Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
23:42 15 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Poate că banii aduc fericirea, dar fericirea aduce bani? Răspunsul e surprinzător

ro

07 Jan, 2013 09:23 2172 Marime text
adolescenti-fericiti.jpgA câştiga mai mulţi bani tinde să facă oamenii mai fericiţi, cel puţin până la un punct. Acum, un nou studiu sugerează că relaţia funcţionează şi invers: oamenii mai fericiţi câştigă mai mulţi bani. Într-un studiu efectuat pe mai bine de 10.000 de americani, cei care au trăit zilnic mai multe emoţii pozitive şi care s-au declarat mai satisfăcuţi de propriile vieţi în adolescenţă câştigau mai mulţi bani la vârsta de 29 de ani, arată un nou studiu efectuat de Jan-Emmanuel De Neve, profesor laUniversity College London şi la London School of Economics,şi de Andrew Oswald, profesor de economie la University of Warwick. Cercetarea a fost publicată în jurnalulProceedings of the National Academy of Sciences, urmând să fie prezentată la întrunirea anuală a Asociaţiei Americane de Economie.

Cercetătorii au folosit datele acumulate între 1994 şi 2008 de cercetareaNational Longitudinal Study of Adolescent Health, în cadrul căreia studenţii erau întrebaţi dacă afirmaţii precum „M-am bucurat de viaţă" au fost adevărate în cursul săptămânii curente. Ulterior, când studenţii erau mai bătrâni, aceştia au răspuns şi la întrebarea „Cât de satisfăcut eşti de viaţa ta în ansamblu?".

Studenţii care s-au descris ca fiind mai fericiţi la vârstele de 16 şi 18 ani şi care s-au declarat satisfăcuţi de viaţa lor la vârsta de 22 de ani câştigau mai mulţi bani la vârsta de 29 de ani. Pe o scară de 1 la 5, o creştere cu un punct în satisfacţie la vârsta de 22 de ani ducea la un venit suplimentar de 2.000$ la vârsta de 29 de ani. Venitul mediu era de aproximativ 35.000$. Între aceiaşi membri ai familiei, o creştere cu un punct în nivelul de satisfacţie cu propria viaţă la vârsta de 22 ani, în comparaţie cu media familiei, ducea la o diferenţă de 4.000$ în venituri la vârsta de 29 de ani în comparaţie cu media familială.

Acest studiu sugerează că fericirea nu prezintă doar o conexiune cu veniturile mai mari- ci chiar ajută să le genereze. Acest lucru s-ar putea datora faptului că tinerii adulţi fericiţi au şanse mai mari să termine o facultate, să fie angajaţi şi promovaţi, să fie mai optimişti şi mai puţin nevrotici, postulează cercetătorii. Analiza efectuată de cei doi profesori normaliza alţi factori, precum educaţia şi stima de sine.

A fi foarte fericit ajută mult: cei care s-au declarat „foarte fericiţi" în adolescenţă câştigau cu 10% mai mult decât media. A fi nefericit e mult mai periculos, însă - cei care s-au declarat în adolescenţă „profund nefericiţi" câştigau cu 30% mai puţin decât media, a relevat studiul.

Autorii cercetării sugerează că legătura dintre fericirea personală şi veniturile mai mari ar putea fi o veste bună pentru ţările care au probleme în a accelera creşterea economică. „Pentru cei care elaborează politici, existenţa acestor mecanisme oferă posibilitatea ca o societate mai fericită să fie una care generează mai multe venituri pentru cetăţenii săi", explică cercetătorii.

Sursa: WSJ

Sursa: Descopera.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii