Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:38 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

De ce poţi face atac de inimă chiar dacă nu ai colesterolul mărit?

ro

26 Apr, 2013 08:52 2015 Marime text
Mii de oameni care suferă atacuri de inimă nu prezintă, spre surprinderea medicilor, niciunul dintre factorii de risc binecunoscuţi asociaţi cu bolile cardiovasculare, de exemplu niveluri nesănătoase de colesterol sau trigliceride. Cercetări recente arartă că „vinovaţii” ar putea fi alţii: trilioanele de microorganisme care trăiesc în intestinul uman.

Microbiomul intestinal poate avea un rol major în creşterea riscului de atac de cord şi atac vascular cerebral, arată un studiu realizat la Lerner Research Institute din cadrul Cliniii Cleveland, SUA.

Cercetările au arătat că unele dintre microorgansimele prezente în intestinul mamiferelor au capacitatea de a transforma lecitina (o substanţă care se găseşte în gălbenuş de ou, ficat, carne de vită şi de porc, germeni de grâu) într-un compus numit TMAO (oxid de trimetilamină), care se depune pe pereţii interni ai vaselor de sânge, ducând la îngustarea şi rigidizarea acestora.

Cercetătorii au constatat că nivelul de TMAO poate prezice riscul producerii atacului de cord, al atacului vascular cerebral şi riscul de deces, independent de alţi factori, sugerând că analiza pentru detectarea nivelului de TMAO ar putea fi inclusă în seria de analize utilizate pentru identificarea probelmelor cardiovasculare.  Prin această analiză ar putea fi identificate persoanele care prezintă un risc cardiovascular mărit, în ciuda faptului că nu au alţi factori de risc.

Articolul integral aici: descopera.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii