Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:21 06 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Troienii lui Traian in PSD

ro

06 Jan, 2010 03:37 2185 Marime text

sorin_antonescu.jpgMitrea

Miron Mitrea, cel care a pornit atacurile la adresa lui Mircea Geoana si a cerut demisia actualei conduceri a partidului, facea, in 2008, multe drumuri la Palatul Cotroceni, purtand discutii cu Traian Basescu despre intrarea la guvernare a PSD alaturi de PDL. Mitrea povestea inca din campania electorala pentru alegerile parlamentare din 2008 ca Traian Basescu are nevoie de el pentru a avea control asupra baronilor social-democrati, acestia constituind principala parghie de influenta in partid, care poate determina intrarea la guvernare cu PDL dupa ce partidul incheiase, ce-i drept, neoficial, o alianta cu PNL. De altfel, Mitrea a fost principalul sustinator al ideii intrarii la guvernare cu PDL, dupa alegerile din noiembrie 2008, desi in noaptea alegerilor, cand PSD avea cu 6 procente mai mult decat PDL, potrivit exit-poll-urilor, exista o intelegere cu PNL privind formarea noului guvern. Ulterior, chiar in timp ce se afla in biroul lui Mircea Geoana de la Senat, unde se negocia guvernul PSD-PDL, Mitrea a aflat ca DNA a pus sechestru pe locuinta sa din Cotroceni, in dosarul de coruptie in care era anchetat. Din acel moment, unii dintre colegii sai l-au acuzat ca isi coordoneaza actiunile politice in interiorul partidului si atacurile din presa la adresa lui Hrebenciuc si Vanghelie in functie de evolutia dosarului de la DNA.

Oprisan

Marian Oprisan, unul dintre principalii membri ai gruparii Mitrea din PSD, s-a grabit sa il felicite pe Traian Basescu pentru victoria in alegeri chiar in timp ce partidul sau facea numaratoarea paralela a voturilor si contesta rezultatul alegerilor. Imediat dupa aceea, Oprisan i-a cerut lui Geoana sa isi dea demisia din fruntea partidului, si sa se organizeze un congres pentru alegerea unui nou presedinte. Oprisan are si el o relatie interesanta cu Traian Basescu, pe care l-a laudat periodic, in vreme ce partidul sau il declarase cel mai aprig dusman al sau. In presa au aparut inclusiv informatii despre o relatie intre Oprisan si fiica cea mare a lui Basescu, Ioana, pe care baronul PSD a curtat-o, trimitandu-i flori si incercand sa o convinga sa aiba o relatie personala. Insa, poate cel mai interesant amanunt al biografiei lui Oprisan care il poate lega de strategia prezidentiala de a inlatura actuala conducere a PSD este tot un dosar la DNA, la fel ca in cazul lui Miron Mitrea. In iulie 2009, dosarul de coruptie in care este judecat Marian Oprisan a fost stramutat la Cluj, adica in fieful PDL. Insa, la numai 4 zile dupa alegerile prezidentiale, si chiar in ziua in care Oprisan il felicita pe Basescu pentru victorie si incepuse atacurile la adresa lui Geoana, dosarul sau a fost mutat de la Cluj inapoi la Judecatoria Focsani. Site-ul de stiri „vranceamedia.ro" scria in 10 decembrie ca in aceasta situatie, este posibil ca dosarul lui Oprisan sa fie judecat de sotia unuia dintre subalternii sai de la Consiliul Judetean: „urmeaza ca acum dosarul sa fie judecat pe fond, insa la Focsani. Conform unor practici din sistem, dosarul ar trebui sa revina la completul judecatoarei Luminita Duta, cea care a si decis, de altfel, refacerea urmaririi penale. Numai ca daca lucrurile vor sta astfel, nu este exclus ca magistratul in cauza sa faca cerere de abtinere, pentru ca s-a pronuntat cu privire la rechizitoriu. In acest caz, daca cererea va fi admisa, dosarul va ajunge la completul condus de Mandica Badiu sau la cel prezidat de Daniela Matache, sotia lui Iulian Matache, subordonatul lui Oprisan la CJ Vrancea"

Grupul de la Cluj

Alti doi contestatari ai actualei conduceri a PSD sunt liderii Grupului de la Cluj, Ioan Rus si Vasile Dancu. Despre relatia lor foarte apropiata cu PDL si Traian Basescu s-a scris foarte mult in presa de-a lungul vremii, si Ion Iliescu insusi i-a denumit „coaloana a V-a in PSD", acuzandu-i inca din 2006 ca fac jocurile sefului statului in interiorul social-democratilor. De altfel, Traian Basescu i-a laudat in nenumarate randuri pe Rus si pe Dancu, iar liderii PDL i-au invitat chiar sa se alature partidului lor dupa ce acestia au demisionat din functiile pe care le aveau in PSD. In vara acestui an au aparut in presa informatii despre o oferta pe care Traian Basescu i-ar fi facut-o lui Vasile Dancu pentru a deveni consilier prezidential, insa, desi Dancu a infirmat aceasta stire, a recunoscut ca a fost angajat, pe baza de contract, sa lucreze pentru staff-ul de campanie al lui Trana Basescu, pentru alegerile prezidentiale. Dancu, in calitate de presedinte coordonator al institutelor de sondare a opiniei pubice CSOP-IRES a lucrat pentru Traian Basescu, fiind si membru al PSD, totodata.

Ioan Rus si Vasile Dancu au o relatie speciala de stransa prietenie cu Gabriel Oprea, actual ministru in Guvernul Boc. Impreuna cu acesta si cu celalalt fugar din PSD, avansat la rang de general cu 4 stele de catre seful statului, Neculai Ontanu, planuiesc infiintarea unui partid nou, care sa rupa o bucata din PSD si sa ii aduca pe o parte dintre social-democrati alaturi de presedintele Basescu. Ioan Rus a declarat, in urm` cu trei saptamani, in cadrul unei emisiuni televizate, ca exista planuri legate de infiintarea unui nou partid de centru-stanga, insa aceste planuri sunt legate de rezultatul revoltei din PSD. Adica, in cazul in care la Congresul care va avea loc probabil in luna martie, Mircea Geoana va fi inlturat din functie, si va fi instalat presedintele sustinut de Grupul de la Cluj, ei nu vor mai pleca. Daca va invinge un alt candidat, vor rupe partidul.

Sursa: realitateamea.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii