Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:46 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Descoperirea unui român a dus la crearea unei noi metode ingenioase de capturare a infractorilor

ro

19 Dec, 2012 00:00 1949 Marime text
energie.jpgO echipă de criminalişti de la Poliţia Metropolitană din Londra susţin au găsit o metodă prin care să afle cu exactitate data în care au fost realizate înregistrările audio. Tehnica presupune folosirea zgomotului de fundal prezent în orice înregistrare digitală.

În ultimii 7 ani, cercetătorii au înregistrat zgomotul produs de reţeaua de energie electrică, nişte sunete pe care, în mod normal, urechea umană nu le percepe. Astfel şi-au dat seama că orice aparat electric de înregistrare aflat lângă o sursă de energie electrică, fie ea lumină sau stâlp de înaltă tensiune, va înregistra odată cu vocile celor din jur şi zgomotul de fundal produs de sursa de energie.

Acest zgomot al electricităţii s-a dovedit a fi o unealtă preţioasă împotriva criminalităţii. În timp ce frecvenţa normală energiei electrice furnizate de reţeaua naţională este de aproximativ 50Hz, de-a lungul zilei există fluctuaţii de câteva miimi de hertzi.

Acum un deceniu, cercetătorul român dr. Cătălin Grigoraş, director al National Center for Media Forensics, din cadrul Universităţii din Colorado, a realizat o descoperire şi anume că modelul acestor schimbări de frecvenţă este unic de-a lungul timpului. Câţiva ani mai tărziu, pe baza acestei descoperiri a fost dezvoltată noua metodă de investigaţie.

Acum, folosind metoda de analiză Electric Network Frequency (ENF), oamenii de ştiinţă pot compara zgomotul de fundal surprins de un aparat de înregistrat cu fluctuaţiile reţelei care au fost şi ele înregistrate nonstop. Astfel se poate afla momentul exact în care a fost produsă înregistrarea.

Sursa: Descopera.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii