10 lucruri pe care ar trebui să le ştii despre paraziţi
10 lucruri pe care ar trebui să le ştii despre paraziţiExistă un întreg univers al lor, o lume de vieţuitoare care trăiesc pe spinarea altora - a gazdelor lor - făcând din corpul acestora sursă de hrană şi, uneori, adăpost permanent.
Spre deosebire de prădători, paraziţii, în general, nu-şi omoară gazda, ci stabilesc cu ea o legătură aparte, din care trag folos doar ei, dar în aşa fel încât relaţia să dureze cât mai mult. Iar această legătură e atât de strânsă, încât, adesea, doar moartea o desface. Să încercăm să nu vedem totuşi lucrurile prin prisma moralei umane, căci aici morala n-are niciun amestec: dincolo de neplăcerile create gazdei de aceşti exploatatori şi de conotaţiile negative ale cuvântului "parazit", se ascunde un fenomen biologic absolut fascinant, cu adaptări incredibile, de o complexitate extraordinară, care dau măsura adevărată a măreţiei Vieţii, a formidabilei forţe a evoluţiei.
Paraziţii alcătuiesc o lume imensă, captivantă prin multe dintre aspectele ei, unul dintre ele fiind diversitatea, manifestată atât prin varietatea adaptărilor, cât şi prin multitudinea de grupe cărora le aparţin vieţuitoarele cu pricina. Vastitatea subiectului ar necesita un tratat - în mai multe volume groase - pentru a putea fi acoperită aşa cum se cuvine. În spaţiul acestui articol, putem doar să aruncăm o privire de la înălţime asupra temei, pentru a-i percepe cât de cât amploarea şi complexitatea, fără a intra în profunzimea ameţitoare a detaliilor legate de adaptările paraziţilor, de soluţiile evolutive găsite de ei pentru a-şi sili gazda să-i suporte şi pentru a-şi rezolva problemele hrănirii şi ale reproducerii cu minim de consum energetic. Iată, aşadar, 10 aspecte ale parazitismului, care arată până unde poate merge natura, în materie de adaptări.
Sursa: Descopera.ro
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp