Litoralul românesc, o alegere inspirată?
Litoralul românesc, o alegere inspirată?Sfârşitul de săptămână a fost unul extrem de benefic pentru litoralul românesc, plajele dovedindu-se neîncăpătoare pentru valul de turişti care a luat cu asalt drumul spre mare. În ciuda aglomeraţiei de pe şosele şi a disconfortului cauzat de numărul mare de turişti, oamenii nu au stat prea mult pe gânduri şi au dat fuga pe litoral. Drept urmare, a fost înregistrat cel mai mare grad de ocupare din această vară, cei mai avantajaţi fiind bineînţeles hotelierii.
Deşi este conştientă de numeroasele probleme cu care turismul de pe litoral se confruntă, Elena Udrea se declară mulţumită de progresele înregistrate, considerând că 2011 este cel mai bun an de când aceasta a luat sub responsabilitate acest domeniu. Judecând după numărul mare de turişti care au apelat la structurile de cazare, putem afirma că este fără îndoială o veritabilă reuşită, având în vedere că serviciile oferite pe litoral nu sunt tocmai cele mai strălucite.
Avem avantajul unei ţări cu deschidere la mare, avem un potenţial turistic fabulos, pe care din păcate, nu îl exploatăm în mod corespunzător. Într-adevăr, faptul că lumea continuă să meargă la mare în număr atât de mare este un aspect îmbucurător. Dar tind să cred că cei mai mulţi dintre turişti aleg litoralul românesc pentru că este mult mai practic, nu neapărat pentru că este mai rentabil sau mai calitativ.
În primul rând, drumul spre mare în plin sezon este unul anevoios. Problema infrastructurii continuă să ne dea bătăi de cap, Elena Udrea recunoscând faptul că deocamdată, "ne bazăm doar pe cei care îndură cu stoicism drumurile spre litoral." Această problemă nu este însă una de ieri, de azi, ci ne macină de ani de zile. Deşi autorităţile statului recunosc că drumurile sunt un veritabil impediment în dezvoltarea litoralului românesc, prea puţine măsuri au fost adoptate. Abia, abia, am reuşit să mai deschidem o porţiune de autostradă. Nesemnificativă totuşi în acest context. Cu siguranţă turiştii străini nu vor să facă zile întregi pe drum, doar pentru a vedea Marea Neagră prin ochi româneşti. În perspectiva unor investiţii masive în infrastructură, am putea deveni o destinaţie atractivă, spune ministrul Elena Udrea. Până atunci însă, ne bazăm pe români, care îndură eroic drumul până la mare. Numai weekendul trecut s-a format o coadă kilometrică în zona podului Cernavodă.
Deficienţele litoralului românesc sunt cunoscute de noi toţi. Conform ministrului Elena Udrea, problemele de funcţionare ale staţiunilor ţin de competenţa autorităţilor publice locale, sau chiar de alte ministere. Păi şi atunci, de ce nu colaborează toate instituţiile responsabile pentru ca lucrurile să meargă mai bine? În vederea atingerii unor scopuri comune, instituţiile statului ar trebui să se consulte şi să ia decizii de aşa manieră încât să sporească calitatea serviciilor oferite. Bineînţeles, aici trebuie să colaboreze şi agenţii privaţi, care trebuie să renunţe la prostul obicei de a percepe sume mari pe servicii de proastă calitate. Cum miza e mare, cei mai mulţi dintre aceştia vor să scoată profit maxim în cele trei luni de vară, fără să aibă un raport corect calitate-preţ.
Nici bulgarii nu au drumuri bune, dar totuşi au litoralul plin de turişti, an de an. O mulţime de români aleg să meargă într-una din staţiunile din Bulgaria în detrimentul celor de la noi. Dacă ne uităm la maşinile parcate în staţiunile vecinilor, vom constata că jumătate dintre ele sunt înmatriculate în România. Deci, problema infrastructurii nu este neapărat un considerent esenţial în alegerea locului de vacanţă. Pentru că altfel, românii nu ar mai da năvală la bulgari. Cred că unul din principalele motive stă la nivel de preţuri, care sunt vizibil mai mici, comparativ cu cele de la noi. De la mâncare, la cazare, totul este mult mai rentabil la ei. În timp ce la noi pentru o noapte de cazare trebuie să plăteşti o sumă bunicică, la ei serviciile de cazare sunt mult mai ieftine. Aşa că nu e de mirare că cei dornici de vacanţă aleg să meargă acolo, în ciuda faptului că drumurile sunt proaste.
Litoralul românesc se confruntă, din păcate, cu numeroase probleme. De la preţuri mult prea mari percepute de agenţii privaţi, la mizeria de pe plajă, servicii de proastă calitate, până la cozi infernale în trafic. Deşi ministrul Elena Udrea reproşează presei că mediatizează negativ litoralul, din păcate, aceasta este realitatea. Nu putem pretinde că avem plaje similare celor de la Miami, cât timp noi nu asigurăm minimul de confort. La câţi bani au fost alocaţi campaniilor turistice, ar fi trebuit ca România să devină un adevărat magnet pentru turiştii străini. Dar iată că nu a fost aşa, iar Bulgaria, fără să aibă parte de o aşa promovare, reuşeşte să ne ia şi anul acesta faţa la turism.
http://www.ghimpele.ro/2011/08/litoralul-romanesc-o-alegere-inspirata/
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp