Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:46 25 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

La Goulette - Poarta către Tunisia

ro

22 Aug, 2011 16:27 1769 Marime text

tunez.jpgLa 15 km de capitala Tunisiei se găseşte un mic oraş-port, crescut pe malurile canalului ce leagă lacul Tunis de golful cu acelaşi nume al Mării Mediterane. Canalul, lat de 28 de metri, asemănat de locuitori cu un „gât" sau gâtlej strâmt, era numit, de aceea, de către arabi Halq al-Wādī, nume tradus de italieni prin gola, cu diminutivul goletta, de unde provine numele „franţuzit" pe care îl poartă azi orăşelul: La Goulette.

Port al Tunisului, această aşezare cuprinde, fireşte, instalaţii portuare moderne necesare oricărei astfel de construcţii. Dar portului propriu-zis, forfotitor şi comercial, îi este "ataşat" un orăşel vechi de câteva secole, cu o populaţie amestecată, o istorie interesantă şi un aer surprinzător de cosmopolit.

La începutul secolului al XVI-lea, aşezarea era controlată de Khizir Khayr ad-Dîn, mare amiral al Imperiului Otoman. Înţelegând prea bine importanţa strategică a locului (datorită apropierii sale de Italia), amiralul îşi instalase acolo un avanpost cu gândul de a putea ataca mai uşor Sicilia, Sardinia şi Regatul Neapolelui, întinzându-şi astfel puterea în Mediterana.

Asta, fireşte, nu convenea cârmuitorilor din Europa occidentală; de aici - ciocniri militare între otomani şi creştini.

În 1535, conducătorul acestei lupte pentru supremaţie era Carol Quintul, împărat al Spaniei, dar a cărui putere se întindea peste o mare parte a Europei (peste Germania şi peste o parte a teritoriului de azi al Italiei, Franţei, Belgiei, ca şi peste Sicilia), precum şi peste mari teritorii din recent-descoperita Americă, ceea ce făcea din el cel mai puternic monarh creştin al vremii sale.

În fruntea a 400 de corăbii şi a 30.000 de oameni, Carol Quintul a dat, în anul 1535, împotriva amiralului Khizir Khayr ad-Dîn, bătălia de la Tunis, soldată cu victoria spaniolilor. Aşa a început stăpânirea spaniolă asupra Tunisului, care a durat până în 1574, când turcii au pus din nou stăpînire pe oraş.

Citeşte mai mult pe http://travel.descopera.ro/8633475-La-Goulette-Poarta-catre-Tunisia

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii