Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:52 25 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Prea puţin somn în adolescenţă poate afecta dezvoltarea creierului

ro

11 Oct, 2011 01:00 1840 Marime text
descopera.jpgAdolescenţii care se culcă târziu, ca apoi să se trezească dimineaţa cu greu pentru a merge la şcoală, riscă să sufere efecte negative pentru tot restul vieţii. O echipă de cercetători americani a descoperit că o perioadă de odihnă prea scurtă în timpul adolescenţei poate preveni dezvoltarea echilibrată a sinapselor.

 Cercetarea efectuată de oameni de ştiinţă de la Universitatea din Wisconsin-Madison a fost publicat în jurnalul Nature Neuroscience.

Conducătorul studiului, dr. Chiara Cirelli, a explicat că "o posibilă implicaţie a studiului nostru este aceea că, dacă un adolescent doarme prea puţin în mod repetat, există riscul de a suferi consecinţe pe termen lung în ceea ce priveşte dezvoltarea creierului. Adolescenţa este o perioadă cheie a dezvoltării cerebrale, numeroase circuite nervoase fiind remodelate".

"Studiul nostru arată că manipularea duratei de odihnă în timpul adolescenţei afectează numărul de sinapse formate", a adăugat dr. Cirelli.

Cercetătorii au observat diferenţe în structura creierului şoarecilor studiaţi după doar 10 ore de alterare a ritmului de somn.

Comentând rezultatele studiului, Dr. Cirelli a spus că "rezultatele noastre arată că modificări ale ritmului de somn de doar 8-10 ore produc modificări în ceea ce priveşte numărul de sinapse formate în creierul adolescent. Întrebarea cheie este aceasta: dacă o perioadă scurtă de restricţionare a somnului produce schimbări observabile în creier, care este efectul produs de restricţionarea cronică a perioadei de odihnă, situaţie în care se află mulţi adolescenţi în ziua de azi?".

Studiul continuă, cercetătorii dorind să afle efectul pe termen lung al schimbărilor observate. "Este posibil ca aceste schimbări să fie benigne, temporare şi reversibile, dar totodată există şi posibilitatea ca funcţionarea şi dezvoltarea creierului să fie permanent afectate", a explicat dr. Cirelli.

Sursa: Descopera.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii