Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:19 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

10 planete fascinante din afara Sistemului Solar

ro

26 Jan, 2011 19:18 2384 Marime text
-2009-05-full.jpgExoplanetele sau planetele extra-solare sunt planetele localizate în afara sistemului nostru solar. Atunci când PSR1257 + 12 B şi PSR1257 + 12 C (se folosesc majuscule pentru primele exoplanete descoperite, deoarece nu era în vigoare terminologia actuală), şi mai apoi 51 Pegasi b, primele exoplanete a căror existenţă a fost confirmată, au fost descoperite la începutul anilor 1990, reuşita a fost proclamată drept cea mai semnificativă performanţă din domeniul astronomiei după descoperirea sistemului heliocentric al lui Nicolaus Copernic.

Afirmaţiile au creat un tumult în lumea ştiinţifică, reînviind speranţa găsirii unor planete asemănătoare Pământului, probabil cu forme de viaţă în afara Sistemului Solar. Înaintea acestor descoperiri, planetele extrasolare erau considerate de către astronomi renumiţi ca fiind inexistente, iar simpla lor menţionare era ficţiune, aşa că niciun om de ştiinţă respectabil nu le-a luat în serios până recent.

Începând cu apariţia ştiinţei exoplanetare, studiul acestor corpuri cereşti a evoluat rapid într-o nouă ramură a astronomiei, inventariind peste 400 de asemenea planete (30 dintre ele atestate într-o singură lună, octombrie 2009), numai că multe dintre ele erau, în mod dezamăgitor, asemănătoare primelor: giganţi gazoşi fierbinţi orbitând foarte aproape de stelele lor şi având mişcări de revoluţie de numai câteva zile.

Cea mai plauzibilă explicaţie pentru acest lucru este că cele mai folosite metode indirecte de detectare a exoplanetelor se bazează pe ipotezele existenţei unor obiecte masive cu perioade mici de orbitare, care le fac uşor de identificat. Totuşi, din când in când, cu ajutorul tehnologiei avansate şi al unor metode inovative, capacitatea de detectare se măreşte, aşa că avem câteva surprize: Vezi pe descopera.ro.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii