Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
18:43 24 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sfertul lor malefic

ro

05 Dec, 2009 03:18 1503 Marime text
Culisele discuţiei telefonice de 15 minute care a bulversat alegerile. Sau poate nu. Vom vedea

1,4 milioane de români, conform audienţei all national, au asistat la momentul în care Sorin Ovidiu Vântu a intrat în direct la Realitatea TV. Au fost aproape 15 minute în care logica televiziunii s-a răsturnat, de vreme ce s-au uitat mai mulţi oameni decît cei care au urmărit,comparatie cuacelaşi post tv, repriza a doua a dezbaterii live dintre Băsescu şi Geoană! Publicul total al dezbaterii, pe toate statiile TV, fost de 5 milioane scrie Pagina de Media.

Într-o noapte de joi, 3 decembrie 2009, de la 11:00 la 11:15, audienţa a decontat în cifre seci ceea ce o întreagă ţară simte de 20 de ani. România e condusă, de fapt, nu de cei aleşi, ci de cei care-şi folosesc puterea economică pentru a-şi mări puterea politică dincolo de orice mandat, partid şi nume.

Interviul din Gazetă
Povestea începe miercuri, la prînz, cu un interviu pe care Mircea Geoană l-a acordat Gazetei Sporturilor. Răspunsurile candidatului deja le cunoaşteţi şi le găsiţi aici integral. Pe scurt, a spus că "nu-mi place domnul Vântu", l-a declarat "malefic" şi a admis că s-au văzut "de două, trei ori" ca să discute despre "sistemul financiar-bancar" şi despre "cum să capitalizăm economia". "Domnul Vântu e puţin cam turbulent", a adăugat. Oooo, ceva mai mult turbulent, dar abia urmeaza!

Ca şi cum ar fi vrut să limpezească ceva
Dincolo de cuvinte. Ceea ce e mai greu. Am încercat să reconstitui felul în care Mircea Geoană a spus-o. Avem feţele la nici o jumătate de metru distanţă şi nu clipeşte. Între noi stă doar latul unui birou maroniu. Mitraliază cuvintele, aşa cum observă despre el Cristian Tudor Popescu. Pare decis, sincer şi pregătit să limpezească ceva ce-l rodea. În jur se face linişte, dar simt îngheţul staffului său tînăr, ci, mai degrabă, o uşurare surprinsă.

Întorc uşor coada ochiului ca să văd expresiile celor din jur. Nu arată ca martori la o gafă, ci precum nişte camarazi în faţa inevitabilului care trebuia spus, traversat, lăsat în urmă.

"Vântu malefic" apare pe net
Postez, în jur de ora 14, pasajul despre Vântu al interviului pe gsp.ro şi pe blog. Mi se pare secvenţa cea mai tare. La ora aceea, Geoană zboară spre Iaşi. Îşi începuse ziua devreme. Şedinţă cu stafful de campanie la prima oră. La 10 negociază îndelung o alianţă cu sindicatele. Apoi face o declaraţie de presă. Urmează interviul de o oră, terminat la 13:00, şi fuga la aeroport, unde se întîlneşte cu Crin Antonescu. Aterizează la Iasi.

Cursa epuizantă a unui candidat
Ajunge la Sala Sporturilor. 2.000 de oameni în tribune, cu steaguri PSD+PC, PNL şi drapelul ţării. Încheie în aplauze: "Şi vă spun, de aici, de la Iaşi, că românii vor vota cu mintea şi cu inima". Premoniţia unui om cu două rînduri de cearcăne.

O maşină îl duce la Hotel Romanda, unde ţine o conferinţă de presă. Se succede, iute, zborul spre Bucureşti. E frînt. Urcă treptele din clădirea Antenelor, de pe şoseaua Bucureşti - Ploieşti. E invitat la "Sinteza zilei" pe A3. Termină aproape în crucea nopţii. Şi acum se rostogolesc faptele!

Geoană urmărit de paparazii, dar SOV află
Cînd iese din sediu, maşina îi e urmărită de paparazzii de la Ziarul. "A fost jumătate noroc, jumătate insistenţă", sună varianta jurnalistului Viorel Sima.

Maşina lui Geoană ajunge pe Kiseleff 10 şi lasă pe cineva din staff la sediul PSD, apoi se îndreaptă spre zona străzilor "cu nume de ambasade din Dorobanţi", unde locuieşte Sorin Ovidiu Vântu.

E 12 noaptea cînd candidatul intră în casă. "Ziariştii au fost, la rîndul lor, filmaţi de oamenii lui Vântu", spune Sima. SOV ştie aşadar că există imagini cu Geoană intrînd la el. Dacă i-a spus asta şi liderului PSD şi ce au discutat acolo, asta rămîne secretul dur al unei întîlniri care poate schimba soarta alegerilor.

Pozele apar pe net
Joi, ziua confruntării finale. După-amiază, fotografiile explodează pe Ziarul, Academia Caţavencu, Hotnews şi blogul zoso.ro. "Aflasem că există, le-am văzut şi ştiam că vor apărea", povestesc oameni din stafful lui Băsescu. Pregătesc febril momentul de la dezbaterea directă. Echipa lui Geoană are şi ea două ore la dispoziţie pînă la începutul confruntării televizate, ca să pareze.

Încă o ştire conexată tulbură redacţiile. "Nicolae Popa, omul lui Vântu de la FNI, a fost arestat la Djakarta, în Indonezia, după 4 ani de urmărire internaţională". "Popa a fost prietenul meu, normal că-mi pare rău", declară Vântu pentru Hotnews.

Primul avertisment
Puţin peste 19 începe dezbaterea. Transmit mai multe televiziuni. Străzile Bucureştiului sînt pustii, în staţiile de metrou poţi să faci filme cu cai şi n-ai deranja pe nimeni.
Geoană are cîteva momente bune. Vorbeşte despre cei pe care Băsescu şi i-a îndepărtat. Rosteşte nume mari... Pleşu, Liiceanu... Băsescu îi spune că "nu puteţi fi preşedinte pentru că sînteţi un om slab". Geoană nu depozitează lovitura, trece ca şi cum n-ar fi existat. Nici n-o memorează.

Crăciunescu: "Lovitura lui Bute"
Şi, neanunţat de nimic, puţin înainte de pauză, se stîrneşte asaltul. Băsescu întreabă: "V-a chemat Vântu la el acasă aseară, cînd a aflat că a fost arestat Nicolae Popa?". Geoană arată ca şi cum Ilie Năstase, susţinătorul său din rîndul unu, i-ar fi dat un smash direct în pupitru. Recunoaşte că a fost la Vântu. Băsescu insistă. "M-a sunat pentru că apăruse într-o gazetă de sport un interviu al meu că e malefic şi turbulent şi am vrut, ca doi oameni decenţi, să vorbim", explică Geoană.

Siluetele suporterilor săi din Palatul Parlamentului se dau înapoi de parcă o maşină invizibilăii stropeste cubalta de speranţe scursă în faţa lor. "E lovitura lui Bute", şopteşte entuziasmat Ion Crăciunescu, în tabăra cealaltă. Fluturele care a dat din cătuşe la Djakarta a provocat tornada de la Bucureşti.

Geoană contraatacă. "Nu-l cunosc pe Popa. Cine e Popa?!". Îl propagă în discurs pe soţul Elenei Udrea. E tîrziu. Se aude gongul. Şi simte corzile.

Pauza misterioasă
În pauză se întîmplă mai multe lucruri. Toate neclare. Se aude că Vântu ar vrea să intre telefonic în direct în dezbatere, dar oamenii lui îi spun că e o nebunie. PSD pune presiune pe Turcescu să-i potolească pe susţinătorii lui Băsescu, creatori de zgomot. "Turcescu nu i-a mai lăsat să dezbată activ în partea a doua" e varianta PD-L. Pentru telespectatori nu a părut aşa.

Ei l-au văzut, înainte de începerea reprizei, pe Geoană aproape livid, lîngă soţia sa, pe scaun. Surprinzător şi absolut unicat pentru el, Băsescu n-a mai exploatat subiectul Geoană - Vântu pînă la sfîrşit. "Ca tactică nu o înţeleg! Geoană era groggy, de ce n-a mai atacat Băsescu?!", observă jurnalistul Daniel Nanu. Ce s-a petrecut în pauză?

Preşedintele face doar o referire trecătoare în peste o oră de dezbatere, timp în care Geoană se trezeşte din pumni, ca un boxer. Se termină cu jurăminte pe Biblie, cu o tulburare şi cu cîteva mari semne de întrebare.

Ursu: "Aveţi un spa acasă?"
La Realitatea începe emisiunea post dezbatere. Accentul cade pe vizita lui Geoană la Vântu. "Inexplicabilă", "aberantă", "anormală", "malignă pentru imaginea lui Geoană". Emil Boc, care nu auzise nimic, pedalează pe reaua credinţă a presei care tocmai îi eviscerase duşmanul de moarte. Tipic pentru politicianul român. Ignoranţă şi violenţă cu presa. Cu alţii, imediat vedem.

Şi intră Vântu la telefon. Spune că e prieten cu Geoană. "De patru ani", adaugă el. Pe ecranul minţii obosite, vezi cum cad voturile lui Geoană ca la Tetris. O exagerare, poate că electoratul e mai puţin senzitiv. "A fost la mine acasă ca să se relaxeze", zice SOV. CTP e stupefiat. Adrian Ursu are o replică de Woody Allen: "Dar ţineţi un spa acasă?!". E patronul lui, dar nu contează.

Vântu şi politicienii
Momentul e suprarealist. Oana Stancu îl taie şi ea pe SOV. "Lăsaţi-ne să punem şi noi nişte întrebări, domnule Vântu!". Mircea Dinescu punctează: "Mogulul ăsta e tăvălit de vreo oră la propria televiziune!". Corect.

În faţa unui Vântu dominator şi explicit, în faţa unui Vântu pus pe mărturisiri, politicienii din platou tac mîlc, mîlc, uitaţi-vă pe realitatea.net!, în timp ce întrebările curg de la jurnalişti spre SOV.

Personajul e teribil. Nemilos, viclean, inteligent, amoral. Are personalitate şi nu poate să-şi plîngă de milă. Minte el că sînt prieteni sau minte Geoană, care a zis în interviu să s-au întîlnit de două,trei ori? "Ce nebunie a început de la noi!",Rozoganu se intreaba si el. seaudeîn hala Gazetei. Iar politicienii se pitesc în scaune şi în fotolii la televizor de parcă Vântu are pentru fiecare o amintire. O fi întors armele şi l-a chemat pe Geoană ca să-l îngroape?

Axa Tîncăbeşti - Cotroceni


SOV sare cu mărturisirile direct în calendarul secret al lui Băsescu! E o invenţie, ca să deplaseze şi spre Băsescu problema de imagine a coabitării lui Geoană cu el, sau, pur şi simplu, e sincer şi atunci istoria noastră e altfel decît o ştim.

Povesteşte că "am avut o relaţie de colaborare perfectă cu Traian Băsescu" şi aminteşte o întîlnire dintr-o parcare din Tîncăbeşti, în 2004, cînd l-ar fi ajutat să devină preşedinte.

Ziariştii se reped iar. Nu doar cei invitaţi, ci şi Oana şi Adi. "Da, v-am spus. M-am întîlnit cu Băsescu de mai multe ori". "De cînd e preşedinte?". "Da". CTP insistă. S-au chemat unul pe altul, SOV si Basescu,cînd au vrut şi au avut nevoie, de multe ori, e versiunea lui Vântu. Zice că această relaţie, care poate fi şi financiară, şi de influenţă, nu neagă nici una dintre variante, s-a stricat la un moment dat, dar nu detaliază.

SOV anunţă o conferinţă de presă, imediat după turul 2. Ziariştii cer reacţii de la Băsescu. Nimic. Iarăşi. MinteVantu sau minte Băsescu.

Ironiile lui Badea
Celelalte televiziuni preiau momentul. Întîlnirea SOV-Geoană face turul României noctambule.

Mircea Badea nu iartă deloc marea eroare a candidatului PSD+PC. Probabil că nici în cele mai pesimiste dramatizări ale sale ţara nu arăta chiar aşa: politicieni îngenuncheaţi în faţa influenţei. Tipi care, cînd îi doare puterea, nu apelează la morfină, ci se aruncă în vîltoarea unei complicităţi palpitante.

Oameni şi voturi
E al naibii de tîrziu. Luminile se sting una după cealaltă în oraş. Inclusiv casele de pariuri de pe net coboara instant cota lui Geoana, favoritclar inainte de dezbatere. Totul se încheie mult după miezul unei nopţi în care românii au crezut că se întîlnesc cu cei care le cer voturile şi au încheiat, buimaci, cuideea că l-au auzit la telefon pe cel la care ajung voturile.

Sursa: tolo.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii