Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:35 25 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lentilele de contact bionice, cu un pas mai aproape de realitate! (video)

ro

23 Nov, 2011 01:00 1779 Marime text
descopera.jpgFilmele science-fiction devin realitate! Oamenii de ştiinţă anunţă că, în scurt timp, vor fi lansate pe piaţă lentile de contact care permit proiectarea de imagini în faţa ochilor.

Lentilele de contact bionice au fost create în cadrul unei colaborări între cercetătorii de la University of Washington şi cei de la Universitatea din Aalto, Finlanda. Aceştia anunţă că lentilele au obţinut rezultate foarte bune în cadrul testelor efectuate pe animale.

Tehnologia va permite celor ce folosesc aceste lentile de contact să citească texte şi e-mailuri care "plutesc" în faţa ochilor sau să îşi "îmbunătăţească" vederea cu ajutorul imaginilor 3D generate de computer.

Oamenii de ştiinţă care lucrează la conceperea lentilelor afirmă că tehnologia este sigură şi că va putea fi pusă în practică curând. Totuşi, cercetătorii au câteva probleme în ceea ce priveşte alimentarea cu energie electrică a dispozitivului. Astfel, prototipul conceput de cercetători funcţionează doar atunci bateria wireless se găseşte la câţiva centimetri depărtare.

Cu toate acestea, cercetătorii sunt optimişti că vor reuşi să îmbunătăţească dispozitivul, acum că testele efectuate pe iepuri au demonstrat că lentilele nu au efecte negative asupra sănătăţii utilizatorului.

Oamenii de ştiinţă afirmă că aceste lentile ar putea fi folosite de şoferi, permiţându-le să vadă traseul călătoriei şi viteza cu care se deplasează proiectate pe parbrizul maşinii. De asemenea, lentilele de contact ar putea fi folosite pentru jocuri virtuale, iar conectarea lor la biosenzori aflaţi în corpul pacientului ar putea permite afişarea de date medicale, precum nivelul glicemiei.

Profesorul Babak Praviz, conducătorul echipei de cercetători, a dezvăluit următorul obiectiv al echipei sale: "Acum lucrăm la introducerea unui text pre-programat în cadrul lentilei".

Pentru a concepe această lentilă de contact, cercetătorii au fost nevoiţi să folosească straturi de metal cu o grosime de doar câţiva nanometri, adică de 1.000 de ori mai subţire decât un fir de păr uman. De asemenea, aceştia au folosit LED-uri cu un diametru maxim de 0,3 milimetri.

Cercetătorii din echipa doctorului Praviz nu sunt singurii oameni de ştiinţă care lucrează la dezvoltarea acestei tehnologii. O companie elveţiană, Sensimed, a lansat deja pe piaţă aşa-numitele "lentile de contact inteligente", care folosesc un cip pentru a monitoriza presiunea intraoculară, ajutând pacienţii care suferă de glaucom.

Arnaud Bertsch, cercetător la École Polytechnique Fédérale de Lausanne şi unul dintre specialiştii care au colaborat cu compania Sensimed, a comentat: "Acum 5 ani, această tehnologie părea desprinsă din romanele SF. Când am început să discutăm despre integrarea de circuite în lentilele de contact, oamenii râdeau de noi. Acum, totul a devenit realitate".

Bertsch crede că în maxim 10 ani lentilele de contact vor avea display-uri complet computerizate, afirmând că în acest domeniu s-au făcut deja paşi foarte mari în ceea ce priveşte miniaturizarea.

Iată o prezentare video a proiectului doctorului Praviz:

Sursa: Descopera.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii