Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:15 06 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Realitatea TV in 2009 de ce si cand a intors armele?

ro

01 Dec, 2009 01:59 1308 Marime text
Dacă se va scrie cândva o istorie a presei româneşti din aceşti ani şi mai ales dacă acel istoric va avea răbdarea şi curiozitatea de a investiga relaţia dintre alegeri şi mass-media, unul dintre capitolele cele mai interesante ale cărţii sale ar putea fi schimbarea cu 180 de grade a politicii postului Realitatea TV. De ce, în 2009, televiziunea lui S.O. Vântu a "întors armele" împotriva lui Traian Băsescu - aceasta este întrebarea. În rândurile următoare nu veţi găsi răspunsul, ci, dimpotrivă, mai multe întrebări.

Axioma de la care pornesc este că, în lumea de azi, influenţarea electoratului se realizează în special prin televiziune. Principalele mesaje sunt lansate la ore şi în emisiuni de maximă audienţă, politicienii îşi lucrează preponderent latura de constructe imagistice în defavoarea propriei personalităţi consistente, iar alegerile se câştigă sau măcar se înclină în funcţie de capacitatea candidaţilor/partidelor de a dobândi spaţiu "pe sticlă" şi de a-şi atrage susţinători credibili din rândul formatorilor de opinie.

Ţinând cont de aceste date, cazul Realitatea TV devine esenţial. La începutul anului, acesta era singurul post cu amplu conţinut politic care avea o oarecare aură de obiectivitate. De aceea, 2009 a însemnat, ca într-o poveste capitalistă cu noi prinţese şi cavaleri ahtiaţi după putere, lupta pentru "mâna" Realităţii. Pretendenţi la nurii ei eterici? Singurii care aveau forţa şi pârghiile necesare - cele două partide care-şi împărţiseră guvernarea la finele lui 2008 şi care ştiau că în acest an se vor ciocni inevitabil, prin propriii candidaţi la preşedinţie.

Sursa: mihneamaruta.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii