Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:18 26 08 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Visul lui Ceauşescu. România celor 3.000 km de autostradă

ro

24 Aug, 2011 10:40 3051 Marime text

harta.jpgDacă vrei să descoperi România nu conduce, închiriază un elicopter. Acesta este sfatul dat de preşedintele Traian Băsescu, în martie, unor potenţiali investitori din regiunea Golfului Persic, se spune în articolul "Drumurile româneşti: Tristeţea autostrăzilor din România" postat pe blogul publicaţiei The Economist.

"Nu am descoperit niciodată România aşa cum am făcut-o din elicopter", a spus preşedintele, recunoscând că infrastructura ţării este mult subdezvoltată.

Aşa începe „The Economist", articolul dedicat drumurilor rutiere din România. Cei mai mulţi kilometri de autostradă, 300, au fost construiţi în România în perioada comunistă. Drumurile de legătură ale Capitalei cu alte oraşe sunt aglomerate, iar trenurile nu merg cu mai mult de 50-60 km de o oră, mai subliniază prestigioasa publicaţie economică.

România ar fi avut cândva peste 3.000 kilometri de autostradă, însă numai pe hârtie, în proiectele lui Nicolae Ceauşescu, în timp ce în realitate a fost construită numai o zecime. Ungaria, ţară considerabil mai mică ca suprataţă decât Romînia, beneficează de o reţea de autostrăzi de aproximativ 1100 de kilometri. Cum vine asta?

Autostrăzile anilor ‘60

Publicaţia aminteşte apoi despre proiectele ambiţioase puse pe hârtie încă din anii '60. Lucrările la tronsonul de autostradă Bucureşti-Piteşti au început pe 4 februarie 1967. La vremea aceea acest proiect era printre cele mai ambiţioase lucrări de infrastructură rutieră românească. În şase ani, autorităţile de la acea vreme au reuşit să definitiveze 96 kilometri, dar până la începutul anului 1990 s-au mai construit doar 7 km. Planurile iniţiale prevedeau o reţea de 3.200 de km. La începutul anilor ‘70 au fost stabilite primele trei trasee principale de autostradă: 1. Bucureşti - Tunari - Centura Vest - Ploieşti - Câmpina-Comarnic - Sinaia - Predeal - Braşov; 2. Bucureşti - Hârşova - Constanţa; 3. Nădlac - Timişoara - Drobeta Turnu Severin - Craiova - Bucureşti - Constanţa.

Mai mult pe http://www.ghimpele.ro/2011/08/rata-somajului-in-randul-tinerilor-absolventi-atinge-cote-maxime-sunt-internship-urile-o-solutie-pentru-acestia/

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii