O viaţă fără pâine Intoleranţa la gluten
O viaţă fără pâine: Intoleranţa la glutenE o boală chinuitoare, care, după unele estimări pesimiste, afectează aproximativ un om din 100. Pentru cei atinşi de acestă maladie, pâinea - pâinea noastră cea de toate zilele - e o adevărată otravă. Nu numai că le este refuzată plăcerea consumului a numeroase alimente, dar au parte şi de suferinţe organice mari, cu tot felul de manifestări neplăcute. Nu pot trăi decât mâncând o dietă specială, dificil de procurat pentru foarte mulţi dintre ei. Suferinţa lor se numeşte celiachie - sau boală celiacă -, deşi lumea o desemnează, în general, cu numele cauzei care provoacă aceste probleme: intoleranţă la gluten. În era contemporană, în care am reuşit să găsim rezolvări pentru un mare număr de boli grave, care sunt perspectivele celor ce suferă de această maladie? Există vreo speranţă?Pare o boală rară, dar nu este aşa; de fapt, graţie îmbunătăţirii metodelor de diagnostic, sunt descoperite tot mai multe cazuri an de an. Specialiştii o consideră drept una dintre „bolile noi" apărute la om odată cu Revoluţia Neolitică petrecută acum aproximativ 10 milenii, care a inclus trecerea de la viaţa de vânător-culegător la cea de agricultor. Vânătorii-culegători practic nu consumau cereale; în schimb, agricultorii au făcut din acestea plantele de bază în culturi. De aici au început problemele.
Cititi articolul aici: Descopera.ro
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp