Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:52 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mihai Craiu Produsele media au un viitor numai daca trec testul credibilitatii

ro

19 May, 2010 04:10 6351 Marime text

mihai_craiu.jpgSa faci un interviu cu Mihai Craiu nu e simplu, chiar daca-l cunosti. Este o vulpe. Stie sa evite intrebarile, chiar daca te tii scai de el sa-ti raspunda, iar pentru mine a fost o provocare cu atat mai mult, cu cat este unul dintre clientii mei care vireaza lunar o suma consistenta ca publicitate pentru firma sa Media Consulta. Mi-am asumat riscul criticii care a venit in avans si partial. Sper insa sa fi adus astfel pe piata informatii interesante despre viitorul si trecutul presei, moguli, relatii de afaceri, conflicte, bani si zvonuri, inclusiv cu tenta tabloida. La final, veti gasi si raspunsurile la intrebarile cititorilor.

Din interviu:

    * Sustine ca nu a negociat nimic cu Patriciu privind o afacere. Si-ar dori, cu toate ca-l caracterizeaza ca pe un exponent al economiei de prada.
    * Voiculescu are sa-i dea cateva milioane de euro, potrivit celor 12 litigii din instanta, iar Camelia e managerul care conduce un trust prin sms.
    * Despre SOV: un rechin de bussines, iar  in bazinul lui nu inoata pesti. Pana acum, Craiu a adus pentru Realitatea-Catavencu peste doua milioane de euro.
    * Mihai Craiu estimeaza ca presa de publicitate va ramane de 40 de milioane de euro si in 2010.

“Nu mai avem timp sa punem manageri de presa oameni care abia acum invata”

Reporter Virtual: Ai afaceri cu Patriciu sau esti in negocieri?

Mihai Craiu: N-am nicio afacere cu Patriciu, dar mi-as dori sa am. Asta pentru ca, desi este un tip dificil, e un om cu idei surprinzatoare si nu neaparat numai in sens bun. Investitia lui in presa pana la acest moment s-a dovedit a fi un CSR (Corporate Social Responsability) pierzand cumulat pe mana lui Corneteanu vreo 50 de milioane de euro.


Daca ar avea un manager bun, care sa nu fie specialist in impachetat ciocolata, estimanad ca anul asta pierderile lui se vor reduce pe fondul cresterii viitoare a pietei de publicitate si a ocuparii unei cote de piata de cel putin 30%, ar avea sanse sa-si amortizeze investitia. In aceste zone sunt probleme mari legate de continutul produselor editoriale. In mod surprinzator, Patriciu a ajuns unul dintre cei mai buni editorialisti ai propriului ziar, iar din punct de vedere al managementului, deocamdata e prematur sa fac o apreciere. Ceea ce stiu insa, este ca nu mai avem timp sa punem oameni care acum invata meseria si ar trebui sa folosim in presa manageri cu formatie de antreprenori de presa.

Deci Peter Imre nu este potrivit?

Este afirmatia ta. Eu am spus ca trebuie sa folosim manageri antreprenori ceea ce inseamna ca acel manager ar trebui sa investeasca resursele companiei de presa atat in produsul respectiv, dar mai ales in activitatile conexe menite sa ajute cresterea produsului, pozitionarea lui in piata si fructificarea lui in piata.

Am observat ca l-ai ironizat pe Alexandrescu care a venit de la impachetat ciocolata. De ce ar fi mai bun unul care s-a ocupat de vanzarea tigarilor?

N-am spus ca ar fi mai bun. Spun doar ca ar trebui sa-i dam o sansa. Sigur, ma astept sa se deruleze campanii care sa explice grija fata de ochii cititorului, asa cum au fost mai demult campanii menite sa educe tinerii cu privire la pericolele fumatului. Scopul obtinut a fost unul invers.


La ce fel de afacere te-ai gandit cu Patriciu si inca nu mi-ai raspuns daca ai avut vreo negociere cu el?

N-am avut nicio negociere cu Patriciu. Si daca am fost capabil ca dupa plecarea din trustul Intact sa nu deschid un saptamanal economic concurent sau un cotidian concurent, desi am avut propuneri, ci am preferat sa ma reinventez sub forma unei afaceri de barter, as putea sa fac orice tip de business cu Patriciu, cata vreme regulile sunt stabilite foarte clar. Nu stiu insa daca Patriciu ar vrea sa faca vreun business cu mine, pentru ca Voiculescu obisnuieste sa-i atace pe toti cei care imi arata in vreun fel sau altul simpatie, lucru de care sunt onorat.

“Voiculescu trebuie să-mi dea milioane de euro”

Cu cat l-ai furat pe Voiculescu, o intrebare de la alt cititor?

Sunt subiectiv in aprecieri si cred ca este o provocare ieftina pe modelul dobitocilor care, neintelegand fenomentul fulgerelor, isi inchipuie ca Sfantul Ilie pocneste din bici. Cand oamenii nu-si explica succesul, prefera sa faca afirmatii fara acoperire.

Succint, de unde acest razboi teribil cu Voiculescu, concretizat si-n cele 12 procese deschise de tine impotriva lui?

As exagera daca as numi aceste actiuni in instanta razboi. Actiunile pe care le-am deschis sunt simple: eu am contestat masura revocarii mele din functia de administrator (era dreptul lui sa faca asta ca actionar majoritar si a facut-o, asa cum era dreptul meu sa reactionez). Alte actiuni deschise vizeaza recupararea dividendelor mele aferente profitului facut la SFin, iar altele recuperarea sumelor care mi se cuvin din lichidarea unei regii de publicitate facute prin asocierarea firmei lui Voiculescu si crescent.

Cati bani ai de recuperat?

300.000 de euro numai de aici. Sunt insa in curs si alte litigii legate de neefectuarea unor servicii pe care firmele lui de media trebuia sa le presteze pentru Media Consulta, servicii platite integral de catre mine. Sunt cateva milioane de euro la mijloc.

Nu ai incercat o medire a conflictului?

Ba da. Il caut regulat pe Voiculescu, dar el refuza sa stea de vorba cu mine , fiindu-i probabil frica. Doar prostii si mortii nu se razgandesc cand fac o greseala, motiv pentru care cred ca intalnirea noastra este posibila intr-un viitor nu foarte indepartat. Cand isi va dori sa vorbim, stie unde sa ma gaseasca.

Caracterizarea mogulilor: Voiculescu, Vantu si Patriciu

Cum i-ai caracteriza pe moguli? Hai sa incepem cu Voiculescu, daca tot suntem la acest capitol.

Un om extrem de dificil, un securist dovedit de CNSAS, un personaj pentru care angajatii loiali de tipul lui Oancea, Ionete, Tuca, Firea au doar valoare de intrebuintare. Sa nu-l confundam totusi pe Voiculescu cu trustul Intact. Trustul Intact inseamna niste jurnalisti foarte buni si care s-ar angaja cu succes in orice demers jurnalistic daca ar fi lasati.

Cred ca exagerezi, sunt cativa buni acolo. Argumentul meu poate fi vazut de oricine in ziar. Ai observat sa faca JN agenda zilei? Sau Antena 3? Cu dezvaluiri, nu cu fonfleuri.

Nu te contrazic. Adaug doar ca ai lucrat si tu acolo si stii ca multi dintre ei trebuie sa incerce sa se intretina si au probleme foarte mari. Din punct de vedere profesional sunt cateva nume care se implica in ascultarea comenzilor lui Dan Voiculescu, dar sunt si multi altii care isi fac meseria atat cat pot ei de corect.

Pe vremea cat ai fost director la JN, ai asistat la astfel de interventii?

Da.

Au avut legatura cu politica?

Intodeauna.

Bun. Sa-l lasam pe Voiculescu si sa trecem la Vantu. Ai o afacere cu el. Cum l-ai caracteriza? As prefera la fel de rau ca pe Voiculescu, chiar daca cu unul ai terminat afacerile, iar cu altul esti in business.

Eu pot sa-l caracterizez doar prin prisma relatiei lui cu mine. E un om care-si asuma statutul, nu se da un intelectual rafinat, e un rechin de business. In bazinul lui nu inoata pesti. El te avertizeaza tot timpul. Daca nu esti capabil sa intelegi, e problema ta.

Intr-o afacere, dupa slabele mele cunstinte, fiecare vrea sa-l faca pe celalalt. Cel putin in Romania, unde nu se intelege inca ca putem castiga impreuna. Dupa stilul “musca si fugi”.

Pe 1 mai, s-a facut exact un an de cand am demarat afacerea Realitatea barter cu el. Cand un om e de acord sa se asocieze cu tine 50% si iti da brandul lui cel mai de valoare, Realitatea in acest caz, e evident ca-ti arata o deschidere. Daca esti idiot, nu o sesizezi. Daca esti inteligent, mai ales cand lucrezi cu un investitor sofisticat, trebuie sa ai grija sa furnizezi valoare si sa-ti reclami drepturile. Ma aflu in aceasta situatie, iar in anul 2010 voi da Realitatii bunuri care se apropie de 35% din cifra lor de afaceri. Pe publicitate comerciala.

Nu stiu de ce spui ca Vantu e asa sofisticat, pentru ca trustul lui este in cadere libera. Atat din punct de vedere al credibilitatii, cat si al profesionalismului. Asta e parerea mea. Ma contrazici?

De la mine se vede asa: Am un post de televiziune foarte credibil si datorita acestui lucru pot dezvolta afacerea de barter. Daca as avea OTV sau Antena 2, n-as putea sa o fac. Marimea afacerii ca si dezvoltare a acesteia depinde esential de credibilitatea postului afacerii de media. Eu nu vorbesc dintr-o perpsectiva subiectiva a relatiilor dintre jurnalisti si a afinitatilor temporare fata de anumite personalitati politice. Eu vorbesc despre rating si despre influenta. Despre managementul Realitatii nu comentez pentru ca nu e treaba mea. Ar fi bine sa ne preocupe pe toti in Romania managementul afacerii proprii si abia dupa aceea, daca am demonstrat succes, sa ne indreptam spre altele.

Cati bani i-ai adus lui Vantu pana acum? Si profitul pe anul trecut, daca poti sa-mi spui.

Anul trecut, am adus doua milioane de euro si am reusit sa inchid cu un profit de aproximativ 50.000, dupa sapte luni de activitate. Anul acesta, cifrele se duc spre 3,5 milioane de euro, iar profitul se va situa in jurjrul cifrei de 200.000 de euro. Asta am facut si la Intact, cat am lucrat. In toti anii in care am condus SFin si JN, exercitiile financiare s-au incheiat cu profit.

Si atunci, de ce conflictul cu Voiculescu daca i-ai adus bani, iar de cand ai plecat stiu ca e pe pierdere?

Voi incepe cu sfarsitul. Pierderea trustului de media nu este rezultatul integral al plecarii mele. Corect este sa spunem ca, daca as fi ramas, pierderile lui ar fi fost cu 80% mai mici fata de rezultatul de acum, criza economica aratandu-si totusi coltii. Conflictul meu cu Voiculescu are urmatoarea explicatie: dorinta mea de a fi antreprenor si de a-mi dezvolta propria firma (eu n-am facut niciodata un secret din Media Consulta, clientii mei au fost si sunt afisati pe internet, iar Voiculescu si Oancea au fost invitati, la momentul constituirii firmei, sa-mi fie partreneri dar au refuzat) s-a ciocnit de necesitatea lui Voiculescu de a avea numai angajati. Si de incapacitatea lui de a-si trata asociatii ca pe parteneri, si nu ca pe salariati. Produsele de media au un viitor numai daca trec de testul credibilitatii, daca se investeste in calitatea lor si daca proprietarul nu-si publica fotografii prelucrate in photoshop si scrisori catre Base pe care alte medii nu le preiau. De altfel, chiar plecarea lui Oancea de la Antena 3 cred ca reprezinta refuzul lui de a asista la politizarea excesiva a acestui post.

Crezi ca vor mai fi treceri pe linie moarta si politizare?

Nu doar dorinta de politizare sta la baza decapitarilor din Intact, ci si nevoia de autoritate a Cameliei Voiculescu, care isi conduce televiziunile prin sms. Autoritatea se construieste prin demonstrarea calitatilor tale de profesionist in media. Nu prin filiatia cu Dan Voiculescu. Ce meserie sa-l invete Camelia pe Oancea, care a intemeiat Antena 1 si Antena 3, pe Tuca, asa cum e el, dar care are meritul relansarii JN impreuna cu mine, pe Ionete, care a respectabilizat vanzarile de publicitate si-n locul caruia l-a pus pe fostul ei sot?

Vad ca pana la urma tot la Voiculescu ne intoarcem. Ai mai face afaceri cu el? Si de ce crezi ca prabusirea Saptamanii Financiare e atat de dura? Ma refer la cifre.

Daca ma intrebi care e dorinta mea, iti spun clar ca n-as mai face business cu Voiculescu. Mi-a ajuns. Daca ma intrebi despre surprizele pe care ti le poate rezerva viata, pot sa-ti spun never say never. Despre caderea speculoasa sau nu a SFin, va raspunde la un moment dat Firea. Eu acum pastrez doar calitatea de actionar semnificativ al unei companii care pierde bani si autoritate pe piata media si nu sunt fericit cu acest lucru. Apreciez insa suportul financiar pe care Voiculescu i-l acorda in continuare.

Sa trecem la Patriciu. Am observat o asemanare in ultimele miscari ale mogulilor: inclouirea lui Corneteanu cu Imre si a lui Oancea cu Gadea. Adica doi profesionisti – cu bune si rele- au fost inlocuiti cu amatori.

Corect. Spre deosebire de ei, am sa-ti povestesc ce au facut americanii de la CME (proprietarii PRO TV) cu Sarbu atunci cand au devenit nemultumiti de firmele capusa din jurul trustului MediaPro care ii apartineau lui Sarbu.  Au inteles nevoia lui de a creste, au preluat modelul de business din Romania si l-au exportat la nivel multinational facand din Sarbu cel mai bun manager european de media in acest moment. O data cu pozitionarea aceasta i-au venit si bani, si actiuni, alstfel incat foamea lui de succes si de bani sa fie satisfacuta. In acest fel, ar fi trebui sa procedeze si cei doi, sa foloseasca experienta si lucrurile bune acumulate de managerii profesionisti, mai putin in cazul lui Corneteanu, evident, a carui plasare in capul trustului Adevarul n-ar fi trebuit sa aiba loc niciodata.

De ce spui asta despre Corneteanu? A adus totusi Adevarul pe primul loc.

Nu e nimic personal. Cred doar ca este nepotrivit ca profil pentru un manager de presa de anvergura. Este util intr-un departament in care se presupune organizare si dezvoltare, dar nepotrivit pentru o functie suprema, pentru ca are o inabilitate evidenta de a manageria pozitiile de putere, transformandu-se foarte usor intr-un mic dictator. Am avut si eu o discutie cu el la un moment dat legata de dezvoltarea brandului Forbes si inca de pe atunci am observat o aroganta deosebita si un apetit pentru putere discretionar. Nu vreau sa neg lucrurile bune pe care probabil le-a facut la Adevarul, insa doar Patriciu stie care vor fi acestea.

Mi-l poti carcateriza si pe mogulul Patriciu?

Fara intentia de a-l jigni, cred ca este un exponent al economiei de prada. Care inseamna acumularea salbatica  de capitalism timpuriu si credibilizarea acestor acumulari economice prin cozmetizare si marketizare ulterioara. Trebuie sa remarc insa viziunea extrema in sens pozitiv sau negativ. Si ma explic. Intr-o zi vorbeste de caderea pietei imobiliare, iar a doua zi cumpara sute de apartamente. Dimineata cumpara fonduri de investitii si dupa amiza acestea pierd din valoare, face investitii in presa ale caror valori nu stim cand si daca vor fi vreodata recuperate. In acelasi timp insa, reuseste preluand o creanta sa cumpere un impreiu ca Rompetrol, sa-l vanda pe sute de milioane de euro si sa stea liber.

Viitorul presei: nesigur

Care crezi ca este sansa de supravietuire a presei? Punctual. Credibilitatea e in cadere fantastica, presa a intrat in topul institutiilor corupte, jurnalistii buni sunt inalaturati sau facuti pres la picioarele patronilor. Ce sansa mai are presa sa devina o putere credibila?


Presa scrisa, niciodata, daca nu se schimba ce ai spus mai inainte. Reteta de succes este simpla, iar eu nu fac decat sa o reproduc. Este vorba de cei trei P: product, people, profit. Daca nu faci un produs bun, daca nu ai oameni competenti si liberi si daca nu faci profit, n-ai cum sa supravietuiesti.

Si crezi ca se va intampla minunea? Mai exact, ca si patronii de presa pot sa intelegea asta?

Nu. Cred ca au o sansa copiii lor daca vor intelege sa se amestece in mare masura, daca vor reusi sa controleze orgoliile cu diplomatie si daca vor intelege ca mai bine pierd bani avand ca angajati niste oameni destepti, decat sa faca profit in compania unor jurnalisti slabi.

Cum vezi dezvoltarea presei online?

Cred ca toate tipurile de presa care pot fi consumate concomitent cu desfsurarea activitatilor de baza ale individului vor avea succes. Poti citi electronic un ziar in timp ce esti la birou si faci business, poti fi atent la o emisiune de radio in timp ce conduci, poti citit o carte elctronica in timp ce esti blocat in trafic sau sa te uiti la tv. Toate aceste platforme multimedia care permit dezvoltarea simultana de activitati si consumarea in timp real a informatiilor au viitor. Celelate produse trebuie nisate foarte puternic si vor trai exclusiv pe seama unui public captiv, fidel, dar foarte pretentios, de timpul Financial Times.

Cum crezi ca va arata presa scrisa peste cinci ani? Cate ziare vor ramane?

Cred ca vor prevala printurile frivole de tip tabloid, cred ca vor exista cel mult trei tipuri quality de maxim 50.000 de exemplare, cu conditia obligatorie ca ele sa aiba marketing gratuit, adica sa faca parte din trusturi multimedia de presa (tv si grup, astfel incat investitia in publicitate sa nu fie platita). Cred in tipul de jurnalist  capos dar inteligent ca si Tolontan, documentat si rau ca Soviani si locomotiva de imagine ca CTP. O combinatie a celor trei ar fi jurnalistul generatiei urmatoare.

Bârfă: o relaţie cu Camelia Voiculescu

Ai avut vreun conflict sau vreo relatie mai mult decat profesionala cu Camelia Voiculescu?

Voi fi tot timpul adeversarul familiei Voiculescu pana la finalizarea intr-o forma sau alta a lucrurilor care ne despart. Nu sunt de acord insa cu specualatii absurde pe aceasta tema si imi doresc ca ea sa aiba parte din acest punct de vedere de acelasi respect pe care-l solicit si-n ceea ce ma priveste. Pe scurt: nici vorba. Resping orice speculatie pe tema.

M i s-a spus ca ar fi niste fotografii cu tine intr-un concediu cu ea.

Probabil e vorba de Gabi Firea si Camelia Voiculescu, ele doua fiind prietene bune. In 11 ani cat am lucrat pentru familia Voiculescu, nu a existat niciodata o apropiere de acest tip.

Sursa: reportervirtual.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii