Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:18 26 08 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cultura de sub papucii cultului

ro

10 Aug, 2011 15:29 1534 Marime text

imag0381.jpgUite ce mai vazui eu in plimbarile prin turistica urbe a Constantei. Am vazut si fotografiat bineinteles caci m-a indignat foarte tare faptul.

Se facea ca era ziua Sfantului Pantelimon si eu, din cu totul alta cauza, m-am gasit in apropierea catedralei ortodoxe de langa faleza Cazinoului din Constanta. Am auzit ca se tine slujba acolo si m-am apropiat sa vad mai exact despre ce este vorba. Cu cateva luni in urma observasem cu sotia mea ca alaturi de catedrala, inspre mare, a aparut un fel de foisor pentru tinut slujbe in aer liber. Acum tocmai de acolo parea sa se auda slujba si am vrut sa ma asigur ca intuisem corect destinatia foisorului. Ma interesa insa si mai mult sa gasesc raspunsul la o intrebare ce ma rodea de mult: dar enoriasii ce asista la slujba tinuta de sub umbrar unde stau? Ce am vazut acolo m-a surprins total neplacut si de aceea public aici pozele ce le-am facut in acea zi.

Instantaneu mi-au aparut o multime de intrebari in capsorul meu toropit de caldura: sunt popii proprietari si peste ruinele grecesti din zona? daca nu, cine le-o fi dat voie sa isi tina slujba printre ele? daca nu sunt proprietari acolo de ce nu iau pozitie fata de oamenii care au invadat ruinele? nu sunt de acord popii cu ideea ca inainte de romanismul ortodox aici au trait greci politeisti si vor astfel sa le stearga urmele? exista vreun conflict intre cult si cultura de care eu sa nu fi aflat? dupa 2000 de ani in zona inca se mai simt unii dintre noi amenintati de vechii locuitori ai locului si vor sa le distruga orice semn al trecerii lor pe aici? sau poate, mai simplu, popii nostrii sunt atat de workoholici incat le-a scapat aspectul asta in timpul slujbei... sau moneyholici, dar termenul asta cred ca abia l-am inventat si nu mai am chef sa stau sa il mai si explic acum...

Zau ca nu inteleg si nu gasesc raspunsuri. Stiu doar ca daca intr-o zi libera de slujba religiosa, cand poarta de la coltul ruinelor e inchisa, daca cineva ar indrazni sa patrunda intre ziduri pentru o sedinta foto pe tema antica sigur ar aparea de pe undeva vreun gardian sa ii atraga atentia ca e interzis acest fapt. Sau mai bine zis un conpress-holding-uardian, ca de cativa ani incoace astia cam pazesc tot prin oras. Un alt colt de interes turistic si istoric e calcat in picioare cu acordul tacit al oamenilor de cult de aceasta data. Dar nu ma mai mira nimic in orasul in care o amfora uriasa ce a supravietuit milenii s-a spart in spatiul public fara ca nimeni sa stie ceva, acum cateva saptamani; cladirea emblematica a orasului a devenit miza electorala, iar valoarea turistica a locului este pusa doar pe struto-camila numita Mamaia.

Aceste ruine de langa Muzeul Ion Jalea, faleza, Cazinou, statuiile lui Anghel Saligny si Mihai Eminescu, Acvariu si Farul Genovez, completau alaturi de toate acestea o harta istorica a urbei tomitane, cum mai este numita de catre unii Constanta. In curand alaturarea numelor Tomis si Constanta va fi ceva prafuit si desuet, si probabil urmasii nostri o vor mai gasi doar in cartiile de istorie, caci la fata locului nu ii va mai ajuta nimic sa o inteleaga. Da-o naibii de istorie, la ce ne trebuie, si asa nu era a noastra ci a grecilor ce au trait candva aici... cam asta am inteles eu in acea zi de Sfantu Pantelimon din slujba de la Catedrala Ortodoxa din Constanta.

PS Scuze pentru calitatea pozelor, aveam doar telefonul mobil la mine in ziua aia. Si in timp ce incarcam pozele mi-a mai venit in minte, acum odihnita si racorita, o intrebare: dar Dumnezeu ce o gandi despre asta, ca doar ruinele Tomisului constituiau o frumoasa urbe a lumii antice cam in aceasi vreme cand in alt colt de lume oamenii il omorau pe fiul Lui? Sau aia nu e tot parte din istoria ce era calcata aici in picioare? Dar sa nu implicam totusi divinitatea in miciile noastre nelamuriri lumesti...

www.stefmolnus.blogspot.com

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii