Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
12:45 16 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Oare vom suferi cu toţii de bolile bogăţiei?

ro

05 Jul, 2012 01:00 2293 Marime text

descopera_1.jpgA existat mereu - şi încă mai există, din păcate - o categorie de maladii pe care obişnuim să le numim „boli ale sărăciei".

Infecţii specifice şi boli carenţiale asociate cu un nivel de trai scăzut alcătuiesc partea de suferinţă "repartizată", în general, păturilor sărace ale populaţiei lumii. Dar astăzi ne confruntăm cu o nouă şi îngrijorătoare categorie de afecţiuni, pe care medicii, pentru a sublinia contrastul cu bolile sărăciei, care încă persistă, le numesc, neliniştitor, „boli ale bunăstării". Iar aceste maladii sunt preţul pe care îl plătim pentru că nu am reuşit încă, în căutările noastre, să găsim şi să păstrăm echilibrul delicat dintre bunăstarea materială şi sănătate.

Om bogat, om sărac... fiecare cu boala lui

Ieşirea din sărăcie e un deziderat global şi, deşi o bună parte a populaţiei lumii trăieşte încă sub pragul sărăciei, lucrurile se îmbunătăţesc constant din acest punct de vedere. Dar, parcă pentru a sublinia în modul cel mai neplăcut că totul în lumea asta e cu dus şi-ntors, ieşirea din starea de sărăcie şi intrarea în clasa de mijloc care se bucură de o viaţă mai înlesnită are şi o latură întunecată: sănătatea ameninţată cândva de sărăcie poate ajunge să fie ameninţată, de acum înainte, tocmai de factori asociaţi cu viaţa îmbelşugată.

Aşa-numitele boli ale bunăstării, ale abundenţei (diseases of affluence, în engleză) reprezintă, sub aspectul răspândirii lor epidemice, un fenomen contemporan, un semn al vremurilor pe care le trăim. Şi sunt un fenomen plin de aspecte ciudate, plin de paradoxuri, care adesea par să contrazică logica bunului-simţ. Şi totuşi, aceasta e realitatea şi nu rămâne decât să încercăm să ne explicăm lucrurile cât mai complet, ca să înţelegem ce se întâmplă.

Cândva - e aşa de evident acest lucru încât e aproape jenant să-l repetăm - cele care prevalau în societate erau bolile sărăciei. Cu o mare parte a populaţiei trăind în condiţii mizere, maladiile legate de nivelul scăzut de trai erau o problemă copleşitoare, o plagă a societăţii. În schimb, erau puţin oameni cu adevărat bogaţi şi prea puţine erau bolile despre care să se poată spune că erau apanajul acestei categorii sociale.

Un exemplu notabil este guta, cunoscută încă din Antichitate, multă vreme socotită, într-adevăr, o boală a celor înstăriţi şi denumită ca atare: boala regilor sau boala bogaţilor.

Guta (sau podagra, cum se numelte când este loca este cauzată de o tulburare a metabolismului ce produce acumularea de acid uric în organismul uman. Acidul uric în exces se depune sub formă de cristale în articulaţii, determinând inflamarea acestora, manifestată sub forma unor crize extrem de dureroase (evocate sugestiv în această ilustraţie din 1799).

Cititi articolul integral aici: Descopera.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii