Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
08:11 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Gata, stim de ce, stim cum, stim cine. Nu stim insa daca…

ro

17 Feb, 2011 23:48 2063 Marime text

hymerion-logo-front.jpgS-a tras cortina. Stim de ce a izbucnit criza, stim ce a provocat-o, stim ca e pe duca. Mai stim ca oricand poate izbucni o alta care, pe fondul extrem de slabit al organismului financiar, ar putea fi fatala. Ceea ce se intampla acum in lume este evident o consecinta a crizei subprime. Am primit pe mail raportul Comisiei de ancheta pe care l-am parcurs pagina cu pagina (are totusi peste 600 de pagini)

Gasiti acolo in amanunt totul. Dintre concluzii:

Eşecurile pe scară largă în reglementarea şi supravegherea financiară s-au dovedit devastatoare pentru stabilitatea pieţelor financiare naţionale.

Această criză financiară ar fi putut fi evitata

Un exemplu de greseala a fost chiar FED care putea opri fluxul de credite ipotecare toxice prin stabilirea unor standarde prudentiale. Federal Reserve a fost abilitată să facă acest lucru şi nu a facut-o.

Au existat eşecuri dramatice a gestionarii riscurilor in cadrul multor instituţii cu importanţă sistemică financiare. Prea multe dintre aceste instituţii au acţionat imprudent, asumandu-si riscuri prea mari, cu capital prea puţin, şi prea dependente de finanţarea pe termen scurt.

A mai existat o combinaţie de împrumuturi excesive, investitii riscante, şi lipsa de transparenţă. Aceasta combinatie a pus sistemul financiar pe un curs in care nu aveau cum evita ciocnirea cu criza. De exemplu, in 2007, cinci bănci de investiţii majore-Bear Stearns, Goldman Sachs, Lehman Brothers, Merrill Lynch, Morgan Stanley stateau prost la capitolul capital. Indatorarea lor depasea raportul de 40:1, adica pentru fiecare 40 de USD din active, nu aveau decat un dolar capital pentru a acoperi pierderile. In plus,o mare parte din împrumuturile lor au fost pe termen scurt (chiar overnight).

Putem concluziona guvernul nu a fost pregătit pentru criză şi a raspuns inconsecvent, accentuand incertitudine si panica pe pieţele financiare.

A existat o fractura sistemică în responsabilitatea şi etica bancherilor. Integritatea pieţelor noastre financiare şi încrederea publicului în aceste pieţe sunt esenţiale pentru bunăstarea economică a naţiunii noastre.

Eşecurile agenţiilor de rating de credit au fost rotite esenţiale în mecanismul de distrugere financiara. Cele trei agenţii de rating au fost elemente-cheie ale colapsul financiar. Această criză nu ar fi avut loc daca nu erau agenţiile de rating.

Preluare de pe hymerion.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii