Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:15 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dieta mediteraneană reduce riscul de cancer Cercetătorii au descifrat secretul acestui efect

ro

22 May, 2013 10:05 1901 Marime text
Studii recente sugerează că un compus care se găseşte din abundenţă în alimentele specifice dietei mediteraneene ar distruge cea mai importantă „superputere” a celulelor canceroase - imortalitatea lor.

Modificând o anumită secvenţă din mecanismul reglării genetice, acest compus „re-educă” celulele canceroase, făcându-le să se comporte la fel ca şi celulele obişnuite şi să devină muritoare.

Unul dintre factorii care explică de ce celulele canceroase se înmulţesc în ritm rapid este faptul că ele inhibă un proces care le-ar face să moară conform programului biologic normal.

Celule obişnuite mor după o vreme, suferind o moarte celulară programată, care face parte din procesele normale din organismul uman. Prin contrast, celulele canceroase sunt nemuritoare, ceea ce explică proliferarea lor rapidă, ce duce la formarea tumorilor.

Un studiu pe culturi de celule, realizat de cercetătorii de la Ohio State University, a dus la concluzia că un compus întâlnit în anumite alimente de origine vegetală, numit apigenină, poate împiedica celulele cancerului la sân să evite moartea.

O marea parte din ceea ce se ştie despre beneficiile pentru sănătate ale anumitor nutrienţi se bazează pe studii epidemiologice, care au arătat că există o corelaţie pozitivă puternică între consumul anumitor alimente şi o stare de sănătate mai bună, în special în ceea ce priveşte sănătatea cardiacă.

Dar mecanismul din spatele acestui efect a rămas, în multe cazuri, un mister, în special când era vorba despre alimentele asociate cu un risc mai mic de cancer. Acum, descperirea apigeninei clarifică unele aspecte ale acestei relaţii. Rezultatele cercetărilor sunt publicate în jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences.

Pătrunjelul, ţelina şi ceaiul de muşeţel sunt cele mai obişnuite surse de apigenină, dar substanţa se găseşte în multe fructe şi legume.


Cercetătorii au arătat, în acest studiu, că apigenina se leagă de aproximativ 160 de proteine din corpul uman, sugerând că şi alţi nutrienţi asociaţi cu beneficii pentru sănătate (aşa-numitele nutraceutice) ar putea avea efecte similare pe termen lung. Prin contrast, cele mai multe dintre preparatele farmaceutice ţintesc doar o singură moleculă din organism.

Articolul integral aici: descopera.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii