Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:49 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Criterii pentru investitiile in turism

ro

25 Mar, 2011 21:50 1892 Marime text
71024_349853434583_4003172_n.jpgUltimii doi ani au adus mai multeinvestiţii în infrastructura de turism din România decât ceilalţi 18 precedenţi la un loc. Încă prea puţin pentru nevoile pe care le are ţara noastră dacă doreşte să devină competitivă pe piaţa internaţională.Există însă progrese semnificative.Spre exemplu, în ultima şedinţă de Guvern, am aprobat peste 100 de proiecte de investiţii, pentru absolut toate tipurile de turism care se pot practica în România. De la pârtii de schi, la staţiuni balneare sau porturi turistice.

În ceva mai bine de doi ani ca ministru al Turismului, am identificat mai toate blocajele generateîn sistem. Şi-mi dau seama că stagnarea turismului românesc după 1989a fost cauzatăşi de felul în care privesc unii această activitate - uşor superior,o îndeletnicire neserioasă care nu aduce bani importanţi.

Îndrăznesc să afirm că problema nu aparţine administraţiei centrale. Din contră, de cele mai multe orieste la administraţiile locale, care preferă să închidă ochii laactivităţile turistice la negru, dar aşteaptă în schimb investiţii din partea Guvernului. Sunt staţiuni în România unde taxa de turism încasată de primării este zero.Implicit, acolo, evaziunea fiscală este de 100%.

Tocmai de aceea, prin Hotărârea de Guvern de astăzi, am introdus criterii de alocare a fondurilor. Ne vom orienta predominant către proiecte pe care să le cofinanţăm. Fie fonduri europene, fie participare substanţială a administraţieilocale, fie parteneriate public-private. Vor fialocaţi bani cătrestaţiunile care au locuri de cazare înregistrate în baza de date a MDRT, care au încasat bani din taxa de turism, care au dezvoltată infrastructura şi prezintă unbusiness-plan coerent.

Ministerul va participa la proiectele care sunt într-o strategie clară de dezvoltare a unei zone turistice şi unde există interes din partea primarilor.Pentru că ideea este tocmaica administraţiile localesă obţină venituri dinturism, nusă cearăbani dela Guvern.

Pensiunile agroturistice s-au înmulţit semnificativ în ultimii ani. Din păcate, evaziunea aici este aproape totală. Fac un apel şi către factorii locali, dar şi către cei interesaţi să investească într-un astfel de turism, să acceseze fonduri europene de la ministerul Agriculturii. Mai precis APDRP: măsurile 312 şi 313. Le garantează şi un start bun în afacere, dar şi respectarea legii. Turismul adevărat, aşa cum este în toate statele civilizate, se face şi plătind impozite la stat. Pentru că altfel nu vom avea de unde să alocăm bani investiţiilor.

La sfârşit, punctez faptul că eradicarea evaziunii fiscale din turism este una dintre priorităţile mele. Voi face tot posibilul pentru pentru a atinge acest obiectiv. Pentru că, numai având baze solide, se poate construi cu adevărat.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii