Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
22:03 15 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Care este mecanismul prin care ne alegem partenerii? Un sociolog a descifrat misterul

ro

13 Feb, 2013 08:34 2310 Marime text
cuplu.jpgCu toţii cunoaştem clişeele folosite în cazul relaţiilor între oameni: „a fost dragoste la prima vedere", „frumuseţea interioară e tot ce contează" sau „contrastele se atrag".

Totuşi, care este mecanismul prin care oamenii îşi aleg un partener romantic sau sexual? Elizabeth McClintock, un sociolog de la Universitatea Notre Dame din SUA, studiază impactul atracţiei fizice şi a vârstei asupra selecţiei partenerului şi efectele sexului şi a venitului asupra relaţiilor. Cercetările sociologului oferă noi descoperiri ce ne permit să înţelegem când şi de ce suntem „loviţi de săgeata lui Cupidon".

Într-unul din studiile sale, ce a fost publicat în jurnalulBiodemography and Social Biology, McClintock studiază efectele puterii de atracţie asupra adulţilor tineri (analizând numărul de parteneri, dacă aceştia au o relaţie şi cât de des fac sex), descoperind diferenţe între cele două sexe.

„De multe ori, formarea unui cuplu este conceptualizată drept un proces competitiv de potrivire în care indivizii tranzacţionează bunurile lor pentru cele ale partenerului, încercând să găsească cel mai dezirabil partener şi cea mai satisficătoare relaţie în funcţie de propriul capital", explică McClintock. „Această metaforă împrumutată din economie a fost folosită pentru a înţelege «piaţa căsătoriilor», fiind studiate mai ales schimburile de poziţie socială şi de venit pentru alte resurse dorite, precum atracţia fizică, însă mecanismul poate fi folosit pentru a înţelege formarea cuplurilor şi în cazul persoanelor care nu se căsătoresc", adaugă cercetătoarea.

Studiul realizat de McClintock arată că frumuseţea fizică poate fi, într-adevăr, tranzacţionată pentru poziţia socială şi pentru resurse financiare, însă acest bun mai este folosit şi pentru a stabili gradul de angajament într-o relaţie şi progresul activităţii sexuale.

Articolul integral aici:  Descopera.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii