Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:21 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Avignon – periplu printre palatele papale

ro

28 Aug, 2011 15:40 1500 Marime text

avignon.jpgNu este doar unul dintre cele mai mari şi mai reprezentative oraşe din regiunea Provence, Franţa, ci cu siguranţă unul dintre cele mai frumoase oraşe ale lumii. Situat pe malul Ronului, în departamentul Vaucluse, Avignon a fost desemnat Oraş European al Culturii în anul 2000. După ce îl veţi vizita, veţi înţelege nu doar farmecul şi originalitatea sa, ci şi motivele pentru care a fost capitală a papalităţii timp de atâţia ani.

Avignon şi-a câştigat faima de-a lungul secolelor prin faptul că a fost ales drept reşedinţă papală pentru capii Bisericii Romano-Catolice, care au ales să părăsească, temporar, Vaticanul în secolul al XIV-lea, datorită corupţiei şi conflictelor sociale din Roma acelei epoci.

Dar, chiar şi fără amintirile despre papi, oraşul are multe obiective turistice demne de interes. Aici putem vizita cel mai mare edificiu gotic din întrega lume, sau putem degusta celebrul "vin papal". Istoria aşezării o precede cu mult pe cea a perioadei când a fost centru al catolicismului. Prima dată, pe locul oraşului monumental de astăzi, a tronat un străvechi fort celtic, fondat de tribul galilor Cavari. A devenit apoi un oraş roman, ulterior distrus şi ars de goţi. Aşezarea a cunoscut o perioadă înfloritoare în timpul ocupaţiei arabe, dar a fost incendiată în anul 737 de francii lui Carol Martel.

Avignon a ocupat încă de la începuturi o poziţie strategică, încadrat fiind de două râuri, Ronul, respectiv Durance. Ambele cursuri de apă au fost importante căi de comunicaţie şi rute comerciale încă din cele mai vechi timpuri. Aceeaşi locaţie strategică a contat în alegerea papilor şi antipapilor care s-au perindat pe aici.

Mai mult pe http://travel.descopera.ro/8659133-Avignon-periplu-printre-palatele-papale

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii