Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
21:21 24 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cum ne-a furat URSS, în urmă cu 50 de ani, cel mai vechi papirus din Europa, descoperit la Mangalia

ro

19 Aug, 2011 16:16 2765 Marime text

papi.jpgPapirusul descoperit la Mangalia în anul 1959 este cel mai vechi din Europa şi a fost declarat „deteriorat" de URSS. La acea vreme, sovieticii controlau în totalitate oraşul şi asistau la toate săpăturile arheologice.

Ruşii ne dau înapoi cel mai vechi papirus din Europa, descoperit la Mangalia UPDATE

Publiciştii Aurelia Lăpuşan şi Ştefan Lăpuşan, autori ai cărţii „Mangalia în paginile vremii", consemnează că acest papirus a stârnit interesul arheologilor ruşi încă de la descoperire. „La acea vreme, oraşul era militar şi se afla încă sub control sovietic, iar specialiştii de la Moscova asistau cu precădere la cercetările arheologice care se făceau în Mangalia", a declarat Aurelia Lăpuşan.

Astfel, la Mangalia, la 29 mai 1959, Academia Republicii Populare Române a chemat pentru susţinerea şi veridicitatea descoperirii specilişti din Moscova. În scurt timp, o echipă de specialişti ruşi condusă de academicianul Mihail A.Alexandrovski, şeful Serviciului de restaurări al Muzeului de Artă Puşkin, din Moscova a văzut papirusul şi au declarat că acesta este destul de deteriorat şi că în urma unor lucrări migăloase de restaurare se poate lectura.

„Drept pentru care, au decis să îl ia cu ei. Tot timpul s-a ştiut că papirisul este pentru restuarare la Moscova, iar răspunsurile venite din partea ruşilor erau evasive. La un moment dat s-a vehiculat că nu mai poate fi recuperat, fiind deteriorat", a declarat Aurelia Lăpuşan.

Papirusul vorbeşte despre un Proxenos

Despre conţinutul papirusului, s-a păstrat o singură mărturie scrisă de Tiberiu Petrilla, Demetru Popescu şi Marin Porumbescu în anul 1962, în volumul „Constanta.Litoral": „O primă serie de fotografii din document au fost executate cu raze inflaroşii şi confirmă caracterul elenistic al conţinutului care se referă la persoana defunctului. Acesta pare ar fi fost un proxenos, reprezentant de seamă al cetăţii, titlu ce comportă privilegii şi onoruri. În mormânt au mai fost descoperite unele obiecte rituale - vase ce reprezintă busturi de femei, sirene cu lira dansatoare, fin lucrate, unele acoperite cu un strat de aur".

Citeşte mai mult pe http://cityzoom.ro/exclusiv-cum-ne-a-furat-urss-cel-mai-vechi-papirus-din-europa-in-urma-cu-50-de-ani

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii