Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:21 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

În premieră Întreaga activitate a unui creier a fost înregistrată video! (video)

ro

22 Mar, 2013 10:27 2309 Marime text
Lucrând cu un peşte-zebră, oamenii de ştiinţă americani au reuşit o performanţă extraordinară: au înregistrat activitatea cerebrală a întregului creier al animalului, realizând astfel prima „hartă” aproape integrală a creierului unui organism viu.

Luna trecută, o echipă de oameni de ştiinţă din Japonia anunţa că reuşise să filmeze „gândurile” unui peşte-zebră - activitatea cerebrală a animalului în timp ce acesta îşi urmărea prada. Imaginile de înaltă rezoluţie erau însă limitate la o anumită zonă a creierului, tectumul optic, o zonă cerebrală asociată cu procesele vizuale.

Mai nou, un alt colectiv ştiinţific, condus de specialiştii de la Howard Hughes Medical Institute, SUA, a ajuns la un nou nivel: a reuşit să filmeze tot ceea ce se petrece în creierul unui peşte. Rezultatelele au fost publicate în jurnalul ştiinţific Nature Methods.

  Subiectul a fost şi de data acesta un alevin (puiet) de peşte-zebră, ce prezintă marele avantaj de a avea capul transparent, permiţându-le astfel cercetătorilor să filmeze activitatea nervoasă din creier.

Oamenii de ştiinţă au folosit iniţial o tehnică similară cu cea a specialiştilor japonezi: peştii utilizaţi în experimente au fost modificaţi genetic astfel încât, la nivelul neuronilor lor, activitatea sinaptică să se manifeste printr-o emisie de lumină. (Sinapsele sunt conexiunile dintre neuroni, care asigură transmiterea impulsurilor nervoase în creier).

Articolul integral aici: descopera.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii