Premieră în astronomie Oamenii de ştiinţă au observat cum „cresc" două planete
Premieră în astronomie: Oamenii de ştiinţă au observat cum „cresc" două planeteCu ajutorul telescopului ALMA (Atacama Large Millimeter / submillimeter Array) din Chile, o echipă internaţională de astronomi a studiat o stea tânără numită HD 142527, aflată la 450 ani-lumină depărtare de Terra, observând în mod direct, pentru prima oară, curenţi de materie gazoasă care este „aspirată" de cele două planete ce orbitează în jurul stelei, pe măsură ce acestea se dezvoltă.
Steaua HD 142527 - ea însăşi aflată încă în formare - este înconjurată de un disc alcătuit din gaz şi praf cosmic, rămăşiţe ale norului de materie din care s-a format steaua.
Discul este împărţit în două porţiuni - cea interioară şi alta exterioară -, printr-un „gol" despre care se crede că s-a format datorită atragerii gazului de către cele două planete, două gigante gazoase în formare, care orbitează în jurul stelei.
Conform teoriilor actuale, planetele de tipul gigantelor gazoase îşi măresc dimensiunile captând gaz din discul exterior (în timp ce steaua centrală creşte prin atragerea de materie din discul interior), prin curenţi de materie gazoasă care alcătuiesc un fel de punţi peste golul dintre discul exterior şi cel interior. Astronomii preziseseră teoretic existenţa unor asemenea curenţi, dar până acum ei nu fuseseră observaţi în mod direct.
Observaţiile efectuate cu telescopul ALMA, la lungimi de undă submilimetrice, nu sunt influenţate de strălucirea stelei, care afectează observaţiile realizate în lumină vizibilă sau în infraroşu.
Cititi articolul integral aici: Descopera.ro
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp