Este dependenţa de sex o boală?
Este dependenţa de sex o boală?Cu toate că s-a constat că un comportament sexual scăpat de sub control poate distruge vieţile oamenilor, psihiatrii nu au privit dependenţa de sex drept o boală reală. Acum, o echipă de specialişti de la Universitatea din California, Los Angeles, au elaborat un set de criterii pe baza cărora pot defini hipersexualitatea drept o nouă tulburare mentală.
Simptomele includ un model recurent de fantezii sexuale, un comportament ce durează minim 6 luni şi nu este cauzat de alţi factori precum drogurile sau alte medicamente. De asemenea, indivizii care ar putea fi diagnosticaţi cu această tulburare trebuie să arate un model de activitate sexuala, ca răspuns la stările de spirit neplăcute, precum depresia sau obiceiul de a folosi sexul pentru a scăpa de stres.
Rezultatul studiului va influenţa decizia specialiştilor de a include sau nu hipersexualitatea în următoarea ediţie revizuită a Manualului de Diagnostic şi Statistică a Tulburărilor Mentale.
În studiu, specialiştii de la UCLA au realizat studii psihologice pe 207 pacienţi din mai multe clinici pentru sănătate mintală, care căutau ajutor pentru tratarea comportamentului sexual necontrolat sau pentru tratarea depresiei, a anxietăţi sau a abuzului de substanţe.
„Criteriile propuse şi testate de noi le vor premite cercetătorilor să studieze, să trateze şi să dezvolte strategii de prevenire pentru indivizii care riscă să dezvolte un comportament hipersexual", a subliniat coordonatorul studiului, Rory Reid. Astfel, s-a constat că aceste criterii pentru diagnosticarea hipersexualităţii au avut o acurateţe de 88%.
Din cei 207 participanţi, 17% şi-au pierdut cel puţin o slujbă, 39% au fost nevoiţi să pună punct unor relaţii, 28 de procente au contractat o boală cu transmitere sexuală şi 78 de procente au alternat hipersexualitatea cu sexul sănătos.
„Studiul nostru a arătat că un comportament hipersexual este corelat cu perturbarea emoţională, impulsivitate şi incapacitatea de a face faţă stresului", a adăugat Reid. De asemenea, el a explicat că pacienţii care suferă de hipersexualitate au declarat că se masturbează excesiv, utilizează des materiale pornografice, au relaţii sexuale cu prostituate, sunt adepţii aventurilor şi a relaţiilor intime, de scurtă durată cu parteneri anonimi.
Sursa: Descopera.ro
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp