O viaţă fără pâine Intoleranţa la gluten
O viaţă fără pâine: Intoleranţa la gluten

E o boală chinuitoare, care, după unele estimări pesimiste, afectează
aproximativ un om din 100. Pentru cei atinşi de acestă maladie, pâinea -
pâinea noastră cea de toate zilele - e o adevărată otravă. Nu numai că
le este refuzată plăcerea consumului a numeroase alimente, dar au parte
şi de suferinţe organice mari, cu tot felul de manifestări neplăcute. Nu
pot trăi decât mâncând o dietă specială, dificil de procurat pentru
foarte mulţi dintre ei. Suferinţa lor se numeşte celiachie - sau boală
celiacă -, deşi lumea o desemnează, în general, cu numele cauzei care
provoacă aceste probleme: intoleranţă la gluten. În era contemporană, în
care am reuşit să găsim rezolvări pentru un mare număr de boli grave,
care sunt perspectivele celor ce suferă de această maladie? Există vreo
speranţă?Pare o boală rară, dar nu este aşa; de fapt, graţie îmbunătăţirii
metodelor de diagnostic, sunt descoperite tot mai multe cazuri an de an.
Specialiştii o consideră drept una dintre „bolile noi" apărute la om
odată cu Revoluţia Neolitică petrecută acum aproximativ 10 milenii, care
a inclus trecerea de la viaţa de vânător-culegător la cea de
agricultor. Vânătorii-culegători practic nu consumau cereale; în schimb,
agricultorii au făcut din acestea plantele de bază în culturi. De aici
au început problemele.
Cititi articolul aici: Descopera.ro
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp