit un all-inclusive pe nicaieri, fiindca zgârcenia este ruda mai proasta a saraciei, indiferent de maneaua care cânta la bordul Jeepului.

Citeşte mai mult pe http://www.mediasinfo.ro/ce-te-scoate-din-sarite-daca-mergi-pe-litoralul-romanesc/2011/08/25/

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii