Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:26 06 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Traseul media al "pumnului" lui Basescu

ro

27 Nov, 2009 19:31 1664 Marime text

Traian Băsescu a fost confruntat joi seară de Realitatea TV cu imagini în care după toate aparenţele loveşte un copil, la un miting din campania pentru alegerile locale din 2004. Confruntarea a avut loc la "Realitatea zilei", emisiunea lui Răzvan Dumitrescu, după ora 20.00, la o zi după ce incidentul fusese făcut public de Dinu Patriciu la acelaşi post TV. Traian Băsescu a revenit înainte de miezul nopţii, de la sediul de campanie, pentru a nega: "Niciodată, în viaţa mea, n-am lovit un copil."

Imaginile difuzate de Realitatea TV provin de pe site-ul "Gardianul", despre care mai multe surse neoficiale au afirmat în trecut că s-ar afla în proprietatea patronului Realităţii TV, Sorin Ovidiu Vîntu. La Realitatea TV, Băsescu a fost iniţial anunţat de Dumitrescu că pe internet au apărut imagini incriminatoare, pe care Realitatea nu le difuzează "din respect pentru poziţia" preşedintelui în funcţie. Ulterior, Dumitrescu a susţinut că imaginile se află "pe tot internetul" şi au fost difuzate "de toate televiziunile", după care Realitatea TV le-a difuzat pe post. Băsescu a cerut un răgaz până a doua zi, pe motiv că doreşte să examineze imaginile, după care, la insistenţele lui Răzvan Dumitrescu, a dat răspunsuri indecise, de felul: "Nu ştiu dacă acel copil nu cumva a vorbit urât la adresa femeii."

Pumnul a venit de la "Gardianul"

Aşa cum a remarcat şi presa.nu, Dinu Patriciu relatase pe scurt povestea cu o seară înainte, la Realitatea TV.

Pe internet, imaginile se aflau deja pe site-ul ziarului Gardianul după ora 20.00, când Traian Băsescu a fost confruntat cu ele la Realitatea TV. Aceleaşi imagini, tot cu sigla Gardianul, se regăseau şi la "Jurnalul naţional" şi pe YouTube:

Primele comentarii de pe "Gardianul" şi "Jurnalul" au fost postate la orele 20.00 şi 19.45, cu puţine minute înainte de preluarea de către Realitatea TV, deci e posibil ca înregistrarea să fi apărut pe site-uri tot în preajma orei de începere a emisiunii. În toate cazurile identificate de presa.nu, sursa imaginilor pare a fi unică, "Gardianul". Ziarul a mai lansat în campanie înregistrarea referitoare la cheta de voturi pe care PD-L a făcut-o pentru a o propulsa pe independenta Elena Băsescu în Parlamentul European, un alt material cu miză electorală. Alte imagini, de calitate mai bună, difuzate de Realitatea TV şi Antena 3 în jurul orei 22.00, purtau de asemeni sigla "Gardianul". Poate fi vorba de cele aflate în posesia ziarului, care au fost compactate la încărcarea pe site.

Traseul Patriciu-Gardianul-Realitatea, ca şi implicarea Antenei 3 şi a "Jurnalului naţional", acreditează ideea că întreaga poveste e o acţiune de campanie, lansată cu puţin înainte de ora 20.00 pe internet şi preluată de cele două televiziuni de ştiri. "Gardianul" nu a solicitat reacţia lui Traian Băsescu înaintea publicării şi nici nu a încercat să obţină declaraţii de la martorii la incident. Băsescu a fost, în plus, pus în defensivă de Realitatea TV prin modul cum aceasta a încercat să obţină o reacţie spontană.

Presupusul incident s-ar fi petrecut la alegerile locale din Prahova, în 2004. Prahova este fieful electoral al lui Dinu Patriciu.

Scandal şi dezminţiri, acuzaţii de trucaj. Către ora 0.00, Băsescu a negat


Ulterior, a urmat o dezbatere vie, atât pe Realitatea TV, cât şi pe Antena 3 şi B 1 TV. Previzibil, opiniile de pe B 1 TV au fost pro-Băsescu, iar cele de pe posturile "mogulilor", preponderent incriminatoare; s-a creat o tabără care susţine că imaginile respective sunt un trucaj. Chemat din nou la Realitatea TV, Dinu Patriciu a susţinut că era vorba de un incident care a constat în două lovituri, dintre care prima, în plex: "Au trecut câteva zeci de secunde până la episodul pe care îl prezentaţi dumneavoastră în imagine, deci nu se poate spune că a fost un gest întâmplător sau lipsit de premeditare."

Patriciu a mai spus că la acel miting, parte din campania pentru alegerile locale, desfăşurat în Prahova, s-au aflat doi operatori, dintre care unul de la o televiziune locală din Câmpina, şi că printre martori s-au aflat Roberta Anastase, Florin Anghel, Theodor Meleşcanu şi Călin Popescu Tăriceanu.

Ezitarea de la Realitatea TV a lui Traian Băsescu, în care acesta a încercat să caute explicaţii pentru întreaga poveste în zona "poate înjura, poate a vorbit urât cu femeia", a fost preluată de Roberta Anastase, dar incriminată vehement de comentatorii anti-Băsescu, ca încercare de a scuza o situaţie nescuzabilă.

Mai devreme decât promisese, adică joi seară, în jurul orei 23.45, de la sediul de campanie, Traian Băsescu a făcut o declaraţie în care a afirmat repetat că "niciodată, în viaţa lui" nu a lovit (bătut) un copil. "Cred că s-a ajuns prea departe cu campania murdară şi asta înseamnă disperare", a spus Băsescu.

"Evenimentul zilei" a început să centralizeze mărturiile participanţilor. Florin Anghel, martor la incident şi astăzi deputat PD-L de Prahova, susţine că a fost "un trucaj", opinie formulată de diverse persoane cu diferite competenţe legate de imagine în diferite locuri. Printre altele, de aceeaşi părere este Felix Tătaru, omul de campanie al lui Traian Băsescu, care a spus că el este cel de-al doilea operator, care se vede în cadru pe scenă. "Evenimentul" preia şi "Observatorul de Prahova", unde un anume Marius Istrăţoiu susţine că el e copilul din imagini şi că nu a fost bruscat, ci împins cu blândeţe de Traian Băsescu, motiv pentru care şi râde. Adversari politici ai preşedintelui în funcţie, ca Adriana Săftoiu, au luat de bună înregistrarea şi l-au blamat pe acesta.

Andreea Groejnendijk, jurnalist de business, a remarcat, pe blogul propriu, că imaginile nu trebuiau difuzate la TV. Tehnic vorbind, copiii nu pot fi înfăţişaţi în ipostaze defavorabile sau infamante, conform legislaţiei în vigoare.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • surmelis argentina pusa 28 Nov, 2009 12:03 FILMUL nu are scene trucate ,ci el in INTREGIME este o PIESA DE TEATRU dinainte aranjata, regizata, FILMATA si PLATITA cu doua pesonaje PLATITE de a-si presta ROLUL de FEMEIE DISPERATA si un COPIL NESUPRAVEGHEAT SI NEEDUCAT CORESPUNZATOR. COPILUL pare a fi obijnuit cu bataia ,deoarece se FERESTE de presupusul PUMN sau PALMA venita din partea lui TRAIAN BASESCU,ba mai mult RADE ca l-a FENTAT .