Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:38 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cele mai vechi hoteluri din lume

ro

19 Feb, 2011 00:00 2330 Marime text

cele_mai_vechi.jpgDe când există călători, există şi nevoia de a-i găzdui. Pe vremea când oamenii erau mai puţini, mai ospitalieri şi mai încrezători unii în alţii, exista „opţiunea" înnoptării în locuinţa cuiva, dar, treptat, a cîştigat teren o variantă alternativă: găzduirea într-o construcţie special destinată acestui scop - o „structură de cazare", cum am spune azi - iar adăpostirea şi hrănirea călătorilor au devenit o afacere.Chiar şi pe vremea când turismul în sensul de azi al termenului - încă nu fusese inventat, când oamenii călătoreau puţin, când cei mai mulţi dintre ei nu vedeau, în cursul vieţii, altceva decât satul lor şi, cel mult, oraşul cel mai apropiat, existau totuşi categorii de persoane care întreprindeau drumuri lungi şi/sau dese, de pildă negustorii şi pelerinii.

Ei şi călătoriile lor au impulsionat dezvoltarea locurilor de popas. Marco Polo pomenea, pe la 1200, despre existenţa în China a unei reţele de hanuri, menite să asigure găzduirea neguţătorilor. Dar şi Europa avea, încă de atunci, hanurile ei; unele sunt amintite în documente medievale, altele au fost datate de către specialişti în urma analizării structurii lor - tehnicile şi materialele de construcţie folosite.

Unele au început prin a fi altceva - clădirile respective aveau o altă destinaţie, fiind ulterior transformate în hanuri; altele au fost gândite de la bun început ca locuri de popas, fiind construite şi amenjate în consecinţă.

Vechile hanuri erau exact ceea ce sunt azi hotelurile: asigurau cazare - în camere mai bune ori mai sărăcăcioase - şi masă - mai simplă ori mai îmbelşugată - şi adăposteau bunurile celor ce poposeau în ele. Unele aveau grajduri pentru cai şi şoproane pentru trăsuri ori căruţe, aşa cum hotelurile moderne au parcări pentru maşini. S-au schimbat mult standardele privind igiena şi confortul, turismul hotelier a devenit mai complicat ca urmare a regulilor tot mai numeroase, dar bazele afacerii sunt, în fond, aceleaşi.

Oare mai există - v-aţi putea întreba - urme materiale ale acestor hanuri, strămoaşele hotelurilor de azi? Mai rezistă vreunul în clădirea în care a fost înfiinţat? Da, mai sut câteva, pe ici-pe colo; prin Europa şi Asia există, încă, hanuri/hoteluri foarte vechi: destul de multe care au o jumătate de secol de viaţă în urma lor şi câteva încă şi mai vechi -unele cu vârsta de peste un mileniu!

Vezi pe descopera.ro care sunt acestea.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii